11.07.2013 11:35

Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu gudrona dīķu projekta realizācijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vides aizsardzibas un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs. Vides aizsardzibas un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs. www.foto.delfi.lv

Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācijas projekta realizācijā ir jāpanāk būtisks progress, tādēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža 10. jūlijā sasauktajā sanāksmē projektā iesaistītās puses apņēmās objektā strādāt daudz intensīvāk.

E. Sprūdžs īpaši sasauktajā sanāksmē uzklausīja JASPERS jeb ''Joint Assistance to Support Projects in European Regions'' ekspertu un uzņēmuma "Skonto būve" pārstāvju sniegto informāciju par gudrona dīķu sanācijas progresu un Eiropas Komisijas piesaistīto inženieru priekšlikumus, kā projektu pabeigt līdz līgumā noteiktajam termiņam, vēsta LETA.

Pēc līdz šim pielietotās tehnoloģijas ir izdevies izsmelt un iznīcināt 3000 tonnu gudrona, kas ir mazāk nekā 10 % no kopējā apjoma, un, šādā tempā turpinot, būtu problemātiski teritoriju attīrīt noteiktajā termiņā. Sanāksmes laikā "Skonto būve" apliecināja, ka ir gatava jūlijā un augustā diennakts laikā izsmelt un sagatavot iznīcināšanai 16 tonnas indīgās vielas. Projektā iesaistītās puses vienojās par gudrona izsmelšanas tehnoloģijas pārskatīšanu, kas ļaus darba izpildi vēl paātrināt.

Ministrs uzsver, ka gudrona dīķu un tiem piegulošās teritorijas sakopšana ir viens no lielākajiem vides projektiem Latvijā pēdējo gadu desmitu laikā. Gudrona dīķu piesārņojums Latvijai tika atstāts mantojumā no padomju gadiem, ķīmisko vielu sajaukums katru gadu sūcas tuvāk Gaujas ūdeņiem, tādēļ ne tikai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, bet arī visas sabiedrības interesēs ir būtiski to pabeigt pēc iespējas ātrāk, lai nepieļautu piesārņojuma tālāku izplatību.

Līgums ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju tika noslēgts vēl Vides ministrijas laikā 2010. gada septembrī. Projekta pasūtītājs ir Valsts vides dienests (VVD), galvenais būvuzņēmējs – SIA "Skonto būve", savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānija "Mueg". Projekta izmaksas sasniedz 20,3 miljonus latu, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi ir 14,2 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums – 6,1 miljons latu.

Dīķi atrodas Inčukalna pagasta teritorijā 30 līdz 35 kilometrus uz austrumiem no Rīgas. 20. gadsimta 50.–80. gados no Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīcas tika izvests sērskābais gudrons – ražošanas atkritums, kas veidojās medicīnisko un parfimērijas eļļu ražošanas procesā. Līdz 20. gadsimta 70. gadu sākumam tā uzglabāšanai tika izmantots ziemeļu dīķis, bet vēlāk – dienvidu dīķis. Atkritumi tika izgāzti smilts karjeros bez pamatnes un bortu hidroizolācijas.

Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums infiltrācijas ceļā nonācis gruntsūdeņos un arī artēziskajos ūdeņos 70 līdz 90 metru dziļumā. Piesārņotie artēziskie ūdeņi ar ātrumu 25 līdz 35 metri gadā virzās uz ziemeļiem Gaujas upes virzienā. Piesārņoto pazemes ūdeņu apjoms ziemeļu dīķa apkārtnē ir 108 000 kubikmetru, savukārt piesārņoto pazemes ūdeņu izplatības areāli ziemeļu dīķim ir 148 hektāri, bet dienvidu dīķim – 139 hektāri.

Sērskābais gudrons pēc izskata ir melna, šķidra, pusšķidra vai cieta masa ar izteiktu sēra dioksīda smaku. Šo gadu laikā dīķos regulāri gājuši bojā dažādu sugu ūdensputni, kuriem gan sērskābes, gan naftas dēļ salīp spalvas, kas liedz putniem lidot.

Iepriekš:
Lūgs ekspertu viedokli par daudzmiljonu projektu Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanā