23.01.2015 11:45

Zināms modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" pievedceļu izvietojums Pierīgā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zināms modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" pievedceļu izvietojums Pierīgā publicitātes

Kļuvis zināms izvietojums modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" pievedceļiem, kas savienos Eiropas platuma dzelzceļa sliežu pamattrasi jeb "galveno ceļu" ar Rīgu. Plānots, ka pievedceļi Pierīgā šķērsos Salaspils, Stopiņu, Mārupes, Olaines, Ķekavas un Baldones novadu.

Kā skaidroja Pilnsabiedrības "RB Latvija" telpiskās plānošanas eksperts Neils Balgalis, pašlaik ir skaidrs, ka jaunā līnija vedīs līdz Centrālajai dzelzceļa stacijai, kravu šķirošana notiks Salaspils terminālī un jaunā platuma sliedes neiesniegsies ostu teritorijās. Tāpat esot skaidrs, ka jaunā līnija būs būvēta galvenokārt pa esošajiem sliežu ceļiem un trase uz lidostu būs "Rail Baltica" sastāvdaļa. Tāpat esot skaidrs, ka jaunajam dzelzceļam Rīgā būs jābūvē tilts vai estakāde.

Šobrīd ātrgaitas vilcienu satiksmes izveide Latvijā nonākusi stadijā, kad iespējamie divi pamattrases varianti un pievadceļi Rīgai tiks nodoti sabiedriskajai apspriešanai pašvaldībās, kas notiks jau šī gada pirmajā pusē. Projekta realizētāji norāda, ka ikviens iedzīvotājs sabiedriskajās apspriedēs par "Rail Baltica" variantiem ir aicināts paust savu viedokli un nostāju, turklāt tie iedzīvotāji, kurus "Rail Baltica" izveides process skars tieši, tikšot informēti individuāli.

"Sabiedriskās apspriešanas mērķis būs iedzīvotājiem skaidrot, kāpēc mēs tos ceļus esam novietojuši šādi un ne citādāk. Tāpat stāstīsim, kādā veidā notiks īpašumu atsavināšanas process, kuru plānots uzsākt 2017. gadā," norādīja N. Balgalis. Viņš arī bilda, ka šogad ieplānotās sabiedriskās apspriedes novados būšot tikai pirmās – vēlāk, pēc pirmo viedokļu uzklausīšanas, ar iedzīvotājiem jau detalizēti sliežu ceļu maršrutu risinājumi tikšot pārrunāti vēlreiz.

Jau vēstīts, ka pilnsabiedrība "RB Latvija", strādājot pie "Rail Baltica" dzelzceļu sliežu ceļa maršruta, no vairāk nekā 50 sākotnējiem variantiem ir atradusi optimālo trases novietojumu Latvijas teritorijā, kas būtu līdzsvarā starp trases lietotāju, vietējo iedzīvotāju un vides interesēm, kā arī valsts un pašvaldību ilgtermiņa plāniem.

"Rail Baltica" projekts, ko iecerēts sākt 2020. gadā, paredz jaunas Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Kopējās šī projekta izmaksas lēšamas 3,7 miljardu eiro apmērā, savukārt Latvijai tas izmaksātu 1,3 miljardus eiro. Paredzēts, ka 85 % no šīm izmaksām segs Eiropas Savienība.

Iepriekš:
Sāks dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" maršrutu sākotnējo sabiedrisko apspriešanu pašvaldībās