19.01.2015 14:48

Ja valdība neatradīs naudu Salaspils kodolreaktora sakārtošanai, LU plāno no šī objekta uzraudzības atteikties

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ja valdība neatradīs naudu Salaspils kodolreaktora sakārtošanai, LU plāno no šī objekta uzraudzības atteikties arhīvs

Pašlaik radioaktīvais ūdens no caurajām tvertnēm Salaspils kodolreaktorā ir izsūknēts, un tagad tas glabājas mucās reaktora teritorijā. Tomēr pilnīgi visi vides draudi nav novērsti.

Turklāt, ja reaktora apsaimniekotājs Latvijas Universitāte (LU) nesaņems reaktora savešanai kārtībā šogad nepieciešamos 285 tūkstošus eiro, LU no šī objekta atteiksies.

LU prorektors Indriķis Muižnieks pirmdien, 19. janvārī, žurnālistiem sacīja, ka, lai kaut cik varētu uzturēt kārtībā Salaspils kodolreaktoru, šogad ir nepieciešami 285 tūkstoši eiro. Pēc viņa teiktā, šāda naudas summa vajadzīga, lai uzlabotu monitoringa sistēmu un nodrošinātu nepieciešamo apsaimniekošanu teju tūkstotim mucu, kurās tagad iepildīts radioaktīvais ūdens.

"No morāli novecojušām tvertnēm radioaktīvais ūdens tagad ir pārsūknēts teju tūkstoš dubultmucās, kuras pagaidām tiks glabātas pašā reaktora teritorijā. Šīm mucām ir nepieciešama īpaša uzraudzība, tās ir gan jāapsargā, gan arī jāsilda, lai no tām nekas neiztek un lai tās neapgāžas," sacīja I. Muižnieks.

"Šogad gan monitoringa sistēmas modernizēšanai, gan būvkonstrukciju remontam, kārtējai apsardzei un mucu sildīšanai ir nepieciešami 285 tūkstoši eiro. Vēlākajos gados, kamēr tas ūdens Salaspilī ir un reaktors nav demontēts, būs vajadzīga mazāka summa," teica LU prorektors.

Viņš vēlreiz atgādināja, ka, spriežot pēc pēdējo mēnešu pieredzes, kad neligā laika sprīdī tika konstatētas jau divas noplūdes, vispareizāk tomēr būtu atrast reaktora demontāžai nepieciešamos 5,5 miljonus eiro, lai izvairītos no vides katastrofas draudiem.

"Mūsu kā universitātes speciālistu viedoklis ir, ka šī te investīcija (5,5 miljoni eiro – red.) ir tomēr mērķtiecīgāka, ekonomiski un sociāli atbildīgāka nekā reaktoru uzturēt un visu lauku baidīties, ka kaut kas notiks. Grūst šos te līdzekļus vairāku tūkstošu eiro apmērā tikai radioaktīvo atkritumu kopas uzturēšanai nav risinājums," norādīja I. Muižnieks.

Vienlaikus viņš arī uzvēra, ka gadījumā, ja valdība nepiešķirs LU tās prasīto finansējumu, kas nepieciešams objekta apsaimniekošanai, LU apsver no šī objekta atteikties.

"Universitātei reaktora uzturēšana izmaksā 200 tūkstošus gadā. Universitātei budžetā nav tādas naudas. Turklāt reaktora uzturēšana, apsaimniekošana un risku novēršana nav universitātes pamatfunkcija. Mēs varam atteikties no šī operācijas, jo universitātes noslēgtais līgums ar Salaspils kodolreaktora īpašnieku Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru paredz, ka mēneša laikā universitāte ir tiesīga atteikties no šīs funkcijas," klāstīja I. Muižnieks.

Tāpat viņš norādīja, ka LU kodolreaktora apsaimniekošanu esot uzņēmusies, domājot par nākotnes iespējām, kas saistītas ar šo objektu. LU bija cerības, ka, izmantojot Eiropas Savienības līdzekļus, ēkās varēs izveidot zinātnes centru, kas veicinātu tautsaimniecības attīstību Latvijā. Taču esošā situācija un nespēja atrast līdzekļus bīstamās būves nojaukšanai mudina universitāti no šī objekta atteikties.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Alda Ozola informēja, ka patlaban ministrija gatavo informatīvo ziņojumu par situāciju kodolreaktorā, kurā būšot apskatīti gan ilgtermiņa, gan īstermiņa risinājumi, ko iesākt. Tāpat ziņojuma ietvaros LU ir pieprasīti precīzi aprēķini par to, kā veidojas kodolreaktora uzturēšanas izmaksas.

"Šobrīd notiek darbs pie informatīvā ziņojuma, izvērtējot visas iespējas finansējuma piesaistei. Plānots, ka šis ziņojums tiks sagatavots līdz janvāra beigām un 2. februārī to skatīs Ministru kabineta sēdē," sacīja A. Ozola.

Vienlaikus viņa arī norādīja, ka VARAM patlaban izvērtē dažādus citus finansējuma avotus kodolreaktora demontāžai. Turklāt viens no iespējamiem finansējuma avotiem varētu būt Šveices finansējums. Tomēr, pēc A. Ozolas sacītā, arī naudu no ārvalstu fondiem varētu saņemt ne ātrāk par 2017. gadu.

Kā zināms, pērn dienu pirms Ziemassvētkiem gluži kā trauksmes zvans Latviju pāršalca ziņa, ka Salaspils kodolreaktorā vienai no radioaktīvā ūdens tvertnēm, kas bija caura un izrūsējusi, tika konstatēta neliela noplūde. Janvāra sākumā, veicot padziļinātu izpēti, reaktora darbinieki secināja, ka izrūsējusi un ar plaisām ir arī otra tvertne.

Tāpat ziņots, ka neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā līdz šim valdība piešķīrusi 15 un 118,9 tūkstošus eiro. Līdzekļi bija vajadzīgi, lai salabotu abas ārējās radioaktīvā ūdens tvertnes, kurā glabājas šis bīstamais šķidrums.



Iepriekš:

Eksperts: Salaspils kodolreaktoram piešķirtie tūkstoši eiro no vides katastrofas mūs glābj tikai pagaidām

Steidzamiem remontdarbiem Salaspils kodolreaktorā piešķirti 15 tūkstoši eiro

Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm konstatēta neliela noplūde

Salaspils kodolreaktora remontdarbiem piešķirs 118 891 eiro

Naudiņš: Salaspils kodolreaktora likvidēšanai ir jābūt valdības prioritātei

Raidījums: Salaspils kodolreaktors ir kā bumba ar laika degli, bet naudas tā sakārtošanai nav

Piešķirs līdzekļus, lai novērstu vides piesārņojuma draudus no Salaspils kodolreaktora

Salaspils kodolreakotrā rosīsies pētnieki vai izklaidēties kārojošie?

Slēgtais Salaspils kodolreaktors piedzīvos otru elpu

Salaspils kodolreaktora nojaukšanai vajag sešus miljonus; naudas joprojām nav

Salaspils kodolreaktorā 10 gados no solītās demontāžas paveikti 10 %