12.07.2013 19:29

Ķekavā un Mārupē izglītībai šogad piešķirts vairāk naudas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Saeima lēma, ka valstij būs jāfinansē līdzekļu iegāde, savukārt pašvaldības būs atbildīgas par uzskates līdzekļiem un citiem izglītošanās procesā nepieciešamajiem materiāliem. Ķekava un Mārupe jau pirms šī lēmuma palielināja budžetu izglītībai.

Jau rakstījām, ka Saeimas deputāti šīs nedēļas vidū galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā, kas nosaka, ka valstij jāfinansē mācību literatūras, tostarp mācību grāmatu, tām pielīdzināto darba burtnīcu un citu izglītības satura apguvei paredzēto izdevumu iegāde.
Savukārt pašvaldībām no sava budžeta būs jāfinansē iepriekšminētajiem standartiem atbilstošas papildu literatūras, uzskates līdzekļu, didaktisko spēļu, digitālo mācību līdzekļu un resursu, izdales materiālu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma iegāde. Mārupe un Ķekavas pašvaldības tam jau ir gatavas.

"Saeimas lēmums nekādu pārsteigumu nav radījis, Mārupes pašvaldībā tam gatavojāmies laicīgi, jau gada sākumā apzinot iespējamās izmaksas un iekļaujot tās 2013. gada budžetā," informē Mārupes novada domes priekšsēdētāja vietnieces, Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētāja Līga Kadiģe.

Viņa informē, ka attiecīgi pašvaldībai noteikto mācību līdzekļu nodrošināšanai šī gada budžetā jau paredzējusi 247 000 latu sešām pašvaldības izglītības iestādēm – Mārupes vidusskolai, Mārupes pamatskolai, Jaunmārupes sākumskolai, Mārupes novada Skultes sākumskolai, pirmsskolas izglītības iestādēm "Lienīte" un "Zeltrīti".

"Esam domājuši arī par papildus finansējumu grāmatu iegādei, iekļaujot tam budžetā vēl 39 680 latu. Papildus finansējums nepieciešams tamdēļ, ka klašu skaits un bērnu skaits mums joprojām palielinās un daļai bērnu, uzsākot mācības, nav bijis priekšgājēja. Savukārt tas nozīmē, ka gadā nākas iegādāties vairāk par vienu grāmatu, kam ar valsts piešķirtajiem līdzekļiem uz vienu izglītojamo mums vienkārši nepietiek," situāciju raksturo Mārupes domes Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētāja.

Līdzīga situācija ir arī Ķekavā. Kā stāsta pašvaldības Izglītības daļas vadītājs Vitolds Krieviņš, plānojot tālredzīgi izglītības darbu, Ķekavas novada pašvaldībai šīs nedēļas Saeimas lēmums par mācību līdzekļu finansējumu nav pārsteigums, jo vietvara jau pagājušajā mācību gadā palielināja skolām finansējumu tieši šim mērķim.

"Šogad izglītībai piešķirti 53 procenti no Ķekavas novada pašvaldības budžeta, kas ir par desmit procentiem vairāk nekā 2012. gadā, un tajā ietilpst arī nepieciešamie mācību līdzekļi un mācību materiāli priekšmetu standartā noteiktā obligātā satura apguvei," zina teikt V. Krieviņš. Sīkāk analizējot atvēlēto finansējumu mācību līdzekļu iegādei, atbildīgais speciālists norāda, ka pašvaldība 2013. gada budžetā salīdzinājumā ar 2012. gadu šim mērķim papildus paredzēja vēl 10 latus uz vienu izglītojamo – tādēļ budžets mācību līdzekļiem un bibliotēku krājumiem skolām palielinājies līdz 38 150 latiem, tādēļ šogad tas ir 29 lati vienam skolēnam, pērn – 19 lati.

"Šādu pārdomātu Ķekavas novada pašvaldības sperto soli atzinīgi novērtēja arī Tiesībsarga birojs," lepojas par izglītības jomu atbildīgais pašvaldības speciālists.