10.12.2013 07:22

Salaspils pašvaldības izpilddirektors: Būvekspertiem tagad jānodarbojas arī ar psihologa darbu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Drīz pēc Zolitūdes traģēdijas no malu malām ministrijām un pašvaldībām iedzīvotāji sākuši sūtīt sūdzības un lūgumus izvērtēt lielāko sabiedrisko ēku drošību savās pašvaldībās.

Tostarp Ekonomikas ministrija saņēmusi kāda Salaspils iedzīvotāja sūdzību, ka vienā no mācību iestādēm šķiet nedrošs jumts, atklāj Salaspils novada pašvaldības izpilddirektors Andrejs Jaunkalns. "Pavisam esam saņēmuši divas sūdzības, ieskaitot to, kas tika pāradresēta no Ekonomikas ministrijas, un mums novadā sešās ēkās notika siltināšana, kuras laikā piecām apjomīgās ventilācijas iekārtas tika uzstādītas tieši augšpusē, bet vienai pagrabstāvā, tādēļ pie viena paši nolēmām pārbaudīt tās visas, ne tikai konkrēto pēc iedzīvotāja ministrijai nosūtītās sūdzības," viņš skaidro.

Akcents gan tiek likts uz divām novadā lielākajām ēkām – nule uzcelto un 16. novembrī atklāto Salaspils sporta halli un lielveikalu "Rimi", kas sāka darboties pērn novembrī. Atzinumu par Salaspils sporta halles būvkonstrukciju nestspēju un drošību plānots saņemt šonedēļ, bet par tribīnēm pēc jaunā gada.

A. Jaunkalns piebilst, ka bijis ļoti grūti atrast neatkarīgu būvekspertu, kurš nav saistīts ne ar vienu būvniecības firmu. Beigu beigās izdevies sameklēt vienu, pēcāk arī otru. "Turklāt lielākā daļa, kas tika apzvanīti, atbildēja, ka viņi patlaban nodarbojas ar psihologa darbu," piebilst izpilddirektors, norādot, ka bieži ēkas jau vairākkārt vai pat nesen pārbaudītas, un to atkārtoti vairs nevajag darīt, bet cilvēki pēc notikumiem Zolitūdē ir stresā un par katru cenu grib pārliecināties par ēkas drošību, kaut atsevišķos gadījumos nekādas atkārtotas pārbaudes vairs nav vajadzīgs veikt.

A. Jaunkalns arī informē, ka no otras lielākās celtnes – "Rimi" – īpašnieka pagaidām saņemta mutiska piekrišana, ka tiks prasīts būvekspertu atzinums, taču pašvaldība gaida arī oficiālu atbildi, kad un kā tas tiks darīts. Pašvaldība būvapskati lūgs arī par savu izstāžu zāli, lai kliedētu jebkādas iedzīvotāju bažas par veselības un dzīvības apdraudējumu tās apmeklējuma laikā.

Ekspertu pārbaudes notiek trīs posmos: pirmajā notiek vizuāla apsekošana, otrajā dokumentācijas pārbaude, trešajā – ja kādā no pirmajām divām daļām ir konstatētas nepilnības, tiek veikts slodžu pārrēķins. Pašlaik Salaspils novadā vizuāli apsekotas visas paredzētās ēkas, un eksperts nekādus pārkāpumus nav ­konstatējis.

Iepriekš:
Pirmajās pārbaudēs lielās ēkas Salaspilī atzītas par drošām
Sabrukušā lieveikala būvnieka "Re&Re" celto Salaspils sporta halli pilnībā pārbaudīs līdz gada beigām
Veikala sabrukšanā Zolitūdē cietis glābējs no Salaspils novada
Salaspils "Rimi", ko arī pārbauda pēc traģēdijas Zolitūdē, pazūd elektrība; cilvēki to uztver bez lielas panikas

Zolitūdes traģēdija