17.06.2013 22:16

Tiesas lēmums: atkārtotu vēlēšanu Salaspils iecirknī nebūs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tiesas lēmums: atkārtotu vēlēšanu Salaspils iecirknī nebūs Krišjānis Grantiņš

Administratīvā apgabaltiesa 17. jūnijā neapstiprināja partijas "Reģionu alianse" Salaspils saraksta līdera Dmitrija Vitjazeva pieteikumu strīdā ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) par pienākuma uzlikšanu veikt atkārtotu balsošanas organizēšanu konkrētajā iecirknī.

Tiesa lēma, ka nav pietiekama pamata rīkot atkārotu balsošanu 766. vēlēšanu iecirknī, kurā tika atrastas neapzīmogotas 50 aploksnes. Lai gan lietas atšķetināšanā iesaistījās arī Drošības policija, tiesa prasību noraidīja, turklāt spriedums nav pārsūdzams. D. Vitjazevs jau iepriekš pieļāva, ka šāda situācija radusies nevis ar mērķi viltot balsis, bet gan cilvēciskas kļūdas dēļ.


Portāls "Apriņķis.lv" jau vēstīja, ka 6. jūnijā informācijas trūkuma dēļ Centrālā vēlēšanu komisija noraidīja partijas "Reģionu alianse" Salaspils novada līdera iesniegumu, kurā viņš apstrīd 766. vēlēšanu iecirkņa Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā vēlēšanu rezultātus. Viņš vērsās tiesā, kurā arī D. Vitjazeva prasība 17. jūnijā tika noraidīta.

Aģentūra LETA ziņo, ka iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Lolita Trukšāne tiesai detalizēti skaidroja savas darbības pēc aplokšņu saņemšanas, kas notika 23. maijā, to apzīmogošanu veicot divas dienas, proti, 27. un 28. maijā. Tāpat viņa smalki aprakstīja procedūru, kādā tika veikta aplokšņu apzīmogošana, apliecinot, ka tās bija pārskaitītas vairākas dienas.

Vēl tiesa un prasītāja pārstāvis uzdeva daudz jautājumu par aplokšņu izsniegšanu iecirkņa komisijas loceklēm. Tomēr arī L. Trukšāne apstiprināja, ka apzīmogoto un neapzīmogoto aplokšņu skaits sakrita ar tajā dienā atnākušajiem vēlētājiem. Iecirkņa komisijas priekšsēdētāja izteicās, ka šīs neapzīmogotās aploksnes bija ļoti līdzīgas apzīmogotajām.

Visticamāk, pastāvot divi iespējamākie situācijas skaidrojumi, uzskata CVK. Tiek pieļauts, ka vēlēšanu iecirkņa komisija varētu nebūt apzīmogojusi šīs aploksnes, taču komisijas darbinieki savu vainu noliedz. Turklāt, ja 50 cilvēkiem būtu izsniegtas šādas aploksnes, kādam no vēlētājiem vajadzēja pamanīt zīmoga trūkumu. Šī iemesla dēļ šādu iespēju nodēvējot par maz iespējamu. Otra iespēja paredz, ka tas varētu būt balsu pirkšanas gadījums, kad kāds šīs aploksnes vairākiem vēlētājiem ir iedevis pirms viņu ienākšanas iecirknī. Tajā pašā laikā nevar izslēgt, ka tas varēja būt huligānisms.


CVK vadītājs Arnis Cimdars pieļāva, ka ir noticis balsu pirkšanas gadījums, nevis huligānisms, vai arī nolikušajā vainojama vēlēšanu komisijas darbinieku nolaidība. "Protams, nevar izslēgt visus trīs gadījumus, bet es drīzāk domātu, ka ir notikusi šajā gadījumā ļaunprātīgākā rīcība, tas ir, balsu pirkšana," sacīja A. Cimdars.

Tā kā lietas materiāli ir nodoti izmeklēšanai Drošības policijā, tad A. Cimdars nevēlējas sīkāk analizēt, kāds varētu būt šīs nepatīkamās lietas iznākums, kā arī nevarēja pateikt, par kādu partiju šajās neapzīmogotajās aploksnēs tika balsots.

"Reģionu alianses" deputātu kandidāte Zoja Rimša aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka pie vainas, visticamāk, bijuši CVK darbinieki, jo konkrētajā iecirknī strādājuši jauni cilvēki bez pieredzes, kuri, iespējams, aizmirsuši aploksnēm uzlikt zīmogus un nav aploksnes pārbaudījuši pirms iemešanas urnā.

Jānorāda, ka "Reģionu alianse" Salaspils novada domes vēlēšanās saņēmusi 4,82 % vēlētāju atbalstu, un tai pietrūkst tikai 12 balsu, lai pārvarētu 5 % barjeru. Konkrētajā 766. iecirknī par "Reģionu aliansi" nobalsojuši 113 salaspilieši jeb 5,56 % no kopējā iedzīvotāju skaita, kas balsojuši šajā vietā.

Iepriekš:
"Reģionu alianses" Salaspils nodaļas līderis vēlēšanu iznākumu gatavs apstrīdēt tiesā
CVK noraida salaspilieša sūdzību par vēlēšanu iznākumu, DP sākusi kriminālprocesu (papildināta)
Tiesa piektdien lems, vai atcelt vēlēšanu rezultātus Salaspils iecirknī
Salaspils novada vēlēšanu komisijas vadītāja: "Noticis mēģinājums izgāzt vēlēšanu rezultātus"