05.03.2015 16:07

"Rail Baltica" dēļ Stopiņu novada infrastruktūra būtiski netiek mainīta, tomēr iedzīvotāji vēlas adekvātas kompensācijas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rail Baltica" dēļ Stopiņu novada infrastruktūra būtiski netiek mainīta, tomēr iedzīvotāji vēlas adekvātas kompensācijas Einārs Binders

Stopiņu novadā modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" plānotā atrašanās vieta aizņem jau vēsturiski esošo dzelzceļa līniju Rīga-Ērgļi un iet gar Rīgas apvedceļu, līdz ar to novada infrastruktūra būtiski netiek mainīta. Tomēr, līdzīgi kā citos novados, iedzīvotāji ir bažīgi par saviem īpašumiem.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Stopiņu novada pašvaldības pārstāve Inese Skrastiņa, Stopiņu novadā "Rail Baltica" plānotā atrašanās vieta aizņem jau vēsturiski esošo dzelzceļa līniju Rīga-Ērgļi un iet gar Rīgas apvedceļu. Tomēr, pēc pašvaldības pārstāves stāstītā, trase varētu skart tos iedzīvotājus un uzņēmējus, kas dzīvo un darbojas pie pašreizējās Rīga-Ērgļi dzelzceļa līnijas.

Viņa arī informēja, ka trešdien, Ulbrokas kultūras namā uz sabiedrisko apspriešanu par dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izbūvi bija sanākuši ap 200 cilvēku. Klātesošie galvenokārt projekta īstenotājus izvaicājuši par to, vai un kādas kompensācijas tiks izmaksātas projekta gaitā atsavināto zemes gabalu īpašniekiem.

Vienlaikus iedzīvotāji vēlējās uzzināt, kuru īpašumus tieši dzelzceļš skars, un sevišķi aktīvi par to interesējās Sauriešu ciema iedzīvotāji, jautājot, vai plānots nojaukt arī teritorijā esošās dzīvojamās mājas.

Daudzi arī interesējās par pievadceļiem pasažieru depo izvietojuma zonā, kā arī par projekta ietekmi uz vidi šajā teritorijā. Gan iedzīvotāji, gan pašvaldība aicina rast alternatīvus risinājumus par dzelzceļa trases izvietojumu.

"Stopiņu novada pašvaldība līdz 15. martam piedāvās konstruktīvus alternatīvus risinājumus, izmantojot tai piederošos īpašumus, lai būtu iespēja izvērtēt variantus depo novietnei, kā arī iesniegs priekšlikumus iedzīvotāju un uzņēmēju esošās dzīves kvalitātes nodrošināšanai, paredzot iespējamos risinājumus," sacīja I. Skrastiņa.

Jau zināms, ka sabiedriskās apspriedes pašvaldībās notiks līdz marta vidum, informējot un uzklausot visu 15 dzelzceļa līnijas plānotās trases skarto pašvaldību iedzīvotājus.

Iepriekš veiktā izpētes darba rezultātā noteikts, ka "Rail Baltica" trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Iecavas, Bauskas, Baldones, Mārupes, Olaines novadu un Rīgu.

Iepriekš:

"Rail Baltica" dēļ Baldonē raizējas par īpašumiem un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" drošību

FOTO: Ķekavieši skeptiski par "Rail Baltica" izbūvi cauri novadam, nesaskata ieguvumus

Mārupe ir gatava cīnīties pret "Rail Baltica" atzara izbūvi, iedzīvotāji sākuši vākt parakstus

Olaines un Salaspils pašvaldības atbalsta "Rail Baltica" izbūvi cauri novadam un saskata attīstības iespējas

Pirmās "Rail Baltica" sliežu ceļa sabiedriskās apspriešanas pulcē simtiem cilvēku

Zināmi "Rail Baltica" sabiedrisko apspriežu datumi