17.10.2012 17:29

Nacionālajā botāniskajā dārzā gaidāmas pozitīvas pārmaiņas par diviem miljoniem latu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns atklāj, ka jau pēc diviem gadiem augi no šīm siltumnīcām pārcelies uz modernām oranžērijām. Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns atklāj, ka jau pēc diviem gadiem augi no šīm siltumnīcām pārcelies uz modernām oranžērijām. Krišjānis Grantiņš

Jau aptuveni pēc diviem gadiem Nacionālajā botāniskajā dārzā varētu pavērties pavisam cita aina – padomju laikā celto siltumnīcu vietā būs jaunas, pavisam modernas oranžērijas.

Liela daļa no botāniskā dārza plašajām puķu un citu augu šķirnēm mīt jau savu laiku nokalpojušās siltumnīcās, tādēļ to uzturēšana un izmaksas par apkuri ir neadekvātas, lai piesildītu telpas, kurās daudzviet pa kaktiem svilpo vējš.

"Lai taupītu resursus, iestājoties vēsākam laikam, mēs augus pārnesam no vienas siltumnīcas uz otru, kur ir siltāk. Tiem arī ir jāsaspiežas kā pingvīniem," smejot saka botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns.

A. Svilāns zina stāstīt, ka viņa vadītā valsts aģentūra "Nacionālais botāniskais dārzs" un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau pērn oktobra izskaņā parakstīja vienošanos par projekta "Bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas ex situi infrastruktūras izveide". Apjomīgā projekta realizēšanai piesaistīti arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi – vairāk nekā divi miljoni latu. Pašlaik ir izsludināts konkurss, kurā aicināti pieteikties potenciālie oranžēriju būvētāji.

Plānots, ka jaunas oranžērijas aizņems apmēram 3000 kvadrātmetru un uz tām pārcelsies Latvijas selekcijas telpaugu kolekcijas daļa: gerberas, krizantēmas, ciklamenas.