01.12.2014 13:05

Baldones sanatorijas īpašnieks apšauba, vai ir jēga investēt sanatorijas atjaunošanā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones sanatorijas īpašnieks apšauba, vai ir jēga investēt sanatorijas atjaunošanā arhīvs

No Baldones sanatorijas padomju laikā celtā ārstniecības korpusa vairs nav palicis praktiski nekas, ko varētu saglabāt, liecina ekspertīzes rezultāti.

Sanatorijas saimnieks nākotnē to grasās nojaukt, bet, ja tas netiks ļauts, jaunais investors apšauba, vai maz vērts šo projektu turpināt.

Lai informētu pašvaldību par paveikto un nākotnes plāniem, Baldones novada domes sēdē novembra vidū viesojās Baldones sanatorijas kompleksa īpašnieks, Baltkrievijas pilsonis Dmitrijs Astašenko. Viņš stāstīja, ka nākotnē paredzēts nojaukt padomju laikā celto vannu māju, jo tā neatbilst mūsdienu prasībām. Ārstniecības korpusa nolietojums ir 90–100 %, tādēļ esošo konstrukciju saglabāšana ir pilnīgi neizdevīga. Tāpat investors domes sēdē stāstījis, ka, ja tiks uzturēta prasība par būves saglabāšanu, tad īpašnieks apšauba, vai iesākto projektu turpināt.

"Ēkas nolietojums šobrīd ir 90 %; tas, kas ir palicis no ēkas, ir 10%. Respektīvi tur šobrīd nav ēka, bet tur ir vienkārši sienas, pliks karkass," portālam "Apriņķis.lv" būves slikto stāvokli apstiprināja arī Baldones novada domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Eglīts, kurš par to pārliecinājies arī pats, šovasar apskatot sanatorijas ēkas.

Domes pārstāvis norādīja, ka, lai gan teorētiski ir iespējams atjaunot fasādi vai to uzbūvēt no jauna esošajā arhitektoniskajā veidolā, tam ir nepieciešama liela nauda, kas diez vai būs pa kabatai jaunajam investoram. "Ir jāsaprot, ka tās ir investīcijas, kas ir nepieciešamas, lai šo ēku atjaunotu. Atjaunot kaut ko tādu ir ļoti grūti un ļoti dārgi. Un saglabāt šo te ēku tikai vēsturiskās piemiņas vārdā, ņemot vērā to, ka sanatorijas ēkas nav kultūras piemineklis, nebūtu godīgi pret šo investoru," klāstīja J. Eglīts.

Šeit būtu jāatgādina, ka vasaras nogalē Baldones iedzīvotāji, tostarp opozīcijas deputāti, sāka parakstu vākšanu pret kūrmājas nojaukšanu. Savākti esot teju 200 parakstu, kas tika iesniegti Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai, lai izvērtētu, vai kūrmāju iekļaut kultūrvēsturisko pieminekļu sarakstā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Vivita Mačiņa portālam "Apriņķis.lv" zināja stāstīt, ka inspekcija esot iepazinusies ar esošo situāciju, un Baldones kūrmājas statuss vēl tiek vērtēts.

"Esam runājuši gan ar parakstu iesniedzējiem, gan ar sanatorijas īpašnieku, kurš norādījis, ka šai ēkai tiks saglabāta fasāde. Šobrīd, pamatojoties uz to, ka Baldones novada dome esošajā detālplānojumā noteikusi objekta aizsargājamo statusu, notiek pārrunas ar pašvaldību," sacīja V. Mačiņa, piebilstot, ka minētā būvē visdrīzāk tomēr netikšot iekļauta kultūras pieminekļu sarakstā.

"Ja šai ēkai tiks uzlikta kultūras pieminekļu zīme, visticamāk, jaunais īpašnieks Baldones sanatorijas kūrmāju iekonservēs," pieļāva J. Eglīts. To, ka pašlaik esošais strīds par minētās ēkas nojaukšanu kavē projekta attīstību, domes sēdē apliecināja arī pats investors, norādot, ka visa ažiotāža ar parakstu vākšanu neliecina par labvēlīgu attieksmi pret novadam tik nozīmīgu investoru.

"Ir jāmēģina sabalansēt mūsu vēlmes ar šī investora iespējām. Un galu galā nav jau tā, ka visu nolīdzinām līdz ar zemi un ceļam vietā kaut ko pilnīgi jaunu. Arī pats investors vairākkārt ir atzinis, ka ir gatavs maksimāli saglabāt to, kas ir saglabājams, tomēr ir, jāsaprot, ka ir lietas, kas desmit gadu laikā, esot bez jumta, sabojājas," sacīja J. Eglīts, piebilstot, ka Baldonei zaudēt šādu investoru, kurš sanatorijas atjaunošanā nopietni apsver ieguldīt vairāk nekā 12 miljonus eiro, nebūtu prāta darbs.

Jau vēstīts, ka Baldones sanatorijas kompleksu par 300 tūkstošiem eiro 2013. gada ziemā iegādājās Baltkrievijas pilsonis D. Astašenko, kuram ir ne vien apņēmība atjaunot sanatorijas kādreizējo spozmi, bet ir arī pieredze šajā jomā. Viņam pieder viesnīca Jūrmalā un līdzīgas sanatorijas ārvalstīs.

Tāpat, kā liecina investora sacītais domei, nepilna gada laikā paveikts gana daudz – sakopts sanatorijas parks, iekonservēts daudzstāvu korpuss, ko paredzēts pārplānot par sanatorijas viesnīcu, un intensīvi norit projektēšana. Pēc D. Astašenko teiktā, lai atjaunotu sanatoriju, ir vajadzīgi vismaz četri gadi.

Zināms, ka kopš deviņdesmitajiem gadiem Baldones sanatorijas kompleksam bijuši jau vairāki investori, kas vēlējušies atjaunot Baldones kūrorta slavu. Taču līdz šim tas tā arī nav īstenojies.

Iepriekš:

Baldones pašvaldība cer, ka pārdotās sanatorijas jaunais saimnieks atjaunos kūrortu
Vai un kad atgriezīsies dzīvība pamestajā Baldones sanatorijas kūrortā?
Baldones sanatorijas jaunais īpašnieks sola tās darbību atjaunot
Riņķadancis ap Baldones sanatoriju: Neatjauno – slikti, atjauno – atkal slikti