03.12.2014 17:43

Stopiņu novada pašvaldībai valsts kompensēs plūdu seku likvidēšanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stopiņu novada pašvaldībai valsts kompensēs plūdu seku likvidēšanu Einārs Binders

Rudens lietavu radīto postījumu novēršanai valdība otrdien Stopiņu novada pašvaldībai piešķīrusi 1,8 tūkstošus eiro.

Kopumā valdība atbalstījusi astoņu pašvaldību lūgumus 782,5 tūkstošu eiro apmērā izdevumu segšanai, kas saistīti ar šā gada rudenī spēcīgu un ilgstošu lietusgāžu laikā radīto postījumu novēršanu pašvaldību īpašumā vai valdījumā esošajiem infrastruktūras objektiem.

Stopiņu novada pašvaldība ir vienīgā Rīgas reģiona vietvara, izņemot Ogres novada pašvaldību, kas saņēmusi plūdu radīto zaudējumu kompensāciju.

Plānots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) finansējumus pašvaldībām pārskaitīs pēc tam, kad tās būs iesniegušas līgumu un rēķinu kopijas, kas apliecina, ka tās ir nodrošinājušas ne mazāk kā 30 % no finansējuma, kas nepieciešams, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar postījumu novēršanu pašvaldību īpašumiem.

Stopiņu novada domes preses pārstāve Inese Skrastiņa portālam "Apriņķis.lv" iepriekš sacīja, ka novada kopējie zaudējumi rudens plūdos bija 2,6 tūkstoši eiro un pašvaldība VARAM iesniegusi zaudējumu kompensācijas tāmi par 1,8 tūkstošiem eiro, kas izlietoti pašvaldības ielu un ceļu atjaunošanai pēc ūdens nelaimes.

Saskaņā ar valdības lemto, par kompensāciju piešķiršanu plūdos cietušajām vietvarām, Jelgavas pilsētas pašvaldība saņems 7262 eiro, Amatas novada pašvaldība – 5916 eiro, Madonas novada pašvaldība – 4401 eiro, Ogres novada pašvaldība – 709 518 eiro, Ozolnieku novada pašvaldība – 2835 eiro, Rēzeknes novada pašvaldība – 12 076 eiro, Stopiņu novada pašvaldība – 1842 eiro, Talsu novada pašvaldība – 38 649 eiro.

Līdzekļi piešķirti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau vēstīts, ka bijušais VARAM ministrs Romāns Naudiņš plūdos cietušās pašvaldības aicināja apzināt radušos zaudējumus un iesniegt tos ministrijā, lai vēlāk varētu vērsties pie valdības ar lūgumu piešķirt finansējumu zaudējumu segšanai no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Tāpat ziņots, ka ilgstošo un spēcīgo lietavu dēļ, kā arī Ogres novada Suntažu pagastā pārrautā dambja dēļ vairākos Pierīgas novados applūda visai plašas teritorijas, kas vissmagāk skāra tieši Salaspils novadu, kur Saleniekos applūda 40, bet Avotos 20 mājas, tāpat ūdens apņēma ēkas "Vācu Kalnos", kā arī Stopiņu novada Cekulē, Līčos un Upeslejās. Savukārt Ikšķiles novada Turkalnes pagastā lietavu dēļ no kādas applūdušas mājas evakuēta ģimene.

Iepriekš:

Pierīgas pašvaldību zaudējumi plūdos mērāmi simtos tūkstošos eiro; vietvaras cer uz kompensāciju
Plūdos cietušie mājokļu īpašnieki uz pilnīgu zaudējumu atlīdzību cerēt nevar

Applūdušo māju īpašnieki no Pierīgas jau vēršas pie apdrošinātājiem

Salaspilieši neizprot, kādēļ Mazajā Juglā atkal ceļas ūdens līmenis; aicina sagatavoties pret plūdiem

Salaspils pamazām atkopjas pēc plūdiem; pašvaldības infrastruktūrai postījumi nav nodarīti

Situācija plūdu skartajos novados normalizējusies

Brīdina par iespējamu dzeramā ūdens piesārņojumu plūdu skartajās teritorijās

FOTO: Salaspils novadā applūduši vairāki ciemati; apdraudēti arī citi Pierīgas novadi

Plūdu draudu situācija Ogres pusē mazinājusies – ūdens līmenis Urgas upē krities, taču evakuēti trīs cilvēki

Plūdi izraisa vietēju apokalipsi Pierīgas kaimiņiem; par bīstamību brīdina arī Salaspilī

Pamatīgās lietavas izraisījušas krīzi Ogrē: no krastiem izgājusi upe, uz dažām stundām no ārpasaules šķirts ciems