15.07.2013 13:26

Vajadzības gadījumā papildu līdzekļus izglītībai sola arī Sigulda

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. Krišjānis Grantiņš

Lai nodrošinātu to, ka izglītība Latvijas skolēniem tiešām būtu bez maksas, Saeimas deputāti lēma par Izmaiņām izglītības likumā. Tas var radīt papildu slogu arī pašvaldībām. Siguldā un Inčukalnā par to pagaidām neraizējas.

Komentējot Saeimas lēmumu par bezmaksas izglītības nodrošināšanu, kurā sava loma uzticēta arī pašvaldībām, Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos Līga Sausiņa uzsver, ka pašvaldības arī līdz šim ir nodrošinājušas finansējumu mācību līdzekļu, mācību tehnisko līdzekļu, iekārtu un aprīkojuma iegādei, piešķirot katrai izglītības iestādei atbilstošu summu, kuru tā izlieto pēc saviem ieskatiem un vajadzībām. Protams, šim finansējumam ir ierobežojumi, un tas nav "bezgalīgs" un nenodrošina pilnīgi visas iespējas un vēlmes – tās nevar būt neierobežotas.


"Tā kā vēl nav skaidrs, kādas mācību grāmatas un tām pielīdzinātās darba burtnīcas nodrošinās valsts, nav arī skaidrs, ko papildus līdzšinējam nodrošinājumam vajadzēs finansēt no pašvaldības budžeta. Ir pārāk daudz nezināmo, lai runātu par konkrētām summām un to nodrošinājumu no pašvaldības budžeta," uzsver Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniece. Viņa norāda – ja būs nepieciešams palielināt līdz šim izglītības iestādēm piešķirtās summas, tad par to tiks lemts, izvērtējot izglītības iestāžu iesniegto pieprasījumu.

"Ir labi, ka šis jautājums beidzot būs sakārtots, citādi pēc Tiesībsarga aktivitātēm bija izveidojusies ļoti nelabvēlīga attieksme pret skolotājiem, bet visvairāk – pret skolu administrāciju. Lai nodrošinātu mūsdienīgu un kvalitatīvu mācību procesu, ir nepieciešami atbilstoši mācību līdzekļi. Nedomāju, ka kāds vēlas, lai mācību process atgrieztos 20. gsadsimta līmenī. No otras puses, tas nebija normāli, ka vecākiem bija jātērē ievērojamas summas mācību grāmatu un burtnīcu iegādei," uzskata L. Sausiņa.

Citējot Tiesībsarga mājaslapā publicēto: "Ja Saeima šo likumprojektu atbalstīs, jau no 2013. gada 1. septembra varēs uzskatīt, ka izglītība bez maksas tiek nodrošināta pēc būtības", viņa atgādina: tā tam vajadzētu būt, bet tas nenozīmē, ka 1. septembrī visās skolās būs atbilstošs mācību grāmatu nodrošinājums, jo, pirmkārt, tam no valsts budžeta jāatvēl papildus vēl 500 000 latu. Otrkārt, nav zināms, kad atbilstošais finansējums sasniegs skolas. "Ja finansējuma piešķiršana un saņemšana kavēsies, atkal ķīlnieku lomā būs nostādītas skolas, jo vairums vecāku nesapratīs, kāpēc grāmatu vēl nav," pārliecināta Siguldas novada domes pārstāve.

Lakoniskāk to komentē Inčukalna novada domē. "Šis Saeimas lēmums Inčukalna novada pašvaldībai neradīs papildu izmaksas, jo mēs jau šobrīd nodrošinām bezmaksas izglītību savās izglītības iestādēs, piešķirto līdzekļus mācību materiālu iegādei," uzsver novada domes Finanšu daļas vadītāja Anita Aļļēna.

Iepriekš:

Saulkrastu mērs: Ja vajadzēs, izglītībai papildu naudu atradīsim
Ķekavā un Mārupē izglītībai šogad piešķirts vairāk naudas
Saeimas lēmums par mācību līdzekļu finansēšanu arī vietvarām radīs papildu izmaksas