25.02.2014 13:02

Ministrs E. Cilinskis sola, ka Inčukalna gudrona dīķu projekta sanācija tiks turpināta

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis pēc iepazīšanās ar visu iesaistīto pušu argumentāciju ir pieņēmis lēmumu par nepieciešamību turpināt iesākto darbu pie Inčukalna gudrona dīķu sanācijas īstenošanas.

"Latvijai būtiski ir izdarīt visu iespējamo, lai šis projekts tiktu realizēts, jo gudrona dīķu un tiem pieguļošās teritorijas sakopšana ir ne tikai viens no lielākajiem, bet arī būtiskākajiem vides projektiem Latvijā pēdējo gadu desmitu laikā," uzsver E. Cilinskis. "Eksperti atzīst, ka ķīmisko vielu sajaukums katru gadu izplatās tuvāk Gaujas ūdeņiem, tādēļ visas sabiedrības interesēs ir būtiski to pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai nepieļautu piesārņojuma tālāku izplatību."

Atbilstoši šim lēmumam Valsts vides dienests (VVD) jau ir iesniedz dokumentus Iepirkumu valsts birojā ar lūgumu atļaut piemērot sarunu procedūru papildus finansējuma novirzīšanai projekta īstenošanai.

VVD savā vēstulē IUB norāda, ka pasūtītājs (VVD), sagatavojot konkursa dokumentāciju, nevarēja paredzēt, ka būtu nepieciešams veikt pētījumus tādiem sērskābā gudrona parametriem kā hidrofobitāte/hidrofilitāte, kas pašlaik pielietojamās tehnoloģijas gadījumā ir izrādījusies kritiska.

Pašreizējā situācija liecina, ka projektā paredzēto darbu izpildi kavē tieši tas apstāklis, ka Inčukalna dienvidu dīķī esošais sērskābais gudrons ir hidrofīls, turklāt nav iespējams nepārprotami noteikt, kādu vielu klātbūtne vai kādi sērskābajā gudronā norisošie procesi ir izraisījuši šādu gudrona netipisku īpašību.

Attiecīgi noteiktā laika posmā konstatējamās materiāla īpašības nav prognozējamas, pat zinot detalizētu materiāla ķīmisko raksturojumu, tādējādi ir iespējams apgalvot, ka materiāla īpašības, kas, kā konstatēts, nosaka sērskābā gudrona pārstādes tehnoloģiskās problēmas, nevarēja būt paredzamas ne no pasūtītāja, ne no uzņēmēja, ne no inženiera puses.

Ievērojot iepriekš minēto, VVD secinājis, ka konstatētās problēmas un apstākļi attiecībā uz gudrona netipiskajām īpašībām un ķīmisku vielu reakcijas ietekmi uz gudronu bija neparedzami gan pasūtītājam projekta sagatavošanas stadijā, gan uzņēmējam, veicot sanācijas darbus.

Tāpēc VVD uzskata, ka apstākļi, kuru dēļ ir nepieciešami papildu darbi un attiecīgi jauna iepirkuma procedūra, ir kvalificējami kā neparedzami tehniskas dabas apstākļi saskaņā ar IUB vadlīnijās un EST praksē sniegto interpretāciju (iepirkums nepieciešams tādu tehnisko apstākļu dēļ, kurus nevarēja paredzēt iepirkuma laikā un pasūtītājs nav vainojams pie neparedzēto apstākļu rašanās).

Vienlaikus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija gatavo informatīvo ziņojumu, kurā informēs valdību par visiem apzinātajiem riskiem saistībā ar šī projekta īstenošanu.

Atgādināms, ka valdība pagājušā gada oktobrī pieņēma lēmumu par papildus 11,6 miljonus latu (16,5 miljonus eiro) rezervēšanu Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektam, tādējādi kopējā summa, kas tam paredzēta, varētu pārsniegt 30 miljonus latu (45,5 miljonus eiro).

Līgums ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju noslēgts vēl Vides ministrijas laikā 2010. gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir VVD, galvenais būvuzņēmējs – SIA "Skonto Būve", savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānijas "Mueg".

Projekts "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" tiek finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Iepriekš:
Inčukalna gudrona dīķu lietā kārtējais pagarinājums
Inčukalna gudrona dīķu neizsmelšanā, visticamāk, vainojams pats būvnieks
Raidījums: Inčukalna gudrona dīķu izsmelšanas skandāls apdraud augsta valsts ierēdņa krēslu
Inčukalna gudrons turpina virzīties uz Gauju un draud paraut līdzi arī 14 miljonus eiro
Par trešdaļu palielināts no gudrona dīķiem izsmeltās piesārņotās vielas apjoms
Gudrona dīķu sanācijas projektam papildus piešķir 9,43 miljonus latu
VARAM Inčukalna gudrona sanācijas projektā iesaista advokātu biroju
Inčukalna gudrona dīķu likvidēšana varētu sadārdzināties, ieilgt vai pat apstāties
Portāls: Gudrona dīķu sarežģījumi noslepenoti
Brocēnos sākta Inčukalna sērskābā gudrona dedzināšana
Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes
Domes speciālists: Inčukalna gudrona dīķī zarīns nevar veidoties
FOTO, VIDEO: Inčukalna gudrona dīķos, iespējams, var veidoties zarīna gāze
Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu gudrona dīķu projekta realizācijā
Lūgs ekspertu viedokli par daudzmiljonu projektu Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanā
Piesārņotākā vieta valstī: Inčukalna gudrona dīķi beidzot tukšojas
Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka