24.10.2013 17:23

FOTO: Pierīgas pedagogi par profesiju cienīgu atalgojumu piketē pie Saeimas

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Brīdinājuma piketā par darba samaksu pulcējās aptuveni 150 pedagogu no Pierīgas. Brīdinājuma piketā par darba samaksu pulcējās aptuveni 150 pedagogu no Pierīgas. Sollija Lipore

Ar skaļiem svilpieniem un saucieniem "Algu! Algu!" skolotāji pie Saeimas šorīt pieprasīja tiesības uz labklājību – adekvātu algu.

Piketā pulcējās tūkstošiem Latvijas izglītības iestāžu darbinieku, no kuriem aptuveni 150 pedagogu pārstāvēja Pierīgas izglītības iestādes.

Lai gan pateicīgais ģeogrāfiskais izvietojums un pašvaldību atbalsts nodrošina Pierīgā lielākus resursus gan darba vides, gan darba samaksu sakārtošanā, tomēr visās izglītības iestādēs situācija nav viennozīmīga.

Pašreizējais pedagogu darba samaksas modelis "nauda seko skolēnam" nodrošina cienīgu samaksu tikai izglītības iestādēs, kurās ir liels skolēnu skaits. Daudzviet Pierīgā skolas ir mazas, ar mazu skolēnu skaitu, taču ne ar mazāku darba slodzi un atbildību pedagogam.

"Tā ir brīdinājuma akcija, tāpēc mērķis nav pārtraukt mācību procesu izglītības iestādēs. Katru izglītības iestādi pārstāv divi līdz astoņi pedagogi. Kopumā pārstāvēti 80 % Pierīgas izglītības iestāžu," pastāstīja Pierīgas skolotāju arodbiedrības vadītāja Skaidrīte Marča. "Pašreiz skolotāji strādā ar ļoti lielu pārslodzi, dažreiz pat vairākās izglītības iestādēs, un jūtas pārguruši. Līdz ar to mēdz klibot darba kvalitāte. Domāju, ka pedagogam, strādājot vienu darba likmi, būtu jāsaņem atalgojums, kas nodrošina gan ģimenes iztiku, gan savu bērnu izglītošanu, kā arī kvalifikācijas celšanu un atpūtas iespējas."

Ministrijas piedāvājums – viens brauciens uz Rīgu

Par piketu pedagogiem nācās izšķirties, jo Izglītības un zinātnes ministrija stūrgalvīgi turpināja uzskatīt, ka no 2014. gada septembra palielināt pedagogu pamatlikmi par 15 latiem ir vairāk nekā pietiekami.

"Līdzšinējās sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju un valdības pārstāvjiem ir bijušas neveiksmīgas. Mazākās pamatlikmes palielināšana no 280 uz 295 latiem (pirms nodokļu nomaksas) nav adekvāts pedagogu profesionālajai kvalifikācijai izvirzītajām prasībām. Valdība nav iezīmējusi nekādas izmaiņas algu jautājumā arī 2015. un 2016. gadā. Nav papildus paredzēts arī finansējums pedagogu kvalitātes pakāpju apmaksai," uzsver S. Marča.

15 lati vairāk – daudz vai maz? Runājot par Pierīgas attālākiem novadiem, tad var uzskatīt, ka ministrija pedagogiem "uzsauc" vienu braucienu uz Rīgu ar automašīnu. Tuvāk Rīgai dzīvojošās skolotājas varētu apmeklēt arī frizētavu Rīgā vai ar ģimeni aiziet uz kino. Bet nekas daudz vairāk par šādu naudu arī nesanāktu ne pedagogiem, ne pašiem ministriem.

