14.01.2015 15:45

Ķekavā iedzīvotāji neapmierināti ar "Rail Baltica" plānoto sliežu ceļu maršrutu novadā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavā iedzīvotāji neapmierināti ar "Rail Baltica" plānoto sliežu ceļu maršrutu novadā publicitātes

Lai projekta "Rail Baltica" virzītāji ņemtu vērā Ķekavas novada pašvaldības viedokli par to, kā tad īsti izvietot ātrgaitas dzelzceļa trašu variantus, dome rīkojusi sabiedrisko apspriešanu. Tajā secināts, ka iedzīvotāji ir neapmierināti ar pašlaik piedāvātajiem sliežu ceļu maršrutiem.

"Rīkot sabiedrisko apspriešanu bija pašvaldības iniciatīva. Un pēc tās nolemts, ka Ķekavas novada dome neatbalsta visus trīs piedāvātos dzelzceļa trašu variantus, kas skar novadu un plānoti kā pamattrases atzari savienojumam ar Rīgu. Pašvaldības viedoklis jau ir nosūtīts Satiksmes ministrijai un pilnsabiedrībai "RB Latvija". Ceram, ka šis viedoklis tiks ņemts vērā," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja novada Telpiskās plānošanas daļas vadītājs Juris Križanovskis.

Viņš sacīja, ka sabiedriskās apspriešanas ietvaros saņemtas teju 300 iedzīvotāju aptaujas anketas un tikai 10 anketās pausts atbalsts "Rail Baltica" projektam.

"Trašu varianti lielākoties neapmierināja tos iedzīvotājus, kuriem ir īpašumi teritorijā, kur plānots būvēt dzelzceļa sliedes. Cilvēki satraucas par saviem īpašumiem un troksni, kā arī to, kā vilcienu radītā vibrācija ietekmēs būves. Tāpat iedzīvotāji ir bažīgi par kompensācijas noteikšanas un izmaksas kārtību nekustamiem īpašumiem un būvēm, kā arī par aizsargjoslu, neērtību kompensāciju un nodokļu atlaidēm," apspriešanas laikā pausto atstāstīja pašvaldības pārstāvis.

J. Križanovskis arī norādīja, ka Ķekavas novada iedzīvotāji uzskata: dzelzceļa izbūve nesniedz nekādus ieguvumus sabiedrībai. Viņš skaidroja, ka novada iedzīvotāji būtu pret "Rail Baltica" projektu pielaidīgāki, ja vien projekta ietvaros plānotos pievadceļus, pa kuriem iecerēts nogādāt kravas uz Rīgu, Ķekavas novada iedzīvotāji varētu izmantot ātrākai nokļūšanai galvaspilsētā ar vilcienu.

"Sabiedriskās apspriešanas ietvaros arī nonācām pie secinājuma, ka "Rail Baltica" sliežu ceļus prātīgāk būtu izbūvēt nevis cauri apdzīvotām vietām, bet gan mežiem un purviem. To arī ieteicām kā priekšlikumu," klāstīja Ķekavas novada domes pārstāvis.

Jau vēstīts, ka "Rail Baltica" ātrgaitas vilcienu satiksme Ķekavas novadu varētu šķērsot gan ar pamattrases ceļu, gan diviem pievadiem Rīgā.

Pirmais no iespējamajiem pamattrases variantiem ieskicēts paralēli autoceļam A4 jeb Tallinas šosejai, šķērsojot Daugmales pagasta teritoriju no ziemeļiem uz dienvidiem. Šis dzelzceļa maršruts paredz arī atsevišķa dzelzceļa atzara veidošanu kravu pārvadājumiem uz lidostu "Rīga" un ostu Krievu salā. Plānots, ka iespējamais atzars uz Rīgu Ķekavas novadā šķērsos Daugmali austrumu–rietumu virzienā un virzīsies paralēli autoceļam A5 (Salaspils–Babīte).

Savukārt otrais "Rail Baltica" pamattrases un kravu pārvadājumu variants plānots no Olaines puses paralēli autoceļam A5, novirzoties Bauskas virzienā paralēli teritorijas plānojumā paredzētam Ķekavas apvedceļam.

Tāpat zināms, ka no kopumā 12 izstrādātajiem "Rail Baltica" dzelzceļa trases pievadceļu variantiem, kuru izvietojums iepriekš neapmierināja vairākas Pierīgas pašvaldības, pāri palikuši vairs tikai divi, kurus nu projekta īstenotāji nodevuši diskusijai pašvaldībās. Plānots, ka par šiem variantiem pilnsabiedrība "RB Latvija" tuvākajā laikā rīkos publisko apspriešanu.

"Rail Baltica" projekts, ko iecerēts sākt 2016. gadā, paredz jaunas Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Kopējās šī projekta izmaksas lēšamas 3,68 miljardu eiro apmērā, savukārt Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro.

Iepriekš:

Ķekavas novadā par "Rail Baltica" sliežu ceļu maršrutiem rīkos sabiedrisko apspriešanu
Mārupes mērs: turpmāk dikutēs par diviem "Rail Baltica" sliežu ceļu variantiem, kas vairs novadu neietekmēs
Mārupes mērs uzskata, ka modernā dzelzceļa līnija "Rail Baltica" novadam nav lietderīga
Mārupes pašvaldība neatbalsta projekta "Rail Baltica" iespējamos trasējumus novada teritorijā

Vai jaunajam ātrgaitas šaursliežu dzelzceļam būs lemts šķērsot Pierīgu?
Ar "Rail Baltica" vilcieniem varētu ceļot pēc desmit gadiem
Baltijas valstis, Somija un Polija vienojas par "Rail Baltica" kopuzņēmumu
Lietuviešu dēļ ātrgaitas dzelzceļa projekts caur Pierīgu tik drīz varētu neievirzīties savās sliedēs
Iedzīvotāju sapnis par starptautisku ātrgaitas vilcienu kļūst arvien reālāks