15.04.2014 09:43

Baldones pašvaldība cer, ka pārdotās sanatorijas jaunais saimnieks atjaunos kūrortu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones pašvaldība cer, ka pārdotās sanatorijas jaunais saimnieks atjaunos kūrortu Krišjānis Grantiņš

Baldones novada pašvaldība cer, ka pērn pārdotās bijušās Baldones sanatorijas jaunajam īpašniekam ir plāns atjaunot kūrortu un tas neizrādīsies spekulatīvs darījums.

Kā izrādās, 5,9 hektāru plašais īpašums ar parku un vēsturiskajām ēkām pērn par 300 000 eiro (210 000 latu) pārdots ārvalstu investoram Dmitrijam Astašenko, kuram pieder arī kāda Jūrmalas viesnīca, izdevumam "Dienas Bizness" pastāstījusi Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa.

Ņemot vērā, ka investors ilgi pētījis īpašumu pirms tā iegādes, norēķinājies par darījumu, turklāt pēta jaunākās dziedniecības tehnoloģijas un gatavo projektu ēku atjaunošanai, K. Putniņai ir cerība, ka šoreiz investoram ir nopietni plāni par kūrorta darbības atjaunošanu. Jāatgādina, ka sanatorija vairākkārt mainījusi īpašniekus, taču darbību tā arī nav atsākusi.

Domājot gan par potenciālajiem sanatorijas apmeklētājiem, gan baldoniešiem, pašvaldība grib sakārtot arī pilsētas infrastruktūru, piemēram, galveno ielu. Līdz šim tas nav izdevies, jo ceļa saimnieks ir valsts, kas to neatjauno visai nelielās noslodzes dēļ, bet pašvaldība to nepārņem, jo trūkstot līdzekļu, par kuriem to atjaunot. Baldone ir ieinteresēta iesaistīties jebkurā programmā, ja tas ļautu piesaistīt līdzekļus, saka K. Putniņa. Taču viņa apšauba, vai iecerētais atbalsts publiskās infrastruktūras sakārtošanai nonāks līdz Baldonei. Jau pieredzēts, ka programmām noteiktas "tādas robežas, ko nevaram pārkāpt," viņa skaidro.

Kā raksta "Dienas Bizness", turpmākajos gados ar Eiropas naudu varētu tikt stutēta kurortoloģija, taču atbalsts gan lielā mērā atkarīgs no pašvaldību un uzņēmēju aktivitātes.

Tiesa gan, tiešs atbalsts kurortoloģijas iestāžu infrastruktūras modernizāšanai nav paredzēts, jo būvniecības izmaksas ir lielas, kas nozīmē, ka finansējums nesasniegs iecerēto mērķi – nonākt pie iespējami plašāka komersantu loka. Tādēļ Eiropas Komisija norādījusi, ka nacionāla līmeņa kultūras un tūrisma objektu būvniecībai finansējums jāplāno no nacionāliem vai privātiem līdzekļiem, norāda Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Ārvalstu investīciju piesaistes, tūrisma un eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Jānis Volberts.

Iepriekš:
Bizness paliek bizness? Par 300 000 eiro pārdod leģendāro Baldones sanatoriju
Lasītājs: Cik Baldonē ir viesnīcu?
Leģendārās Baldones sanatorijas grausts ilgojas pēc īsta saimnieka
Foto: Baldones sanatorijā tagad atpūšas tikai spoki
Atdzīvinās Baldones kādreizējo lepnumu - sēravota "Vāverīte" strūklaku
Dārgais grausts
Baldone atkal grib būt pieprasīts kūrorts