06.11.2014 19:05

Mārupes mērs: turpmāk dikutēs par diviem "Rail Baltica" sliežu ceļu variantiem, kas vairs novadu neietekmēs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No kopumā 12 izstrādātajiem "Rail Baltica" dzelzceļa trases pievadceļu variantiem, kuru izvietojums iepriekš neapmierināja Mārupes un Babītes pašvaldību, pāri palikuši vairs tikai divi, kas vairs novadu intereses neskar.

Portālam "Apriņķis.lv" šīs dienas pārrunu rezultātu Satiksmes ministrijas projekta vadības komitejā ar projekta īstenotājiem atstāstīja Mārupes novada pašvaldības priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

"Šobrīd "Rail Baltica" projektā pašvaldību iekšējai vērtēšanai tiks nodoti divi sliežu ceļu izvietojuma varianti. Tie paredz, ka mārupiešiem šie sliežu ceļi dzīvi nepasliktinās un dzelzceļu kravu transports Mārupē iekšā neies. Šajos divos variantos dzelzceļa satiksme uz lidostu "Rīga" un ostu Krievu salā tiks virzīta gar Jūrmalu un citām Pierīgas pašvaldībām, kas pret to neiebilst," sanāksmē pārrunāto atstāstīja M. Bojārs.

Mārupes novada priekšsēdētājs arī uzvēra, ka šo divu "Rail Baltica" ceļu variantu izstrāde panākta, pateicoties Babītes un Mārupes pašvaldības iebildumiem. Tāpat viņš norādīja, ka nākamnedēļ šie divi varianti tiks nodoti izskatīšanā pašvaldībām, lai tur četru nedēļu laikā par šo jautājumu rosinātu publiskas diskusijas.

Jau vēstīts, ka Mārupes un Babītes pašvaldības nebija apmierinātas ar "Rail Baltica" 12 izstrādātajiem sliežu ceļu izvietojuma variantiem.

Kā portālam "Apriņķis.lv" iepriekš sacīja Mārupes novada domes priekšsēdētājs, plānotie "Rail Baltica" pievedceļi novadu burtiski sašķeltu divās daļās ar vienu pārbrauktuvi, apgrūtinot pārvietošanos uz skolu un bērnudārzu Jaunmārupē. Tāpat ieplānotā vairāku joslu maģistrāle atrastos ļoti tuvu Mārupes apdzīvotajai daļai, radot trokšņus un kaitējot apbūvei. Savukārt Babītes pašvaldība cēla trauksmi, jo kravas vilcienu satiksme bija ieplānota pāri blīvi apdzīvotam ciematam, dabas parkam un simt gadus vecai kapsētai.

"Rail Baltica" projekts, ko iecerēts sākt 2016. gadā, paredz jaunas Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Kopējās šīs projekta izmaksas lēšamas 3,68 miljardu eiro apmērā, savukārt Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro. Latvijā "Rail Baltica" projekts paredz ne tikai pamat trases izbūvi cauri Latvijas teritorijai, bet arī ievadu Rīgā.

Iepriekš:

Mārupes mērs uzskata, ka modernā dzelzceļa līnija "Rail Baltica" novadam nav lietderīgaMārupes mērs uzskata, ka modernā dzelzceļa līnija "Rail Baltica" novadam nav lietderīga
Mārupes pašvaldība neatbalsta projekta "Rail Baltica" iespējamos trasējumus novada teritorijā

Vai jaunajam ātrgaitas šaursliežu dzelzceļam būs lemts šķērsot Pierīgu?
Ar "Rail Baltica" vilcieniem varētu ceļot pēc desmit gadiem
Baltijas valstis, Somija un Polija vienojas par "Rail Baltica" kopuzņēmumu
Lietuviešu dēļ ātrgaitas dzelzceļa projekts caur Pierīgu tik drīz varētu neievirzīties savās sliedēs
Iedzīvotāju sapnis par starptautisku ātrgaitas vilcienu kļūst arvien reālāks