15.10.2014 13:00

Plūdi izraisa vietēju apokalipsi Pierīgas kaimiņiem; par bīstamību brīdina arī Salaspilī (papildināta plkst. 20.35)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielo lietavu dēļ pārrauts Dzirnavu dīķa dambis, kam seko plūdi visā Suntažu ciemā. Lielo lietavu dēļ pārrauts Dzirnavu dīķa dambis, kam seko plūdi visā Suntažu ciemā. Sintija Eglīte; no profila "Facebook.com"

Kamēr Pierīgas novados ilgstošās lietavas pagaidām jūtamus postījumus nav nodarījušas, tikmēr kaimiņnovadā – Ogres pusē – šī dabas parādība pieaugusi līdz stihijas mērogiem.

Papildināta trešā rindkopa par Ogres novada domes lēmumu.

Redakcijā saņēmām aculiecinieka foto no Stopiņu novada (attēlu galerijas pēdējās četras fotogrāfijas), kā visai ātri un draudoši ceļās ūdens līmenis Mazās Juglas upē, kur turklāt straume nes sev līdzi pat lielus kokus, kas liecina, ka dabas parādības apmēri tikai pieņemas spēkā. Kā uzzinājām pašvaldībā, pagaidām no iedzīvotājiem zvani par kāda veida apdraudējumu nav saņemti, taču pašvaldības policija ir modra un gatava jebkurā brīdī izbraukt, ja šāda nepieciešamība radīsies.

Tikmēr Ogres novada dome ārkārtas sēdē trešdien vakarā pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas situāciju gan Ogrē, gan visā novadā, jo arī citur novadā plūdi izraisījuši izskalojumus un nogruvumus.

Bēdīga situācija valda Ogres novada Suntažu pagastā, kur ūdens plūsma Abzes upē pārrāvusi Dzirnavu dambi, turklāt, kā redzams portālam "Apriņķis.lv" atsūtītajās bildēs (fotogalerijas pirmspēdējie pieci attēli), tas iedzīvotājai Inārai noticis teju acu priekšā.

Par lielo lietavu radītajiem postījumiem apkaimē aktīvi virtuālās saziņas un mikroblogošanas tiešsaites sociālā tīkla tīmekļa vietnē "Twitter" ziņo vietējie iedzīvotāji, kuri norādījuši, ka upe Suntažos "aprijusi" tiltu, raksta portāls "Ogrenet.lv". Tā Kristaps (‏@sierins) ap plkst.11 tvītoja, ka plūdi ir pārņēmuši tiltu pār upi: "Nu redz cik jauki. #Suntaži #plūdi #tiltam_pipec". Savukārt Sintija Eglite (@SintijaEglite) pirms pusdienlaika nobildēja "dabas spēku" Dzirnavu dīķī. Tikmēr ₪ ø Estere lll ·o. (‏@EstereTamma) raksta: "Suntažos ūdeņi izlauzušies brīvībā... Apokaliptisks skats". Šie vārdi tik tiešām atbilst patiesībai, kā redzams arī Sintijas Eglītes uzņemtajās bildēs, kas publicētas sociālajā vietnē "Facebook.com".

Ugunsdzēsēji no četrām mājām Ogrē, Pureņu ielā, saistībā ar spēcīgo lietavu radītajiem plūdiem evakuējuši jau sešus cilvēkus, tostarp vienu astoņus gadus vecu meiteni, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere. Tāpat dienests sācis augstas veiktspējas sūknēšanas moduļa "BaltFlood Combat" izmantošanu, lai pēc iespējas ātrāk tiktu galā ar pārplūdušās Urgas upītes radītajiem plūdiem. Kā novēroja "LETA foto", pašlaik notiek Urgas upes tīrīšana Kaļķu ielā.

