11.09.2012 16:10

Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gudrona dīķis Inčukalnā. Gudrona dīķis Inčukalnā. Krišjānis Grantiņš

Kad Inčukalna gudrona dīķa sanācijas darbi būs pabeigti, visprātīgāk šajā teritorijā būtu iestādīt priedes, uzskata Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus ("Vienotība").

Taujāts par to, kas pašlaik notiek ap bēdīgi slaveno Inčukalna gudrona dīķi, A. Blaus pārliecinoši norāda: "Darbi turpinās, un viss notiek!"


Viņš video intervijā portālam "Apriņķis.lv" norāda, ka vietā ir uzstādītas modernas attīrīšanas ierīces, lai gudrona dīķi un zemi ap to padarītu atkal videi draudzīgu. "Tur (gudrona dīķī – aut.) pa virsu ir eļļains ūdens, tad ir attiecīgs slānis ar šķidro vai eļļaino masu, kurā ir piķis kopā ar sērskābi. No sākuma sūknē nost ūdeni, tad grābj ārā piķi un visbeidzot jauc kopā ar tādu tecināmo materiālu, kurā ir papīrs, lupatas un kaut kas nedaudz no skaidām. Tad to visu ved uz Brocēniem dedzināt krāsnīs," procesa gaitu raksturo mērs.

Pēc viņa teiktā, kad sagandētā zeme tiks attīrīta un aizvesta, dīķi aizbērs ar melnzemi. Pēcāk tur būšot zaļa zālīte. "Bet, vai viņi ganīs aitas, stādīs priedītes, vai puikas varēs spēlēt futbolu, to es nepateikšu. Es domāju, ka to teritoriju sakārtos un tad uzstādīs pa virsu priežu mežu. Vismaz es pats kā mežinieks varētu teikt, ka tur jāstāda priežu kultūra."

A. Blaus atgādina, ka pērn rudenī ap gudrona dīķi bija sacelta ažiotāža, jo, iespējams, kāds ļaundaris tajā bija iebēris ķimikālijas un tāpēc nelabi smirdēja tuvākā apkaime.

"Kad uzpūta vējš, tad līdz Murjāņiem un pat līdz Vangažu stacijai. Ja projekts būs paveikts, viss būs labi, taču, ja nemaldos, tur ir jāizved 80 000 frakciju. Tas ir daudz," tā mērs. "Mani jau kritizēja, ka neesot pareizās darba organizācijas. Es arī uzskatu, ka viņi varēja strādāt ātrāk, raitāk, bet projekts turpinās, un tā pabeigšana paredzēta 2015. gadā."



Atgādinām, ka portāls "Apriņķis.lv" turpina izbraukumu sēriju pie Pierīgas pašvaldību vadītājiem, lai izvaicātu par aktualitātēm katrā novadā. Akcijā aicinām iesaistīties lasītājus, sev interesējošos jautājumus nosūtot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai pievienojot tos šīs tēmas rakstu komentāros.