15.11.2013 08:01

FOTO: Latvijas apdraudēto augu genofonds būs drošībā – Salaspilī būvē modernas oranžērijas (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Latvijas apdraudēto augu genofonds būs drošībā – Salaspilī būvē modernas oranžērijas (papildināta) Krišjānis Grantiņš

14. novembrī Salaspils Nacionālajā botāniskajā dārzā tika iesvētīts jaunā kompleksa pamatakmens un iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Tā būs jauna infrastruktūra nacionālas nozīmes telpaugu genofonda kolekciju, kā arī reto un apdraudēto sugu saglabāšanai un pavairošanai. Šim nolūkam tiks uzbūvētas jaunas oranžērijas apmēram 3000 kvadrātmetru platībā. Izmantojot modernās tehnoloģijas, oranžērijās tiks nodrošināts atbilstošs mikroklimats ekoloģisko prasību ziņā dažādām augu kolekcijām.

Jaunajā centrā kolekcijas plānots izvietot tā, lai tās varētu pilnvērtīgi izmantot arī vides izglītības vajadzībām, kas līdzās dabas vērtību saglabāšanai ir viens no galvenajiem botānisko dārzu uzdevumiem.

Līdz ar vēstījumu kapsulā ievietotas lata monētas ar botāniskiem un botāniku saistītiem motīviem, kā arī vairāku skujkoku sugu, lotosa, ārstniecības cietsēkles sēklas, laikraksts "Salaspils Vēstis" un daži informatīvi materiāli par Nacionālo botānisko dārzu, vēsta LETA.

Esošā oranžērijas siltumnīca un pārējās ēkas botāniskā dārza teritorijā celtas laika posmā no 1950. līdz 1970. gadam, un tās ir fiziski nolietotas, un daļa no tām ir avārijas stāvoklī. Tāpat esošo ēku stāvokļa dēļ daudz līdzekļu ir jāiegulda siltumapgādei un teritorijas ūdensapgādei, lai gan šos līdzekļus varētu ieguldīt botāniskā dārza augu kolekciju paplašināšanai un botāniskā dārza pilnveidošanai.

Vēl botāniskais dārzs plāno rekonstruēt laboratorijas ēkas, dendrofloras ēkas, katlu māju, siltummezglus un siltumtrasi, padarīt botāniskā dārza teritoriju un ēkas pieejamas cilvēkiem ratiņkrēslos.

Aptuveni pirms gada jau rakstījām, ka liela daļa no botāniskā dārza plašajām puķu un citu augu šķirnēm mīt jau savu laiku nokalpojušās siltumnīcās, tādēļ to uzturēšana un izmaksas par apkuri ir neadekvātas, lai piesildītu telpas, kurās daudzviet pa kaktiem svilpo vējš. Toreiz botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns pastāstīja, ka viņa vadītā valsts aģentūra "Nacionālais botāniskais dārzs" un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija parakstījuši vienošanos par projekta "Bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas ex situi infrastruktūras izveide". Apjomīgā projekta realizēšanai piesaistīti arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi – vairāk nekā divi miljoni latu.

Savukārt jau decembrī iepirkumu konkursā par šo darbu veikšanu par labāko atzīts uzņēmuma SIA "Ekoteh Būve", kura piedāvājums darbus veikt ir par 1,59 miljoniem latu. Par šo summu paredzēts uzbūvēt jaunu oranžērijas siltumnīcu kompleksu ar palīgtelpām, rekonstruēt laboratorijas, dendrofloras ēkas un katlu māju, kā arī projektēt un rekonstruēt inženierkomunikācijas un siltummezglu.

Projekta skice.Projekta skice.