23.12.2014 14:25

Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm konstatēta neliela noplūde

Autors  Apriņķis.lv/BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm konstatēta neliela noplūde, kā rezultātā to tiešā apkārtnē nedaudz palielinājies tritija līmenis.

Par to aģentūrai BNS pastāstīja LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Oktobra nogalē valdība vienojās, ka no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Salaspils kodolreaktoram piešķirs naudu 120 tūkstošu eiro apmērā, kas jāizmanto radioaktīvā ūdens tvertņu remontam, kuru stāvoklis nebija pārbaudīts kopš sešdesmitajiem gadiem. Tvertņu pārbaužu laikā atklājies, ka no vienā no tām notikusi neliela radioaktīvā ūdens noplūde.

Muižnieks pastāstīja, ka vienai no nerūsējošā tērauda tvertnēm, radioaktīvais ūdens caur šuvēm izsūcies cauri. Tvertne bijusi ievietota dzelzsbetona mucā, un ūdens no tās nelielā daudzumā iekļuvis apkārtējā vidē, tādējādi nedaudz palielinot tritija līmeni tvertņu tiešā tuvumā, sasniedzot 10 Bq/l. Pieļaujamais daudzums ir 100 Bq/l, norādīja Muižnieks.

"Paldies Dievam un speciālistu gudrībai, ka darbi tika uzsākti laicīgi un nav ticis pārkāpts [radioaktīvā] piesārņojuma līmenis," uzsvēra LU zinātņu prorektors.

Muižnieks atzina, ka Salaspils radioaktīvā ūdens apsekošana un remonts tikusi uzsākta pēdējā brīdī, jo ilgāka vilcināšanās būtu, iespējams, izraisījusi lielāku radioaktīvā ūdens noplūdi. Šobrīd Salaspils kodolreaktorā pilnībā pārbaudīta viena no divām tvertnēm, no kuras atsūknēts radioaktīvais ūdens. Paredzēts, ka darbi turpināsies un to laikā tiks veikts rūpīgs abu tvertņu remonts un novērstas iespējamās sūces, kā arī tiks veikta tvertņu šuvju pārbaude.

LU zinātņu prorektors norādīja, ka valdības piešķirtā finansējuma būs pietiekami radioaktīvā ūdens tvertņu remontam, taču būs nepieciešams papildus finansējums monitoringa sistēmas attīstīšanai un uzlabošanai. Lai iegūtu papildus finansējumu, nākamā gada sākumā iecerēts vērsties valdībā, lai lūgtu līdzekļus no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", jo 2015.gada budžetā Salaspils reaktora remontdarbiem nauda neesot piešķirta, skaidroja Muižnieks.