03.07.2012 15:37

Leģendārās Baldones sanatorijas grausts ilgojas pēc īsta saimnieka

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Leģendārās Baldones sanatorijas grausts ilgojas pēc īsta saimnieka Krišjānis Grantiņš

Neskatoties uz dokumentos minētajiem īpašniekiem, izskatās, ka īstais sanatorijas saimnieks ir nepielūdzamais laika zobs.

Baldones kūrorts kopš tā izveides 1797. gadā ir bijis slavens ar dziednieciskajām sērūdens procedūrām. Taču jau vairāk nekā piecpadsmit gadus iecienītajai dziednīcai klājas arvien bēdīgāk.

Dziednīcas uzplaukums
200 gadus Baldones kūrorts baudīja patiesu cieņu un atzinību. Neskatoties uz lielvaru maiņām vēstures griežos, tas allaž bijis starp ievērojamākajām sērūdens dziednīcām, sākotnēji Eiropā, pēc tam Krievijas impērijā, Latvijas brīvvalstī, Padomju savienībā, un vēl atjaunotajās Latvijas pirmajos gados.

Ieilgusi dīkstāve
Tieši pēc 200 gadiem, kopš kūrorta atvēršanas, 1997. gadā sanatorijas "Baldone" ēkas privatizēja Vanda Gurčiene, bet kūrorta teritorijas zemes īpašnieks līdz 2007. gadam bija Finanšu ministrija. 2007. gada janvārī šo nekustamo īpašumu pārdeva komercsabiedrībai SIA "Baldones parks", kas kļuva gan par sanatorijas ēkas, gan zemes īpašnieku. No 2011. gada 20. oktobra, saskaņā ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas lēmumu, nekustamā īpašuma Rīgas ielā 52 īpašnieks ir a/s "DnB NORD Banka".

Nākotne likteņa ziņā
"DNB bankas meitas uzņēmums SIA "Salvus", kas pašlaik ir sanatorijas "Baldone" īpašnieks, īpašumu pats attīstīt neplāno, tādēļ jau patlaban meklē tam pircēju," portālam pastāstīja Bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa.

Līdz nākamā sanatorijas "Baldone" īpašnieka atrašanai teritorijas apsaimniekošanu un uzturēšanu veic pati SIA "Salvus".

Apriņķis.lv jau rakstīja, ka Baldones sēravotu ūdeni, savulaik izmantodama Baldones sanatorijas pakalpojumus, lietojusi Dailes teātra aktrise Olga Dreģe.