12.11.2012 09:03

Brocēnos sākta Inčukalna sērskābā gudrona dedzināšana

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gudrona dīķis Inčukalnā. Gudrona dīķis Inčukalnā. Krišjānis Grantiņš

Brocēnu cementa rūpnīcā "Cemex" sadedzinātas pirmās 1000 tonnas kurināmā, kas iegūts no Inčukalna sērskābā gudrona dīķa.

Kā ziņots, gudrons no dīķa tiek izrakts, neitralizēts, izmantojot kaļķi un citas ķimikālijas, un sajaukts ar pildvielām, lai to varētu droši transportēt, vēsta LETA, atsaucoties uz laikrakstu "Dienas Bizness".

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanas projekts tika sākts 2011. gadā. Dienvidu dīķī sanācijas process ir sarežģītāks, jo tur piesārņojums veido četras kārtas – virsējais slānis ir ūdens, tad seko divi sērskābā gudrona slāņi, bet apakšā ir piesārņotas smiltis, kas arī tiks utilizētas.

Tiek prognozēts, ka no dienvidu dīķa tiks izvesti 60 000 tonnu pārstrādāta gudrona un 40 000 tonnu pārstrādātas smilts. Savukārt ziemeļu dīķī darbi būs vairāk saistīti ar ūdens attīrīšanu.

Abu dīķu attīrīšanas darbus, tostarp labiekārtošanu, plānots pabeigt 2015. gadā.

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanas projektu SIA "Skonto būve" izstrādājusi kopā ar vācu firmu "MUEG". Attīrīšanas darbos strādā gan vācu, gan latviešu speciālisti.

Sanācijas projekta kopējas izmaksas ir 20,3 miljoni latu, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi ir 14,2 miljoni latu, bet valsts budžeta finansējums – 6,1 miljons latu.

Dīķi atrodas Inčukalna pagasta teritorijā 30–35 kilometrus uz austrumiem no Rīgas. 20. gadsimta 50.–80. gados no Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīcas tika izvests sērskābais gudrons – ražošanas atkritums, kas veidojās medicīnisko un parfimērijas eļļu ražošanas procesā. Līdz 20. gadsimta 70. gadu sākumam to uzglabāšanai tika izmantots ziemeļu dīķis, bet vēlāk – dienvidu dīķis. Atkritumi tika izgāzti smilts karjeros bez pamatnes un bortu hidroizolācijas.

Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums infiltrācijas ceļā nonācis gruntsūdeņos un arī artēziskajos ūdeņos 70 līdz 90 metru dziļumā. Piesārņotie artēziskie ūdeņi ar ātrumu 25–35 metri gadā virzās uz ziemeļiem Gaujas upes virzienā. Piesārņoto pazemes ūdeņu apjoms ziemeļu dīķa apkārtnē ir 108 000 kubikmetru, savukārt piesārņoto pazemes ūdeņu izplatības areāli ziemeļu dīķim ir 148 hektāri, bet dienvidu dīķim – 139 hektāri.

Sērskābais gudrons pēc izskata ir melna, šķidra, pusšķidra vai cieta masa ar izteiktu sēra dioksīda smaku. Šo gadu laikā dīķos regulāri gājuši bojā dažādu sugu ūdensputni, kuriem gan sērskābes, gan naftas dēļ salīp spalvas, kas liedz putniem lidot.

Iepriekš:
Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes
Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka