05.12.2013 10:05

Pirmajās pārbaudēs lielās ēkas Salaspilī atzītas par drošām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līdz šim nekas tāds, par ko iedzīvotājiem būtu jāsatraucas, Salaspilī nav konstatēts, norāda pašvaldība. Salīdzinājumā ar Zolitūdes "Maximu", jaunās Salaspils sporta halles lielajā zālē ir krietni veiksmīgāks arī konstrukcijas risinājums – labāki savienojumi un augstākas klases skrūves, kuru izturība ir divreiz lielāka. Līdz šim nekas tāds, par ko iedzīvotājiem būtu jāsatraucas, Salaspilī nav konstatēts, norāda pašvaldība. Salīdzinājumā ar Zolitūdes "Maximu", jaunās Salaspils sporta halles lielajā zālē ir krietni veiksmīgāks arī konstrukcijas risinājums – labāki savienojumi un augstākas klases skrūves, kuru izturība ir divreiz lielāka. Krišjānis Grantiņš

Pēc tam, kad Latviju pāršalca ziņas par traģēdiju Zolitūdes "Maximā", arī Salaspils novada pašvaldībā atskanēja daži satrauktu iedzīvotāju telefona zvani ar jautājumiem – cik drošas ir sabiedriskās ēkas?

Lielāku satraukumu, protams, radīja fakts, ka arī sporta halli būvēja tas pats būvuzņēmējs, kas bēdīgi slaveno Zolitūdes "Maxima". Iedzīvotāju bažas ir saprotamas, tomēr svarīgi zināt, ka šie divi būvobjekti pēc konstrukcijas ir pilnīgi atšķirīgi, un arī darbu norisei nepārtraukti sekoja līdzi pašvaldības speciālisti. Tomēr pašvaldība nekavējoties sāka nepieciešamos pasākumus, lai pārbaudītu ēku stāvokli, piesaistot neatkarīgu būvniecības ekspertu, norāda salaspils.lv

"Pēc šī traģiskā notikuma arī mums pašiem šķita īpaši aktuāli pārliecināties, ka savās ēkās esam ievērojuši visus būvniecības nosacījumus un likumus. Notikušais Zolitūdē pierāda, ka likumdošanas aktu ievērošana būvniecībā nebūt nenozīmē pilnīgu drošību, tāpat nācās secināt, ka ir ļoti grūti atrast ekspertu, kurš nav saistīts ne ar vienu būvfirmu," stāsta pašvaldības izpilddirektors Andrejs Jaunkalns, "tomēr mēs atradām ekspertu, kurš jau kādu laiku nestrādā nevienā būvfirmā, bet nodarbojas tikai ar ekspertīžu veikšanu."

Arī Salaspils novada būvvalde saņēma Ekonomikas ministrijas uzdevumu apsekot visas būvniecības stadijā esošās ēkas novadā (pašlaik tāda gan ir tikai viena – oranžērija botāniskajā dārzā, kas ir betonēšanas stadijā), kā arī apsekot būvobjektus, kas celti pēdējo piecu gadu laikā, neatšifrējot, kurām ēkām īpaši jāpievērš uzmanība. Šādi objekti Salaspils novadā ir trīs, tai skaitā nule kā uzceltā sporta halle.

Pašvaldības speciālistiem uzreiz bijis skaidrs, ka no savām (pašvaldības) ēkām pirmo noteikti jāpārbauda sporta halli un stadiona tribīnes, lai gan to ministrija nav uzdevusi. Vēl tiks pārbaudītas sešas ēkas (1. un 2. vidusskola, pirmsskolas izglītības iestāde "Jāņtārpiņš", "Atvasīte", "Ritenītis" un "Saulīte"), kurās notika siltināšanas darbi un ir uzstādīti ventilācijas agregāti, un kurās ir veikta konstrukciju pastiprināšana atbilstoši konstruktora projektam. Tiesa, ventilācijas agregāti uz jumtiem gan ir tikai ir piecās ēkās, jo bērnudārzā "Saulīte" agregāts uzstādīts pagrabā.

Eksperta pārbaude notiek trīs posmos. Pirmajā posmā notiek vizuāla apsekošana, otrajā – dokumentācijas pārbaude, trešajā – ja kādā no pirmajām divām daļām ir konstatētas nepilnības, tiek veikts slodžu pārrēķins. Pašlaik vizuāli apsekotas ir visas paredzētās ēkas, un tajā eksperts nekādus pārkāpumus nekonstatēja, tomēr, neskatoties uz to, jaunajā sporta hallē slodžu pārrēķinus pašvaldība tomēr veiks.

Salaspils būvvalde ir sazinājusies arī ar otras novada lielākās ēkas īpašnieku – SIA "Rimi Latvia", kas solījās pats piesaistīt ekspertus tās drošības pārbaudei. "Rimi" lielveikala apsekošanā piedalīsies arī pašvaldības pārstāvji, bet eksperta pakalpojumus apmaksās uzņēmums.


Līdz šim nekas tāds, par ko iedzīvotājiem būtu jāsatraucas, Salaspilī nav konstatēts, norāda pašvaldība. Salīdzinājumā ar Zolitūdes "Maxima" jaunās Salaspils sporta halles lielajā zālē ir krietni veiksmīgāks arī konstrukcijas risinājums – labāki savienojumi un augstākas klases skrūves, kuru izturība ir divreiz lielāka.

Turklāt vislielākā vērība ir pievērsta tieši jaunajai hallei, jo pārējās ēkas jau vairākus gadus ir izturējušas sniega slodzes, un nekādas plaisas vai novirzes no normas tur nav parādījušās. Eksperts ir saņēmis visu ar konstruktīvajiem risinājumiem saistīto dokumentāciju, sākot ar projektu un beidzot ar visiem izpildrasējumiem un ekspertīzes slēdzieniem. Nākamnedēļ ar īpašas tehnikas palīdzību eksperts pārbaudīs konstrukcijas pie paša halles jumta. Arī tad, ja viss atbildīs izpilddokumentācijā minētajam un sertifikātiem, tiks veikts faktiskās slodzes pārrēķins. Pārbaude tiks veikta sporta halles lielās zāles daļā, jo pārējā ēkas daļa nerada nekādas šaubas – tajā nav lielo laidumu un metāla siju, bet uz keramzītbetona sienām ir dzelzsbetona pārsedzes. Plānots, ka eksperta slēdziens par halli būs gatavs nākamās nedēļas beigās.

"Iedzīvotāju daļas paustās bažas ir saprotamas, tomēr lūdzam neizplatīt nepatiesas baumas un nesatraukt līdzcilvēkus," aicina A. Jaunkalns, jo publiskās informācijas telpa jau tā ir pārpilna ar dažāda līmeņa spekulācijām un nepatiesām ziņām.

Iepriekš:
Sabrukušā lieveikala būvnieka "Re&Re" celto Salaspils sporta halli pilnībā pārbaudīs līdz gada beigām
Veikala sabrukšanā Zolitūdē cietis glābējs no Salaspils novada