04.02.2014 07:32

Olaines budžeta prioritāte – finanšu stabilitāte ilgtermiņā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines budžeta prioritāte – finanšu stabilitāte ilgtermiņā Krišjānis Grantiņš

Apstiprinot Olaines novada budžetu, tā deficīts paredzēts 1,7 miljonu eiro apmērā, bet lielākā daļa izdevumu novirzīta izglītībai.

Olaines novada konsolidētā budžeta ieņēmumu kopējais apjoms 2014. gadā plānots 15,576 miljonu eiro apmērā, bet izdevumu kopējais apjoms – 17,263 miljoni eiro.

Kā informē Olaines domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ivanova, 39,4 % budžeta izdevumu atvēlēti izglītībai. Olaines 1. vidusskolā plānots iegādāties jaunus datorus, Olaines sākumskolai, Olaines 2. vidusskolai – digitālās interaktīvās tāfeles. Abās skolās veiks klašu kārtējos remontdarbus. Papildus tam, Olaines 1. viduskola paredzējusi skolas bibliotēkas, lasītavas un aktu zāles ventilācijas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi, kā arī deju zāles ventilācijas rekonstrukciju, bet Olaines 2. vidusskolā gaidāma virtuves bloka rekonstrukcija.

Pirmsskolas izglītības iestādes "Dzērvenīte", "Zīle" un "Magonīte" arī iegādāsies digitālās interaktīvās tāfeles, bet "Ābelīte" – jaunu datortehniku. Tāpat bērnudārzos paredzēti kārtējie remontdarbi, kā arī nojumju un rotaļu laukumu izbūve.

Pašvaldība turpinās apmaksāt pusdienas trūcīgo ģimeņu un daudzbērnu ģimeņu bērniem. Lai veicinātu veselīga uztura normām atbilstošas pusdienas pieejamību pēc iespējas lielākam izglītojamo skaitam skolās, veicot brīvprātīgu iniciatīvu izpildi un paredzot attiecīgo finansējumu budžetā, pašvaldība apmaksās vairāk nekā pusi no ēdināšanas maksas skolēniem dienā, lai bērnu vecāku maksa par dienu būtu tikai 0,55 eiro.

Pašvaldība arī šogad turpinās kompensēt pilnībā vai daļēji (katru gadījumu izvērtējot individuāli) braukšanas izdevumus Olaines novada skolēniem, kas saistīti ar izglītības iestādes apmeklēšanu. Transporta izdevumu kompensācijai skolēniem un skolēnu autobusu nodrošināšanai konkrētajos maršrutos atvēlēti 133 750 eiro. Pašvaldība saglabājusi visus iepriekš izveidotos un no savas puses apmaksātos skolēnu autobusu reisus.

Nākamā lielākā izdevumu sadaļa ir "Atpūta, kultūra un reliģija", kam atvēlēts 2,491 miljoni eiro jeb 14,43 % no kopējiem budžeta izdevumiem. Paredzēts līdzfinansējums karjera "Mežezers" labiekārtošanai Jaunolainē, kā arī rotaļu laukumu un atpūtas vietu izveidei un labiekārtošanai Olaines novadā. Tiek turpināta sporta zāles rekonstrukcija Zemgales ielā 33A, kuru varēs izmantot dažādu sporta sekciju treniņu nodarbībām un sacensībām. Tāpat šajā sadaļā tiek plānots finansējums Olaines Sporta centra darbības nodrošināšanai 617 577 eiro apmērā, Olaines Vēstures un mākslas muzeja darbībai 77 765 eiro un Olaines Kultūras centra ar struktūrvienībām darbības nodrošināšanai 704 387 eiro.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai atvēlēti 942 782 eiro jeb 5,46 % no plānotajiem izdevumiem. Šajā sadaļā paredzēts finansējums tehnisko projektu izstrādāšanai bibliotēkas izveidei Veselības iela 7 un Jaunolaines sporta zālei pie Meža ielas 2, "Sila kapu" jaunās kapličas būvniecībai, ēkas Zemgales ielā 31 apsaimniekošanai, "Olaines novada ilgtspējīgas attīstības programmas 2014-2020." izstrādei, norāžu stabu uzstādīšanai Jaunolainē, Medemciemā un Gaismās, svētku noformējumam, apzaļumošanas darbiem un citiem pasākumiem novadā.

2014. gadā apgaismojuma uzturēšanai un rekonstrukcijai piešķirti 175 198 eiro, lai izbūvētu apgaismojumu, izgaismotu ceļus un ielas, kā arī veiktu pirmsskolas izglītības iestādes "Dzērvenīte" teritorijas apgaismojuma rekonstrukciju, Olaines Kultūras centra bojātā kabeļa un gaismekļu nomaiņu, ielu apgaismojuma ierīkošanas darbus ciematā "Gaismas" un bojātā maģistrālā apgaismojuma kabeļa nomaiņu Gaismas ielā 3 un 4. Vēl paredzēts izbūvēt apgaismojumu veloceliņam "Jaunolaine–Olaine" par summu 42 686 eiro.

Ekonomiskajai darbībai šogad paredzēti 1,213 miljoni eiro jeb 8,15 % no budžeta kopējiem izdevumiem. Tostarp plānots turpināt apstiprināto Olaines novada ceļu seguma rekonstrukcijas programmas līdz 2020. gadam īstenošanu, paredzot tam 853 723 eiro.

Tā kā Olaines novadā uzturamo ceļu kopgarums ir 151,5 kilometri un ar valsts dotāciju šo ceļu uzturēšanai nepietiek, tāpat kā arī iepriekšējos gados, pašvaldība papildus no pamatbudžeta piešķir 113 830 eiro ceļu uzturēšanai, greiderēšanai, šķembu piebēršanai un bedrīšu remontam.

Tāpat šogad pašvaldība ieplānojusi uzsākt daudzdzīvokļu ēku tehniskās ekspertīzes veikšanu un turpinās 50 % apmērā līdzfinansēt novada daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu rekonstrukcijas darbus un dārzkopības sabiedrību infrastruktūras uzlabošanas projektu realizēšanu, paredzot tam vairāk nekā 100 000 eiro finansējumu.

Vides aizsardzībai Olaines novads piešķīris 602 845 eiro.

Iepriekš:
Babītē apstiprina budžetu ar deficītu; pabeigs mūzikas skolas un bibliotēkas izbūvi
Ropažu budžetā prioritāri izdala līdzekļus izglītības iestāžu būvniecībai un atliek vairākus projektus uz nākamajiem gadiem
Ādažos apstiprina budžetu ar pārpalikumu; prioritāte – iedzīvotāju skaita palielinājuma veicināšana
Baldone lielāko daļu budžeta atvēl izglītībai, nākamgad grib likvidēt bērnudārzu rindas
Sigulda pieņēmusi budžetu, vairāku nozīmīgu projektu dēļ tajā gaidāms "taupības režīms"
Stopiņos uz pusi palielināts finansējums sociālajiem pabalstiem, kultūras centra būvniecībai naudu meklēs no ES fondiem
Mārupiešu prioritāte aizvien paliks izglītība un infrastruktūras attīstīšana; plāno arī aizņemties
Ķekava lauvas tiesu budžeta atvēlēs izglītībai, pieliks arī autoceļiem, bet samazinās sabiedriskās kārtības uzturēšanai
Carnikava 2014. gada budžetā ieplānojusi par 7 % lielākus ieņēmumus; teju par ceturtdaļu kāps arī izdevumi