03.11.2014 12:53

Salaspils kodolreaktora remontdarbiem piešķirs 118 891 eiro

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils kodolreaktora remontdarbiem piešķirs 118 891 eiro arhīvs

Ministru kabinets pirmdien atbalstīja 118 891 eiro piešķiršanu Salaspils kodolreaktoram divu radioaktīvā ūdens tvertņu remontam.

Valdība jau oktobrī atbalstīja finansējuma piešķiršanu, taču bija nepieciešams iesniegt konkrētus aprēķinus, cik liela summa ir nepieciešama. Finansējums tiks piešķirts no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Universitāte (LU) līdz šā gada beigām cer salabot abas ārējās radioaktīvā ūdens tvertnes Salaspils kodolreaktorā, lai novērstu ekoloģiskās katastrofas draudus.

LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks aģentūrai LETA pastāstīja, ka darbi sāksies novembra pirmajā pusē. Taču, lai tos sāktu, vispirms ir nepieciešams izsludināt iepirkuma konkursus, lai sagādātu visu nepieciešamo aprīkojumu. Tvertņu labošana tiks uzticēta LU speciālistiem.

Vispirms tiks izsūknēta viena no tvertnēm, tajā esošo radioaktīvo ūdeni noglabājot speciālās cisternās un novietojot tās pagaidu sabrukšanas glabātavā. Pati cisterna tiks iztīrīta, notīrītas nogulsnes, pārbaudītas šuves. Kad pirmā tvertne būs salabota, tajā pārsūknēs otrajā esošo radioaktīvo ūdeni. Pēc tam eksperti salabos arī otro tvertni.

Muižnieks skaidroja, ka viena no tvertnēm paliks tukša gadījumam, ja tajā nekavējoties būs jāpārsūknē ūdens no kodolreaktora galvenās bākas, ja radīsies noplūdes draudi.

Lai darbus paveiktu maksimāli ātrā laikā, LU speciālisti esot gatavi strādāt gan svētku dienās, gan arī aukstā laikā. Ja būs sals, darbi notiks iekštelpās, un tam speciāli tiks iegādāti radiatori, stāstīja Baltijas Inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju institūta (BIRTI) priekšsēdētāja Gunta Rača. "Latvijai ir ļoti paveicies, ka tvertnes, kas izgatavotas pagājušā gadsimta 60. gados un ne reizi nav pārbaudītas, līdz šim ir izturējušas un nekas nav noticis," piebilda speciāliste. Rača pauda gandarījumu, ka beidzot sperts kopš 2008. gada gaidītais pirmais solis atomreaktora likvidācijas virzienā.

Aktuāls ir jautājums arī par paša reaktora likvidāciju, taču tam ir nepieciešami aptuveni 5,4 miljoni eiro. Šos līdzekļus plānots piesaistīt no starptautiskiem finanšu līdzekļiem.

Iepriekš:

Salaspils kodolreaktora likvidēšanai meklēs finansējumu ārpus ES fondiem

Naudiņš: Salaspils kodolreaktora likvidēšanai ir jābūt valdības prioritātei

Raidījums: Salaspils kodolreaktors ir kā bumba ar laika degli, bet naudas tā sakārtošanai nav