09.02.2015 17:38

Zināmi "Rail Baltica" sabiedrisko apspriežu datumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme Attēlam ir ilustratīva nozīme Einārs Binders

No 23. februāra Pierīgas iedzīvotāji aicināti uz sabiedriskajām apspriešanām, lai izteiktu savas domas par iecerēto dzelzceļa infrastruktūras līnijas "Rail Baltica" projektu. Plānots, ka katrā no novadu sanāksmēm projekta īstenotāji informēs par visu projektu kopumā, vienlaikus akcentējot konkrēto novadu.

Februārī un martā kopumā 15 Latvijas pašvaldībās, tajā skaitā Pierīgas novados, notiks sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, kurās iedzīvotāji un pašvaldības varēs izteikt savus priekšlikumus par "Rail Baltica" trases optimālo novietojuma variantu, portāls "Apriņķis.lv" uzzināja no projekta īstenotājiem pilnsabiedrības "RB Latvija".

Plānots, ka pirmās sabiedriskās apspriešanas sanāksmes 23. februārī notiks Sējas un Salaspils novadā. Apspriede Sējas novadā norisināsies plkst. 11 novada kultūras namā "Loja", bet Salaspilī plkst. 18 novada domes Lielajā zālē Līvzemes ielā 8.

Olaines Kultūras centrā Zeiferta ielā 11 par plānoto "Rail Baltica" trašu novietojumu novadā varēs izteikties 24. februārī plkst. 17.

Ķekavas kultūras namā Gaismas ielā 17 sabiedriskā apspriešana notiks 26. februārī plkst. 17, bet Baldones kinoteātrī Daugavas ielā 2 – 27. februārī plkst. 16.

Stopiņu novadā par "Rail Baltica" trašu novietojumu apspriede notiks 4. martā plkst. 18 Ulbrokas kultūras namā. Toties Mārupē tā tiks organizēta sestdien, 7. martā, plkst. 11 Mārupes kultūras namā Daugavas ielā 29.

Inčukalna novadā sabiedriskā apspriešana norisināsies 9. martā plkst. 16 Vangažu pilsētas pārvaldes zālē Meža ielā 1, bet Ropažu novadā tā būs dienu vēlāk – 10. martā plkst. 17, Zaķumuižas klubā Parka ielā 6.

Pati pēdējā sabiedriskā apspriešana ieplānota Garkalnes novadā, tur tā notiks gada 11. martā plkst. 17 novada domes Mazajā zālē.

Lai iedzīvotāji varētu ērtāk nokļūt uz sanāksmi, vairākās pašvaldībās sabiedriskās apspriešanas laiks pielāgots autobusu kursēšanas grafikiem uz novada centriem. Bet, lai informētu minēto novadu iedzīvotājus par "Rail Baltica" projektu, tiks izdots informatīvais biļetens, kura tirāža būs 70 tūkstoši eksemplāru. Biļetens tiks piegādāts iedzīvotājiem, viņu dzīvesvietu pastkastītēs vai arī nodrošināta tā publiskā pieejamība kopā ar pašvaldību izdoto ikmēneša laikrakstu. Informatīvajā biļetenā ietverta gan vispārīga informācija par Baltijas valstu kopprojektu, veidojot Eiropas standarta platuma līnijas "Rail Baltica" trasi, gan detalizētāks projekta realizācijas laika grafiks un darbu norise.

Jau 13. februārī ikvienam interesentam vietnē www.railbaltica.info būs pieejami paredzētie materiāli – kartes, kur redzama "Rail Baltica" dzelzceļa trase un tās variantu novietojums, kā arī informācija par paredzēto darbību un ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru.

Kopumā sākotnējai sabiedriskajai apspriešanai noteikts pagarināts 32 dienu periods, kas noslēgsies 15. martā. Šajā laikā ikviens aicināts iepazīties ar paredzēto darbību un nosūtīt rakstiskus priekšlikumus un komentārus Vides pārraudzības valsts birojam, norādot, kas jāņem vērā, veicot ietekmes uz vidi novērtējumu.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izpētē atrasti divi labākie pamattrases, kā arī pievedceļu varianti, kā un kur izvietot Eiropas platuma dzelzceļa sliedes Latvijā, tostarp Pierīgā.

Iepriekš veiktā izpētes darba rezultātā noteikts, ka "Rail Baltica" trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Iecavas, Bauskas, Baldones, Mārupes, Olaines novadu un Rīgu.

Tāpat jau ziņots, ka ar esošo "Rail Baltica" sliežu ceļu izvietojumu nav apmierinātas Mārupes un Ķekavas novada pašvaldības. Vietvaras uzskata, ka dzelzceļa līnijas maršrutu izstrādē nav ņemti vērā viņu ieteikumi. Novadus satrauc tas, ka modernā dzelzceļa līnija skars vairākus privātīpašumus, turklāt apšaubīta tiek arī dzelzceļa līnijas ievada izbūve uz lidostu.

Iepriekš:
Mārupē un Ķekavā uzskata, ka nav ņemti vērā viņu ieteikumi "Rail Baltica" maršrutu izstrādē
Zināms modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" pievedceļu izvietojums Pierīgā

Sāks dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" maršrutu sākotnējo sabiedrisko apspriešanu pašvaldībās