28.02.2015 13:24

"Rail Baltica" dēļ Baldonē raizējas par īpašumiem un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" drošību

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Rail Baltica" dēļ Baldonē raizējas par īpašumiem un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" drošību Baldones novada pašvaldība

Baldonei tiek piedāvāti trīs dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" sliežu ceļu varianti. Taču ne pašvaldībai, ne iedzīvotājiem netīk neviens no tiem, jo sliežu ceļi skar apdzīvotas vietas un atrodas bīstami tuvu radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons".

Piektdien uz sabiedrisko apspriešanu par modernās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" izbūvi Baldones kinoteātrī bija sanācis necerēti daudz cilvēku, proti – 250. Interese bija tik liela, ka visiem nebija, kur apsēsties, tāpēc nācās stāvēt kājās.

Baldonē saruna ar projekta īstenotājiem par Eiropas platuma dzelzceļa līniju "Rail Baltica" izvērsās ļoti konstruktīva un uz visiem iedzīvotāju jautājumiem tika atbildēts korekti, aicinot sadarboties. Tomēr jāpiebilst, ka iedzīvotāji neslēpa savu nepatiku, ka pēkšņi nāksies sadzīvot ar ātrgaitas vilcienu satiksmi. Turklāt cilvēki, kuru īpašumus šķērso "Rail Baltica" trase, bija gana kareivīgi.

Iedzīvotājus galvenokārt satrauca vides izmaiņas un troksnis, ko radītu vilciens. Neizpalika arī jautājumi par kompensācijām un īpašumu cenu krišanu. Tāpat iedzīvotājus bažīgus rada tas, ka Baldonē dzelzceļa līniju plānots būvēt bīstami tuvu radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons".

Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka Baldonei tiek piedāvāti trīs "Rail Baltica" maršruta varianti. Šķiet, ka novadu varētu šķērsot divi no tiem, pamattrase un ievads Rīgā.

Pamattrasi cauri novadam varētu izbūvēt divos veidos. Pirmajā variantā sliežu ceļš atrodas tuvāk Ķekavas novadam paralēli Rīgas–Bauskas šosejai un atrodas tuvu apdzīvotai vietai Pulkarne un vien nieka 500 metru attālumā no radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons".

Savukārt alternatīvais pamattrases variants iet tuvāk Baldones pilsētai, bet nedaudz, proti, 1,5 kilometru attālumā, no "Radona". Pašvaldībā domā, ka šis variants ir mazliet labāks par iepriekšējo, jo trases būvniecība skars tikai mežus un laukus. Tomēr šis variants skar apdzīvotu vietu Stūri, izraisot iedzīvotāju protestus.

Plānotais atzars uz lidostu iet tieši pa vidu vasarnīcu ciematiem "Sarmas" un "Misa". Un tieši no šo ciemu iedzīvotājiem, pēc K. Putniņas sacītā, ir vislielākie iebildumi. Viņa teic, ka "Sarmas" un "Misas" iedzīvotāji, iegādājoties īpašumus, vēlējušies dzīvot klusumā un mierā, bet tagad gar viņu īpašumu logiem, pie kam Rīgas atzara gadījumā, pat no divām pusēm, trauksies ātrvilcieni.

"Ņemot vērā iedzīvotāju intereses, pašvaldība iebildīs pret Rīgas atzara pieslēgumu mūsu teritorijā un prasīs Ietekmes un vidi novērtēšanas procesā iekļaut arī trases ietekmi uz "Radonu", ne tikai šīs glabātavas ietekmi uz trasi, kā tas bija, kad tika veikts pētījums par iespējamo ātrgaitas automaģistrāles būvniecību," teica Baldones novada domes priekšsēdētāja.

K. Putniņa norādīja, ka, lai gan "Rail Baltica" projekts ir neizbēgama nepieciešamība, novada attīstībai tas neko nedos. Tieši otrādi, radīsies daudzas neērtības, kritīsies īpašumu vērtība, un zemes īpašniekiem būs problēmas ar zemes apsaimniekošanu. Tāpat bažas par radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" drošību būs visos trašu variantos.

Jau zināms, ka sabiedriskās apspriedes pašvaldībās notiks līdz marta vidum, informējot un uzklausot visu 15 dzelzceļa līnijas plānotās trases skarto pašvaldību iedzīvotājus.

Iepriekš veiktā izpētes darba rezultātā noteikts, ka "Rail Baltica" trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Iecavas, Bauskas, Baldones, Mārupes, Olaines novadu un Rīgu.

Iepriekš:

FOTO: Ķekavieši skeptiski par "Rail Baltica" izbūvi cauri novadam, nesaskata ieguvumus

Mārupe ir gatava cīnīties pret "Rail Baltica" atzara izbūvi, iedzīvotāji sākuši vākt parakstus

Olaines un Salaspils pašvaldības atbalsta "Rail Baltica" izbūvi cauri novadam un saskata attīstības iespējas

Pirmās "Rail Baltica" sliežu ceļa sabiedriskās apspriešanas pulcē simtiem cilvēku

Zināmi "Rail Baltica" sabiedrisko apspriežu datumi