28.01.2014 15:06

Sigulda pieņēmusi budžetu, vairāku nozīmīgu projektu dēļ tajā gaidāms "taupības režīms"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sigulda pieņēmusi budžetu, vairāku nozīmīgu projektu dēļ tajā gaidāms "taupības režīms" Julita Kluša, www.dziedava.lv

Gandrīz trešdaļu Siguldas novada budžeta plānots izlietot izglītībai, tāpat prāvi līdzekļi atvēlēti Siguldas sporta centra projektēšanai, sportam, kultūrai un sociālajai aizsardzībai.

Siguldas novada 2014. gada budžets plānots 16 929 836 eiro jeb 11 898 356 latu apmērā, kas sastāv no 16 501 893 eiro ieņēmumu prognozes, 331 541 eiro ietaupījuma no pagājušā gada, kā arī aizņēmuma no Valsts kases 96 402 eiro apmērā.

No tā 5,518 miljoni eiro paredzēts izlietot izglītībai. Kopumā Siguldas novada pašvaldība ekonomiskajā darbībā plāno izlietot 3246 miljonus eiro, no kuriem daļa – 1,908 miljoni eiro – paredzēta Siguldas Sporta kompleksa projektēšanai un būvniecībai, bet Eiropas projektu īstenošanai – 311 301. 1,77 miljonus eiro Sigulda izlietos novada teritorijas un īpašumu apsaimniekošanai – gājēju un veloceliņu, parku, apstādījumu, dzīvokļu, kapu teritoriju un citu teritoriju kopšanas izdevumiem, tai skaitā ielu apgaismošanai – 196 110 eiro. Ielu un ceļu remontiem, jauninājumiem, apsaimniekošanai un kopšanai atvēlēti 467 493 eiro. Sabiedriskās kārtības nodrošināšanai tiks tērēti 242 205 eiro, sportam un kultūrai – 1,593 miljoni eiro, savukārt sociālajai aizsardzībai – 1,246 miljoni eiro.

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics teic, ka šis gads Siguldas novadam ir nozīmīgs, jo pilsēta ir oficiālais Rīgas sadarbības partneris Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā: "Šogad papildus jauniem un unikāliem projektiem pie mums risināsies jau ierastie festivāli un pasākumi – Ziemas festivāls, Vasaras saulgrieži Turaidā, "Kremerata Baltica", Siguldas Opermūzikas svētki, Dabas koncertzāle un Vienības velobrauciens. Šajā gadā mums būs iespēja Eiropas un pasaules tūristiem parādīt, ka ir vērts iegriezties Siguldā un novadā, atstājot šeit savu naudu uzņēmējiem un pakalpojumu sniedzējiem, kuri dod darbu mūsu novadniekiem."

"Mums ir svarīgi parādīt savas vērtības, kultūru, kultūrvēsturi, – visu to, ko mēs varam piedāvāt tūrisma biznesam gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Šis gads caur esošajiem un inovatīviem pasākumiem mums pašiem ļaus pārskatīt savas tradīcijas, vērtības, dos impulsu tās izvērtēt, veidojot jaunas, lai varētu iedzīvināt nākamajām paaudzēm. Sigulda un Rīga ir uzņēmušās visas Latvijas misiju," uzsver U. Mitrevics, piebilstot, ka papildus kultūras pasākumiem un apjomīgajam darbam, kas ieguldīts to realizēšanai, Siguldas novada pašvaldība strādās pie infrastruktūras uzlabošanas, Siguldas novada Kultūras centra rekonstrukcijas, izglītības iestāžu sakārtošanas un šajā brīdī nozīmīgākā projekta īstenošanas – Siguldas Sporta kompleksa projektēšanas un būvniecības, kas nenoliedzami radīs "taupības režīmu" pašvaldības budžetā.

Prognozētie nodokļu ieņēmumi 2014. gadā Siguldā ir par 299 000 eiro lielāki nekā pērn faktiskie nodokļu ieņēmumi, jo pieaudzis iedzīvotāju skaits, kā arī šī gada sākumā palielināta valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga, norāda Siguldas novada pašvaldības ekonomiste Anita Strautmane.