15.06.2012 12:28

Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalnā sākusies gudrona dīķa tīrīšana. Inčukalnā sākusies gudrona dīķa tīrīšana. Krišjānis Grantiņš.

Inčukalnā nule kā sācies kāds ļoti nozīmīgs projekts – sērskābā gudrona neitralizācija.

Līdz ar indīgās vielas kustināšanu, tuvējās apkaimes iedzīvotājiem jārēķinās ar nepatīkamas smakas klātbūtni. Projekta veicēji gan uzsver - tā nav kaitīga veselībai.

14. jūnijā ar Inčukalnā paveiktajiem un plānotajiem darbiem iepazīties devās starptautiskās konferences par gudrona dīķu sanācijas darbiem dalībnieki no Vācijas, Latvijas, Zviedrijas un citām valstīm. Tas tādēļ, ka šī Pierīgas gudrona dīķa tīrīšanā pielietojamo tehnoloģiju dēļ šis ir viens no sarežģītākajiem un unikālākajiem vides projektiem ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā. Augsto viesu interesi nespēja mazināt pat nejaukā smaka, jo, kā norādīja Vācijas pārstāvji, viņu valstī nereti attālums no gudrona dīķa līdz dzīvojamajām mājām ir 200 līdz 300 metri. Inčukalnā tas ir daudz lielāks.

"Smaka ir nepatīkama, taču kaitējumu veselībai tā nerada. Diemžēl iedzīvotājiem būs ar to jāsamierinās divus gadus, bet pēc tam nebūs ne indīgo vielu, ne smakas," uzsver Rihards Kalniņš, darbu veicēja, uzņēmuma "Skonto būve" jaunākais projektu vadītājs. Viņš zināja stāstīt, ka darbu veicējam ir izstrādāta īpaša kvalitātes programma. Viena no tās būtiskākajām sastāvdaļām ir arī neitralizācijas iekārta, kuras uzdevums ir izkliedēt nepatīkamo smaku.

"Esam sākuši sērskābā gudrona neitralizāciju. No sākuma to sajauc ar kurināmo, kas iegūts no atkritumiem. Tad šī konsistence tiek sajaukta ar nedzēstajiem kaļķiem. Galaprodukts ir gatavs transportēšanai uz uzņēmumu "Cemex", kur to izmantos kurināšanai," procesu izklāsta R. Kalniņš.

Kad pirmās kravas varētu nonākt Brocēnos, viņš atbildēt nemācēja. Taču uzņēmums cer, ka tas notiks jau jūlija vidū, jo pašlaik tiekot gaidīti analīžu rezultāti no Vācijas. " Latvijā nav tādas laboratorijas, kurās varētu izanalizēt galaprodukta paraugus. Kad būs atbilde, tad arī sāksies kravu transportēšana," tā "Skonto būves" pārstāvis.

Bīstamais gudrons kopā ar kaļķiem un dedzināmajiem atkritumiem nonāks uzņēmumā "Cemex", kur to utilizēs. Kā uzsver tā vides speciāliste Santa Kļava, uzņēmums ir orientēts uz jaunu kurināmo izmantošanu, un šī ir viena no iespējām.

"Mēs to varam izmantot, nenodarot kaitējumu nedz videi, nedz cilvēkiem, jo būvējot rūpnīcu mēs jau paredzējām, ka būs visāda veida alternatīvie kurināmie, tādēļ krāsnī vienlaicīgi var ievadīt piecus līdz sešus kurināmā veidus. Un šis būs viens no tiem, " atklāj S. Kļava. Viņa uzsver, ka rūpnīcas krāsnīs temperatūra var sasniegt 2000 grādus un nepārtrauktās monitoringa iekārtas, kas mēra emisijas, ļauj variēt ar kurināmajiem pēc vajadzības. "Tas nozīmē – ja šajā kurināmajā vairāk ir sēra, tad operators samazinās cita kurināmā daudzumu, kura sastāvā arī ir sērs, tādējādi radot balansu," skaidro "Cemex" vides speciāliste.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" kopējas izmaksas plānotas 20,3 miljonu latu apmērā, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi - 14,2 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums - 6,1 miljons latu.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanas laikā tiks izvestas 30 200 tonnas gudrona, kā arī 40 000 tonnas piesārņotās smilts. Tiks uzlabota gruntsūdeņu, pazemes ūdeņu, kā arī augsnes un grunts kvalitāte bīstamo atkritumu izgāztuvei piegulošajā teritorijā, lai vairs netiktu apdraudēta cilvēku veselība un vide.

Dabā gudrona dīķis izskatās tāds pats kā meža ezers, tāpēc tajā bieži iesēžas migrējošie putni. Tad to spalvas saķep naftas produktos, un tie iet bojā, piesaistot plēsoņas - problēma ir pastāvīga, un upuru skaits pieaug, kamēr vien šāds vaļējs dīķis eksistē. Paralēli gudrons sūcas arvien dziļāk un dziļāk zemē, dodot risku gruntsūdeņu saindēšanai. Šobrīd tiek lēsts, ka tas sasniedzis 70-90 metru dziļumu.