23.01.2014 16:26

Mārupiešu prioritāte aizvien paliks izglītība un infrastruktūras attīstīšana; plāno arī aizņemties

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupiešu prioritāte aizvien paliks izglītība un infrastruktūras attīstīšana; plāno arī aizņemties Krišjānis Grantiņš

Mārupes novada domes deputāti apstiprinājuši pašvaldības budžetu 2014. gadam.

Pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumu plāns šim gadam ir 19,61 miljons eiro un izdevumi, ņemot vērā 4,96 miljonu eiro budžeta līdzekļu atlikumu uz gada sākumu, paredzēti 24,57 miljonu eiro apmērā. Speciālā budžeta ieņēmumos plānoti 206,5 tūkstoši eiro, savukārt izdevumos kopā ar 2013. gada budžeta 52,2 tūkstoši eiro atlikumu, 258,7 tūkstoši eiro.

Budžeta sastādīšanas procesā veiktā 2013. gada budžeta izpildes analīze ieņēmumos atspoguļo pozitīvo iedzīvotāju skaita palielinājuma tendenci. Pērn Mārupes novada iedzīvotāju skaits kāpis par 3,7 %, 2014. gada 1. janvārī sasniedzot deklarēto iedzīvotāju skaitu 17,3 tūkstoši. Attiecīgi 2013. gadā kopējie pamatbudžeta ieņēmumi pārsnieguši sākotnēji plānotos ieņēmumus ar izpildi 109,7 % apjomā, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšana, kas pamatbudžeta ieņēmumos veido lielāko īpatsvaru, īstenota 109 % apmērā.

2014. gada budžetā nemainīga pašvaldības prioritāte ir izglītības nozare un investīcijas novada infrastruktūras pilnveidošanā.

Lielākie izdevumi 9,67 miljonu eiro apmērā jeb 40 % no plānotajiem kopējiem 2014. gada pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem paredzēti izglītības nozarei. To ietvaros tiks paplašinātas pamatizglītības iegūšanas iespējas, sākot Mārupes pamatskolas paplašināšanu un 1. septembrī pēc renovācijas atverot Jaunmārupes pamatskolu.

Šo mērķu īstenošanai papildu finansējumu paredzēts aizņemties Valsts kasē. Šogad plānots izstrādāt divus izglītības iestāžu rekonstrukcijas projektus, lai izveidotu papildklases Mārupes vidusskolā un paplašinātu Mārupes Mūzikas un mākslas skolas telpas. Tiks veikta projekta izstrāde nākotnē iecerētajai Skultes sākumskolas renovācijai, kas paredz skolas siltumapgādes uzlabošanu.

Īpašu uzmanību paredzēts pievērst bērnu no pusotra gada vecuma pieskatīšanai un pirmsskolas izglītības programmu apguves nodrošināšanai, būtisku pašvaldības finansējuma daļu novirzot privātajiem pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat šajā gadā plānots veikt pasākumus divu jaunu pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecībai.

Vides kvalitātes pilnveidošanai 2014. gadā plānoti 2,93 miljoni eiro. Investīcijas ietver finansējumu piesaisti ūdenssaimniecības projektu īstenošanai, kā arī nepieciešamo pašvaldības budžeta finansējumu lokālplānojuma izstrādei Jaunmārupē, energoefektivitātes pasākumu veikšanai izglītības iestādēs, daudzdzīvokļu ēku siltināšanas veicināšanai, kā arī siltumapgādes sistēmas attīstībai.

Satiksmes drošības un ceļu kvalitātes uzlabošanai novada teritorijā plānots novirzīt 2,35 miljonus eiro. Lielākās izmaksas paredzētas būvniecības darbiem pašvaldības autoceļu tīkla sakārtošanai, gājēju celiņu izbūvei, gājēju tiltiņu ierīkošanas turpināšanai, kā arī grants seguma ceļu nestspējas uzlabošanai.

Novada labiekārtošanā tiks ieguldīti 40,5 tūkstoši eiro, lai īstenotu tādas aktivitātes kā parka un skvēru apzaļumošanas projektēšana, izstrādātu novada labiekārtošanas plānu, kā arī kopā ar iedzīvotājiem sagatavotu projektus par daudzdzīvokļu pagalmu labiekārtošanu.

Veicinot mūsdienīgu sociālo pakalpojumu un brīvā laika pavadīšanas iespēju pieejamību pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, 430,7 tūkstoši eiro plānoti Skultes Dienas centra izbūves pabeigšanai un darbības uzsākšanai.

2014. gadā Mārupes pašvaldība Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā iemaksās 2,45 miljonus eiro citu Latvijas pašvaldību atbalstam.