Piketējot trijatā pie kafijas, nekas neiznāks
Daudzviet Pierīgā pašvaldības atbalsta gan pedagogus, gan pašas iestādes, taču lielāko atbildību pedagogi sagaida no valsts. Mālpils novada vidusskolas sociālo zinību skolotāja Anda Vecroze uz piketu pie Saeimas atbraukusi kopā ar septiņiem kolēģiem. "Mums pamatlikme ir nedaudz paaugstinājusies, bet tas skaidrojams ar to, ka mēs apvienojām divas skolas – pamatskolu un vidusskolu. Saistībā ar apvienošanos minimāli varēja paaugstināt pamatlikmi. Neraugoties uz to, cik liela ir pedagoga alga, viņam ir jāizdara savs darbs – jāgatavojas stundām, jālabo burtnīcas, jāved klases ekskursijās. Bet apmaksa ir dažāda. Es domāju, ka mums jācīnās par sevi. Ja mēs stāvēsim malā, neviens mūsu vietā neko nerisinās. Un, ja te nav ieradusies kāda skola, kur apmaksa ir ļoti laba pēc plāna "nauda seko skolēnam", tad vienā dienā tas viss var mainīties. Ministrs Dombrovska kungs saka, ka mēs esam pirmie, kas saņem paaugstinājumu, bet neviens nerunā vairs pa to, ka mums alga, sākoties krīzes gadiem, samazinājās par 50 %."

"Visās citās nozarēs – par 10–20 %. Tas ir tikai godīgi, ja mēs pirmie prasām, lai algas tiktu palielinātas. Piemēram, ja skolotājs saņēma uz rokas 400 latu, un vienā dienā viss mainījās, un skolotājs saņēma 186 latus. Tur nevajag būt matemātiķim, lai saprastu, ko tas nozīmē. Mēs visi dzīvojam šajā valstī un gribam būt pārtikuši. To vēlas visi, arī deputāti. Pikets ir mūsu viedokļa paušana, un demokrātiskā valstī tas ir pieļaujami. Ja mēs te nestāvēsim un neizrādīsim savu attieksmi, nekas nemainīsies. Ja izrādīsim savu attieksmi, trijatā dzerot kafiju, arī nekas nemainīsies. Visiem jānāk kopā un jāpauž savs viedoklis," uzskata A. Vecroze.

Pašvaldība – pamats labam darbam
Adekvāts atalgojums un patīkama darba vide ir pietiekams faktors, lai pedagogs justos gan novērtēts, gan gandarīts un saņemtu atzinību par labi padarītu darbu.

"Pašvaldība, lai gan esam mazākā Pierīgā, ļoti atbalsta skolu. Mums ir ļoti labs pašvaldības vadītājs, kas skolai nekad neko neatsaka un vienmēr atbalsta. Protams, iespēju robežās, bet nekad nekas nav atteikts. Mums nebija problēmu, ka nebūtu naudas grāmatām un mācību līdzekļiem," stāsta A. Vecroze.

Turpina S. Marča: "Paldies jāsaka tām Pierīgas novadu pašvaldībām, kuras atbalsta gan savas izglītības iestādes, gan pedagogus! Pateicoties prasmīgu izglītības iestāžu vadītāju, arodorganizāciju priekšsēdētāju un pašvaldību atbalstam, Babītes vidusskola, Olaines 1. vidusskola un Vangažu PII "Jancis" LIZDA organizētajā konkursā "Pedagogam draudzīga izglītības iestāde" guva godalgotas vietas Latvijas izglītības iestāžu vidū. Konkursa mērķis bija veidot darba devēja lielāku izpratni par cienīgiem darba apstākļiem pedagogam un veicināt darba vides pilnveidi."

Pedagogs ir radoša profesija, par ko liecina LIZDA aicinājumā citētais pantiņš:
"Budžetu kad kopā liek,
Visiem naudas nepietiek.
Katrs cīnās, kā nu prot,
Citam citu pārtrumpot.
Ceturtdien pēc rīta rosmes
Skolotājiem pietiks drosmes
Piketā pie Saeimas nama
Skaļi izteikt savas domas –
Deputāti aizmirsuši,
Kas tos gudri skolojuši..."