20.08.2014 11:48

Baldones sanatorijas jaunais īpašnieks sola tās darbību atjaunot

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Objekta iegādes motīvs ir vēlēšanās atjaunot sanatoriju "Baldone", ievērojot mūsdienīgu pieeju balneoloģijai," saka jaunais īpašnieks, Baltkrievijas pilsonis Dmitrijs Astašenko.

Pagājušā gada decembrī Baldones sanatorija tika pie jauna īpašnieka, kurš solās atjaunot tās darbību. Šā gada ziemā tika veikta ārstniecības korpusa nesošo konstrukciju ekspertīze. Apsekošanas rezultāti ir apkopoti oficiālā slēdzienā. Jau daudzus gadus ēkai bija bojāts jumts, starpstāvu pārsedzes atrodas avārijas situācijā un pastāv risks, ka griestu pārsegumi var iebrukt. Konstatētas arī plaisas ārsienās. Pagaidu jumta uzlikšana notikusi bez nesošo slodžu aprēķina, kā rezultātā jumts jau ir sācis daļēji ieliekties un deformēties.

"Ir noslēgts līgums ar bijušā projektēšanas biroja "Kurortprojekt" speciālistiem, kuriem ir pieredze balneoloģiskās ārstniecības objektu projektēšanā Krievijā, Kazahstānā, Baltkrievijā un Ukrainā. Šī darba rezultāts būs tehnoloģiskā projekta daļa ar iekārtām, platību aprēķiniem un funkcionālajām telpām. Pēc šī etapa plānojam noslēgt līgumu ar Latvijas arhitektu biroju par pilna arhitektūras projekta izstrādi," skaidro D. Astašenko.

Tomēr visu vēsturisko kompleksu saglabāt neizdosies, un vecās ēkas vietā tiek plānota jaunās divstāvu ēkas būvniecība, kurā ietilps arī pilnvērtīgs pagrabstāvs. Patlaban projektētāju aprēķinātā platība ir 4200 kvadrātmetru.

Atjaunojot sanatoriju, jāņem vērā arī normatīvie akti, kas nosaka procedūru kabinetu platību, līdz ar to vecā ēka šiem normatīviem nemaz vairs neatbilst.

Tāpat arī ir mainījusies pieeja balneoloģiskajai ārstniecībai. Dūņu vannu vietā tiek izmantotas aplikācijas. Līdz ar to Eiropā tiek ražotas atbilstošas iekārtas gan ārstniecisko maisījumu sagatavošanai, gan kušetes, gan cita nepieciešamā tehnika.

Pamatojoties uz jaunajām tehnoloģijām, šodien neviens vairs nebūvē dūņu glabātavas, kur uzglabāt desmitiem tonnu dūņas, un nepievada katram kabinetam caurules. Jaunā korpusa izvietojums vecā korpusa vietā ir izdevīgs – jaunās kanalizācijas un ūdensvada ierīkošanai varēs izmantot vecās trases un nebūs jābūvē jauni pievedceļi, kas neradīs postījumus blakusesošajā parkā.

Projekta izstrādi ļoti apgrūtina pilnīgs arhitektūras dokumentācijas trūkums. Trūkst informācijas par sērūdens urbumiem, to tehniskajiem parametriem. Grūti konstatēt to atrašanās vietu, zemes īpašniekus, to nozīmi vecās sanatorijas darbā.

"Patlaban esam uzsākuši parka sakārtošanas darbus. Šajā nolūkā apgriežam krūmus, tīram celiņus, vācam atkritumus, izzāģējam nokaltušos zarus. Plānojam iekonservēt guļamkorpusu, lai nepieļautu tā tālāku bojā eju. Jau esam veikuši ārstniecisko dūņu ķīmisko analīzi. Mēs vēlētos, lai vietējā vara un policija pievērstu uzmanību faktam, ka teritorija ir privātīpašums, ko Latvijā aizsargā valsts, taču šajā īpašumā regulāri ielaužas nepiederošas personas. Lūdzam sadarboties, lai turpmāk novērstu tādus pārkāpumus, jo vairāk tāpēc, ka likumdošanas bāze ļauj to efektīvi darīt, stāsta D. Astašenko.

Par jaunā īpašnieka plānoto būvniecību un attīstības iecerēm sanatorijas teritorijā Baldones novada domes būvvalde skaidro: "Sanatorijas kompleksam ir spēkā esošs detālais plānojums, kas jāievēro, veicot jebkurus celtniecības vai renovācijas darbus šajā teritorijā. Minētais plānojums neparedz papildu apbūves platības jau esošajām. Ja īpašnieks vēlēsies, ko mainīt šajā plānojumā, tad viņam jāvēršas ar iesniegumu domē, kura tad arī lems, vai atcelt jau esošo detālo plānojumu un atļaut izstrādāt jaunu. Ja tāds lēmums tiks pieņemts, tad izstrādātais, pēc jaunās terminoloģijas – lokālais plānojums tiks nodots publiskai apspriešanai. Tikai pēc tās rezultātu apkopošanas dome pieņems lēmumu – apstiprināt vai neapstiprināt lokālo plānojumu. Tikai tad var projektēt ēkas, saņemt būvvaldē arhitektūras-plānošanas uzdevumu, būvatļauju un sākt darbus. Sanatorijas ārstniecības korpuss nav arhitektūras vai kultūras piemineklis, taču tam ir sava īpašā vieta baldoniešu vēsturiskajā atmiņā. Pasaulē ir ne mazums piemēru, kad šādas vecas ēkas tiek uzbūvētas no jauna, bet jau atbilstošas mūsdienu prasībām."

Vai un kad atgriezīsies dzīvība pamestajā Baldones sanatorijas kūrortā?