30.01.2014 07:37

Inčukalna gudrona dīķu neizsmelšanā, visticamāk, vainojams pats būvnieks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna gudrona dīķu neizsmelšanā, visticamāk, vainojams pats būvnieks Krišjānis Grantiņš

Teju ik nedēļu vai tikai ar dažu dienu intervālu klajā nāk jaunumi saistībā ar Latvijā indīgākās vietas – gudrona dīķu – sanācijas darbiem Inčukalna novadā, kas diemžēl neliecina par progresu.

Proti, kā uzskata "Sabiedrība par atklātību  Delna", uzņēmums "Skonto būve", kas īsteno Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu, nepamatoti mēģina izspiest no valsts naudu, un projekts ir apdraudēts tieši būvnieku vainas dēļ, raksta LETA.

Pēc organizācijas domām, būvnieki nepamatoti mēģina izspiest naudu no valsts, iepriekš zināmus apstākļus uzdodot kā "neparedzētus apstākļus". "Delna" atgādina, ka Valsts vides dienests (VVD) 2010. gada 24. septembrī noslēdza būvdarbu līgumu ar SIA "Skonto būve" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanāciju, bet inženiertehniskās uzraudzības līgums tika noslēgts ar SIA "Geo Consultants". Projekta kopējās izmaksas ir 29 miljoni eiro, no kuriem 20 miljoni ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, bet valsts finansējums ir 8,7 miljoni eiro.

Saskaņā ar būvdarbu līgumu SIA "Skonto būve" līdz 2011. gada sākumam bija jāziņo par iespējamiem neparedzētiem apstākļiem projekta īstenošanā, taču uzņēmums par to ziņoja tikai gadu vēlāk. Būvnieki apgalvojuši, ka iepriekš nav zinājuši apstākļus, kādos darbi jāveic. VVD gan atgādināja, ka termiņš ir nokavēts, tāpēc nav pamata piešķirt papildu finansējumu, jo saskaņā ar darbu tehnisko specifikāciju šādu risku uzņēmās pats darbu izpildītājs.

SIA "Skonto būve" arī piemirsusi, ka pirms piedāvājuma iesniegšanas ikvienam pretendentam bija iespēja iepazīties ar pilnu konkursa dokumentāciju, tostarp veiktajām analīzēm un vides izpētēm objektā, sanācijas darbu programmu, ietekmes uz vidi novērtējumu, tehniski ekonomisko pamatojumu, norāda "Delna". Šie dokumenti un dati atspoguļo specifiskos vides apstākļus šajā objektā un skaidri liek saprast, ka vides attīrīšanas darbi tajā ir īpaši sarežģīti. Tāpēc organizācija secina, ka būvnieku sūdzības par gudrona ķīmiskā sastāva un fizikālo īpašību atšķirību no "klasiskā" gudrona nav uzskatāmas par pamatotām.

Savukārt Iepirkumu uzraudzības birojam patlaban tiek pārmests, ka tas maina nostāju attiecībā pret atļaujas došanu sarunu procedūrai par papildu finansējuma piešķiršanu sanācijas darbiem. Pirms tam gan lēmums par aizliegumu atļaut sarunu procedūru pieņemts pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra Aleksandra Antonova vēstules birojam, kurā viņš skaidro, ka līguma izpildītājs nav saskāries ar iepriekš neparedzētiem apstākļiem, jo visi izpildītāja norādītie apstākļi bija aprakstīti iepirkumu dokumentos, tāpēc nav pamata piešķirt papildu finansējumu.

Apšaubīta tiek arī Iepirkumu uzraudzības biroja neatkarība, jo tā ir Finanšu ministrijas padotības iestāde, bet Finanšu ministrija ir satraukusies par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu zaudējumu būvdarbu līguma neizpildes gadījumā.

Jau ziņots, ka Inčukalna sērskābes gudrona dīķu attīrīšana tika sākta 2011. gadā. Konkursā par darbu veikšanu uzvarēja "Skonto būve" kopā ar vācu apakšuzņēmēju "MUEG". Tika uzbūvēta gudrona neitralizēšanas rūpnīca un ieguldīti līdzekļi cementa ražotnē "Cemex", lai nodrošinātu neitralizētā gudrona uzglabāšanu un pārstrādi.

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, pēc ministra Edmunda Sprūdža aiziešanas A. Antonovs sācis darbības, kuru rezultātā Eiropa var nepiešķirt naudu un Latvija var palikt ar neiztīrītu un piesārņotu dabas teritoriju. Raidījums norāda arī uz gudrona racēju, būvfirmas "Skonto būve" līdzatbildību, kas nav laikus informējusi par papildu izmaksām.

Tikai 2012. gada 8. februarī "Skonto būve" oficiālā vēstulē informēja, ka attīrīšana izmaksā vairāk. Vispirms uzņēmums prasīja papildu pusotru miljonu eiro, taču ar katru nākamo vēstuli prasības auga, līdz pērnās vasaras beigās summa sasniedza 16 miljonus eiro.

Īsi pēc gadu mijas "Skonto būves" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis ar komandu ieradies ministrijā pie A. Antonova pārrunāt turpmākos darbus, un ierēdnis paziņojis, ka naudas nebūs. Tā rezultātā gudronu dīķa attīrīšanas projekts ir nonācis strupceļā, jo bez papildu naudas būvnieki un vācu ķīmiķi turpmāk strādāt atsakās. G. Rāvis atklājis, ka Finanšu ministrijai un VARAM jau nosūtīta vēstule, informējot, ka darbi tiks pārtraukti.

Līdz šim izrakts 8000 tonnu piesārņojuma, un pusotra gada laikā vēl jāizrok 22 000. A. Antonovs piedāvājis rīkot jaunu konkursu, tomēr valdība šādu ieceri neatbalsta un meklēs risinājumus, kā papildu līdzekļus piešķirt. Arī Iepirkumu uzraudzības birojs atzinis, ka gadījumā, ja VARAM juridiski sakārtos papīrus, tad veco lēmumu atcelšot un naudas papildporcijai nepieciešamo sarunu procedūru atļaušot.

Iepriekš:
Raidījums: Inčukalna gudrona dīķu izsmelšanas skandāls apdraud augsta valsts ierēdņa krēslu
Inčukalna gudrons turpina virzīties uz Gauju un draud paraut līdzi arī 14 miljonus eiro
Par trešdaļu palielināts no gudrona dīķiem izsmeltās piesārņotās vielas apjoms
Gudrona dīķu sanācijas projektam papildus piešķir 9,43 miljonus latu
VARAM Inčukalna gudrona sanācijas projektā iesaista advokātu biroju
Inčukalna gudrona dīķu likvidēšana varētu sadārdzināties, ieilgt vai pat apstāties
Portāls: Gudrona dīķu sarežģījumi noslepenoti
Brocēnos sākta Inčukalna sērskābā gudrona dedzināšana
Mērs: gudrona dīķim pa virsu vajadzētu stādīt priedes
Domes speciālists: Inčukalna gudrona dīķī zarīns nevar veidoties
FOTO, VIDEO: Inčukalna gudrona dīķos, iespējams, var veidoties zarīna gāze
Sprūdžs cer uz būtisku paātrinājumu gudrona dīķu projekta realizācijā
Lūgs ekspertu viedokli par daudzmiljonu projektu Inčukalna gudrona dīķu tīrīšanā
Piesārņotākā vieta valstī: Inčukalna gudrona dīķi beidzot tukšojas
Tīra gudrona dīķi, Inčukalnu pārņem smaka