04.02.2014 14:33

Mālpilī nedaudz palielinātas algas pašvaldības darbiniekiem; Eiropas fondu līdzfinansētu projektu šogad nebūs

Autors  Kristīne Jančevska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mālpils novada dome pieņēmusi šā gada budžetu, kurā ieņēmumi tiek plānoti par 15 % mazāki nekā pērn, jo samazinājies skolēnu skaits, līdz ar to arī no valsts piešķirts mazāks finansējums pedagogu algām.

Kā informē Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs, budžeta ieņēmumi tiek prognozēti 3,840 miljonu eiro apmērā, kas ir 85,26 % no pagājušā gada budžeta.

"Transferti no valsts budžeta diemžēl sagaidāmi mazāk nekā pērn, jo samazinājies izglītojamo skaits. Pašreizējā prognoze ir 1,472 miljoni eiro jeb 68,98 % pret 2013. gadu," norāda Mālpils mērs, piebilstot, ka izglītības iestāžu vadītājiem ir liela atbildība, samazinoties izglītojamo skaitam, izveidot pedagogu tarifikāciju tā, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītības programmu apguvi.

A. Lielmežs uzsver, ka rīkojumā par budžeta sastādīšanu tā izpildītājiem tika dots uzdevums sabalansēt budžeta tāmes, lai nepārsniegtu atļauto summu: "Tika piemērots plānošanas piesardzības princips, kas lika vadītājiem vēl rūpīgāk izvērtēt visus izdevumus. Tiek veiktas nelielas štatu un struktūras izmaiņas, lai lietderīgāk izpildītu pašvaldības funkcijas un ievērotu normatīvo aktu prasības."

Investīciju projekti Mālpilī nav paredzēti kā pērn, jo nav pieejami Eiropas fondu līdzfinansēti infrastruktūras projekti.

Neraugoties uz taupības budžetu, pašvaldības darbiniekiem alga palielināta vidēji par 7 %, ir paredzēts nodrošināt atvaļinājuma pabalstu un turpināt darbinieku veselības polišu daļēju apmaksu un līdzdalību veselības veicinošu pasākumu apmaksā Mālpils sporta kompleksā, tāpat darbinieku motivācijai veinreiz gadā paredzēta piemaksa līdz 30 % no darba algas un balvas par pašvaldībai vai darbiniekam nozīmīgu notikumu, kā arī plānots nodrošināt likumā atļauto materiālo stimulēšanu, izvērtējot personīgo ieguldījumu pašvaldības darbā.

Pēc pašvaldības vadītāja sniegtās informācijas, ir paredzēti nelieli remonti pašvaldības iestādēs. Tāpat tiek plānots turpināt veikt ceļu un ielu kritisko posmu remontus, pilnveidot ielu apgaismojumu, nodrošināt mazo projektu pēctecību un līdzfinansējumu projektiem, kas saistīti ar Eiropas fondu finansējuma apguvi.

No Mālpils novada budžeta līdzekļiem paredzēts turpināt ugunsdrošības pasākumus, veikt pašvaldības īpašuma apdrošināšanu, ierakstīt vairākus tās īpašumus zemesgrāmatā, īpaši tos, kuru atjaunošanai nākotnē var piesaistīt dažādu fondu finansējumu. Tāpat budžetā ieplānoti papildu līdzekļi daudzbērnu ģimeņu atbalstam un novadu svētku sarīkošanai. No pamatbudžeta paredzēts apmaksāt pašvaldības SIA "Norma K" pamatkapitāla palielinājumu, kas saistīts ar ceļa tehnikas iegādi.

Iepriekš:
Olaines budžeta prioritāte – finanšu stabilitāte ilgtermiņā
Babītē apstiprina budžetu ar deficītu; pabeigs mūzikas skolas un bibliotēkas izbūvi
Ropažu budžetā prioritāri izdala līdzekļus izglītības iestāžu būvniecībai un atliek vairākus projektus uz nākamajiem gadiem
Ādažos apstiprina budžetu ar pārpalikumu; prioritāte – iedzīvotāju skaita palielinājuma veicināšana
Baldone lielāko daļu budžeta atvēl izglītībai, nākamgad grib likvidēt bērnudārzu rindas
Sigulda pieņēmusi budžetu, vairāku nozīmīgu projektu dēļ tajā gaidāms "taupības režīms"
Stopiņos uz pusi palielināts finansējums sociālajiem pabalstiem, kultūras centra būvniecībai naudu meklēs no ES fondiem
Mārupiešu prioritāte aizvien paliks izglītība un infrastruktūras attīstīšana; plāno arī aizņemties
Ķekava lauvas tiesu budžeta atvēlēs izglītībai, pieliks arī autoceļiem, bet samazinās sabiedriskās kārtības uzturēšanai
Carnikava 2014. gada budžetā ieplānojusi par 7 % lielākus ieņēmumus; teju par ceturtdaļu kāps arī izdevumi