11.12.2014 07:37

Piketā pie Saeimas Pierīgas pedagogi atgādina par solījumu nodrošināt adekvātu atalgojumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piketā pie Saeimas Pierīgas pedagogi atgādina par solījumu nodrošināt adekvātu atalgojumu Saeimas kanceleja

Ceturtdien, 11. decembrī, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) piketā piedalījās aptuveni 115 pedagogu no 40 Pierīgas izglītības iestādēm, lai uz izklāta sarkanā paklāja deputātiem atgādinātu par solījumiem nodrošināt adekvātu atalgojumu.

"Kopumā pikets pie Saeimas nama pulcēs aptuveni 2000 pedagogu no visas Latvijas, no 40 Pierīgas izglītības iestādēm tajā piedalīsies aptuveni 115 pedagogu, lai pirms valsts budžeta pieņemšanas vēlreiz atgādinātu par partiju priekšvēlēšanu solījumiem piešķirt adekvātu finansējumu jauna, godīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai," vēl pirms pasākuma portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Pierīgas novadu izglītības darbinieku arodorganizācijas priekšsēdētāja Skaidrīte Marča.

Viņa sacīja, ka ar esošo finansējumu trīs miljonu eiro apmērā, kas rezervēti pedagogu atalgojuma reformai, Pierīgas skolotāji nav mierā, jo uzskata, ka jauna modeļa ieviešana ar esošajiem līdzekļiem nav iespējama.

LIZDA uzskata, ka, jauna atalgojuma modeļa ieviešanai nepieciešami 12–36 miljoni eiro un tas būtu jāievieš jau no nākamā gada 1. septembra.

Ja neievieš jaunu atalgojuma modeli ar adekvātu finansējumu, tad nav arī citu alternatīvu nedz esošās lielās pedagogu sašķeltības mazināšanai, nedz izglītības darbinieku darba samaksas palielināšanai, ko šobrīd Saeimā pārstāvētās partijas vēl priekšvēlēšanu laikā rakstiski esot apliecinājušas paveikt, norāda arodorganizācija.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka pašreizējā pedagogu algu sistēma ir netaisnīga un necaurskatāma, jo sarežģītais algu modelis un princips "nauda seko skolēnam" līdz ar demogrāfiskajām izmaiņām ir novedis pie tā, ka pedagogu algas dažādās Latvijas pašvaldībās manāmi atšķiras.

Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi divus potenciālos algu modeļus. Pirmais paredz skolotājiem pāreju uz pilna laika darba slodzi jeb 36 apmaksātām darba stundām nedēļā, savukārt otrais ir modeļa "nauda seko skolēnam" pilnveidošana.

Pašlaik kopumā 60 Latvijas skolās, tostarp piecās Pierīgas novadu skolās, tiek izmēģināts jaunais 36 stundu algu modelis, kas paredz pedagogiem algu saņemt proporcionāli pilnai darba slodzei, iekļaujot tajā kontaktstundu, mācību stundu sagatavošanās, skolēnu darbu labošanas un citiem pienākumiem veltīto laiku.

Iepriekš:

Pierīgas pedagogi: Negribam neko vairāk kā to, kas mums bija
Pierīgas pedagogi par profesiju cienīgu atalgojumu piketē pie Saeimas
Allažu skolotāji gaida, ko teiks likumdevēji
Vismaz četros Pierīgas novados strādā vislabāk atalgotie pedagogi valstī
Pierīgas pedagogi izmēģina jauno algu modeli