04.06.2013 13:17

Salaspils novada vēlēšanu komisijas vadītāja: "Noticis mēģinājums izgāzt vēlēšanu rezultātus"

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
766. vēlēšanu iecirknis bija ierīkots Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī. Iecirkņa balsošanas kastē vēlēšanu dienas, 1. jūnija, vakarā tika atklātas 50 neapzīmogotas aploksnes. 766. vēlēšanu iecirknis bija ierīkots Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā Salaspilī. Iecirkņa balsošanas kastē vēlēšanu dienas, 1. jūnija, vakarā tika atklātas 50 neapzīmogotas aploksnes. Raivis Bahšteins

Lai gan 50 neapzīmogotas aploksnes balsošanas kastē likušas apšaubīt vēlēšanu rezultātus, vietējā vēlēšanas komisija nolēmusi apstiprināt vēlēšanu rezultātus.

Salaspils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai Silvijai Zālītei, kura nonākusi mediju jautājumu krustugunīs, šodien ir grūti apvaldīt emocijas, sarunas laikā acīs riešas asaras. Viņa uzskata – lielā pieredze, vadot novada vēlēšanu komisiju, ir pietiekams arguments, kas neļauj skandāla akmenim krist viņas dārziņā.


Lai iemestu 50 aploksnes, nepieciešami 50 vēlētāji

S. Zālīte neuzskata, ka apaļais aplokšņu skaits – 50 – vieš aizdomas uz nelikumībām. "Tas varētu būt arī jebkurš cits skaitlis. Es nevaru plaši izteikties, jo lieta nodota Drošības policijai un dokumenti no iecirkņa šobrīd man vairs nav pieejami. Taču, ņemot vērā kādas partijas pārstāvja rīcību, kas man parādīja no iecirkņa iznestu apzīmogotu aploksni un uzdeva jautājumu – kā aploksne nonāca pie viņa, man iešāvās prātā, ka tas var nozīmēt vienīgi to, ka neapzīmogotā aploksne apzīmogotās vietā iegūlusi urnā!"

Lai balsošanas kastē iemestu 50 aploksnes, nepieciešami 50 vēlētāji, jo vēlēšanu komisijas darbinieki seko līdzi, kā aploksnes tiek ievietotas balsošanas kastē. Tādēļ A. Zālīte pieļauj, ka 50 cilvēki 766. vēlēšanu iecirknī Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā organizēti veikuši aplokšņu maiņu ar mērķi izjaukt vēlēšanas vai arī cerībā, ka pie balsu skaitīšanas zīmogu trūkums netiks pamanīts.

"Reģionu aliansei" pietrūcis tikai dažu balsu

Neparasto guvumu S. Zālītei rādījis Dmitrijs Vitjazevs, 1. numurs partijas "Reģionu alianse" Salaspils novada sarakstā, noskaidroja portāls "Apriņķis.lv". "Reģionu alianses" pārstāvji bijuši arī vēlēšanu novērotāju vidū iecirknī. Turklāt šim sarakstam pietrūka nieka astoņu vēlētāju atbalsta, lai pārkāptu 5 % barjeru un iegūtu vienu no 17 deputātu vietām Salaspils novada domes jaunajā sasaukumā.

766. iecirknis bija vienīgais, kurā kabīnes bija pilnībā aprīkotas pēc CVK prasībām – katra ar aizkaru. "Neviens nevarēja redzēt, kas tajās tiek darīts," S. Zālīte pamato, cik viegli varētu būt bijis samainīt kabatā vai somā ienestu neapzīmogotu ar vēlēšanu iecirkņa darbinieka izsniegtu apzīmogotu aploksni.

"Man ir ļoti grūti noticēt, ka kāds no vēlēšanu komisijas darbiniekiem nebūtu apzīmogojis un vēlāk arī nebūtu ievērojis 50 neapzīmogotas aploksnes," piebilst komisijas vadītāja. Arī iepriekšējo vēlēšanu pozitīvā pieredze bez neviena starpgadījuma neļaujot apšaubīt komisijas profesionalitāti.

Atbildes sniegs aplokšņu atvēršana

Iespējams, atbildes sniegs neapzīmogoto aplokšņu atvēršana, kas ir Drošības policijas kompetencē. Taču vēl pirmdien priekšpusdienā aploksnes līdz ar citiem 766. iecirkņa dokumentiem glabājās seifā. Kā komentēja S. Zālīte, ja aploksnēs būs balsojumi par kādu konkrētu partiju, visticamāk, varēs konstatēt, ka notikusi balsu pirkšana. Citiem vēlētājiem pāri palikušās vēlēšanu zīmes bija brīvi pieejamas pie iecirkņa izejas. Turklāt novada vēlēšanu komisijas vadītāja neizslēdz iespēju, ka cilvēkiem var būt paziņas, kuriem pieejamas kādā iecirknī pāri palikušās aploksnes. "Man būs ļoti grūti noticēt, ja beigās vainīga izrādīsies komisija," atvadoties norāda S. Zālīte.

Bioloģijas institūtā izvietotajā iecirknī turklāt kādam vēlētājam esot izsniegtas četras aploksnes un vēlētājs varējis nobalsot četras reizes, S. Zālītei apgalvojis D. Vitjazevs. To apšauba ne tikai S. Zālīte, bet arī nežēlastībā kritušā iecirkņa vadītāja un pašvaldības sabiedrisko attiecību kūrētāja Lolita Trukšāne. Viņa norādīja, ka visas vēlēšanu zīmes apzīmogotas jau vēlēšanu nedēļas sākumā, 27. un 28. maijā.

Plašāk par iespējamo balsu pirkšanu Salaspilī lasiet "Rīgas Apriņķa Avīzē" piektdien, 7. jūnijā.