Glābēji nogādā pārtiku uz trīs mājām, kuras nav evakuējušās, Pureņu ielā. Ieradusies arī zupas virtuve. Pašlaik nav skaidrs, cik cilvēku ir palikuši konkrētajās mājās. Zināms, ka vienā no tām ir vecāka gadagājuma pāris. Šodien ūdens līmenis Urgā ir cēlies par diviem metriem, applūdušas 50 privātmājas. Applūdušajā teritorijā, ūdenī palikušas daudzas automašīnas. Notikuma vietā dežurē pašvaldības policija.

Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Pēteris Špakovskis ogrenet.lv sacīja, ka situācija neuzlabojas, viss notiekot gluži pretēji. Ūdens līmenis turpina celties, arī prognozes par lietus mitēšanos nav iepriecinošas. Špakovskis norāda, ka kritiska situācija varētu būt vēl vairākas dienas. Aktīvos rakšanas darbus šobrīd nolemts pārtraukt, uzsākot Urgas monitoringu. Plānota īpašumu apsekošana gan Urgas apkaimē, gan citviet. Norādīts arī, ka visas Ogres HES slūžas ir atvērtas.

Sazinoties ar tādām plūdu potenciāli apdraudētām novadu pašvaldībām kā Ādaži un Carnikava, kur pali citus gadus sagādājuši ne mazums raižu, Ādažu novada domes pārstāve Monika Griezne komentēja, ka Ādažos viss ir mierīgi. "Jaunais dambis mūs sargā," viņa piebilda. Arī Carnikavā, kur notiek vērienīgi rekonstrukcijas un dambju izbūves darbi, pagaidām trauksme nav celta. Tāpat Siguldā, kur vēl šovasar spēcīgas lietusgāzes nodarīja pamatīgus bojājumus galvenokārt autoceļu infrastruktūrai, nekas neliecina par ārkārtas situāciju, uzzinājām pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldē.

Savukārt salaspilieši kļuvuši daudz uzmanīgāki, jo vakardienas lielo lietavu dēļ jau šodien Mazajā Juglā ievērojami palielinājies ūdens līmenis, vietām ir applūdušas palienu pļavas un pat ceļš Salenieku teritorijā, pašvaldība ziņo savā interneta mājaslapā: "Diemžēl šodien, 15. oktobrī, Suntažos pārrauts dambis uz Mazajā Juglā ietekošās upes. Līdz ar to iespējams, ka strauji palielināsies ūdens daudzums Mazajā Juglā. Lūdzam sagatavoties un evakuācijas nepieciešamības gadījumā zvanīt pašvaldības policijai pa tālruni 67980033."

Pašvaldības ieteikumi Salaspils novada iedzīvotājiem par gatavību un rīcību plūdu gadījumā: novērojiet situāciju sava mājokļa tuvumā; izvērtējot plūdu iespējamību; informējiet savus kaimiņus; plūdu gadījumā notiks iedzīvotāju evakuācija; jau iepriekš sagatavojiet rezerves krājumus ārkārtas gadījumiem (kabatas lukturi, sērkociņus, sveces, ar baterijām darbināmu radio, baterijas, dzeramo ūdeni un pārtiku 3–5 dienām, medikamentus, gumijas zābakus un atbilstošu apģērbu, personas dokumentus); izvērtējiet apdraudējumus saimniecībai; pārvietojiet mantas no pagrabstāviem uz augšstāviem; nostipriniet pagalmā un mājas tuvumā esošos priekšmetus; esiet gatavi atvienot elektrisko strāvu; novietojiet vienkopus iepriekš sagatavotos rezerves krājumus ārkārtas gadījumiem; esiet gatavi evakuācijai; ziņojiet pašvaldības policijai, ja nepieciešama palīdzība saistībā ar dzīvnieku evakuāciju; evakuējiet dzīvniekus; ņemiet līdzi tikai pašas nepieciešamākās lietas – personas dokumentus, naudu, vērtslietas, pārtiku, medikamentus, apģērbu un apavu; atvienojiet gāzes, elektrības un ūdens padevi.