31.07.2013 13:31

Baltijas valstis, Somija un Polija vienojas par "Rail Baltica" kopuzņēmumu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas un Polijas pārstāvji otrdienas vakarā Briselē panākuši vienošanos par kopuzņēmuma "Rail Baltica" izveidi, vēsta laikraksts "Postimees Online".

Šo piecu valstu transporta ministriem kopīgo deklarāciju plānots parakstīt neoficiālā transporta padomes sanāksmē septembrī, kas norisināsies Viļņā.

"Rail Baltica" kopuzņēmuma mērķis ir koordinēt gatavošanās darbus dzelzceļa līnijas būvniecībai, tostarp gatavot projekta finanšu pieteikumus Eiropas Komisijai, saskaņot likumdošanu, izstrādāt projekta biznesa plānu un veikt citus pasākumus.

Otrdienas vakarā nolemts, ka katrā no Baltijas valstīm "Rail Baltic" infrastruktūra piederēs tai valstij, kurā tā atrodas. Savukārt katrs akcionārs nākamo gadu laikā projektam atvēlēs 650 000 eiro (455 000 latu) gadā.

Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministrs Juhans Parts norāda, ka ļoti augstu vērtē šo vienošanos saistībā ar "Rail Baltica" projektu.

Kopuzņēmums sākotnēji piederēs Baltijas valstīm, bet Somija un Polija tam var pievienoties.

Kā ziņots, "Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85 % no kopējām šī projekta, ko dēvē par "Rail Baltica 2" projektu, izmaksām.

2015. gadā tiks iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016. gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas no 2020. gada.