30.01.2013 13:33

Iedzīvotāju sapnis par starptautisku ātrgaitas vilcienu kļūst arvien reālāks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Satiksmes ministrija (SM) izsludinājusi atklātu konkursu uz Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica 2" Latvijas posma detalizētu tehnisko izpēti un ietekmes uz vidi novērtējumu.

Detalizētās tehniskās izpētes mērķis ir noteikt precīzu plānotās dzelzceļa līnijas "Rail Baltica 2" novietojumu Latvijas teritorijā, tostarp savienojumus ar ostu un lidostu, un veikt nepieciešamo izpēti un priekšdarbus dzelzceļa līnijas būvprojektēšanas, zemju atsavināšanas un būvniecības procesu sākšanai līdz 2020. gadam, vēsta biznesa ziņu portāls "Nozare.lv".

Konkursa uzvarētājam 28 mēnešos no līguma noslēgšanas dienas būs jāveic detalizēta tehniskā izpēte, ietverot ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sagatavošanu un tehnisko risinājumu sagatavošanu, finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanu.

2010.–2011. gadā uzņēmuma "Aecom Ltd." veiktā priekšizpēte apliecināja, ka jaunas 1435 milimetru sliežu platuma līnijas būvniecība, kas savienotu Igauniju, Latviju un Lietuvu ar Poliju un pārējām Eiropas valstīm, ir sociālekonomiski pamatota. Priekšizpētes rezultātā tika noteikts iespējamais dzelzceļa līnijas novietojuma koridors, un tas savieno Tallinu, Rīgu un Kauņu pa īsāko un ātrāko maršrutu.

Pretendenti piedāvājumus var iesniegt līdz 2013. gada 21. martam SM. Ar iepirkuma dokumentāciju var iepazīties SM vietnē.

Projektam paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu un valsts budžeta līdzekļus.

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" realizēšanas variants Latvijā izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija pieļāvusi līdzfinansēt 85 % no kopējām projekta izmaksām.

Jau rakstījām, ka "Aecom Ltd." sākotnēji izraudzītais starptautiskās dzelzceļa maģistrāles "Rail Baltica" maršruts paredz, ka tas Pierīgā šķērsos Baldones, Ķekavas, Salaspils, Stopiņu, Ropažu, Garkalnes, Ādažu, Saulkrastu un Sējas novadu.