12.03.2013 17:16

Salaspils kodolreakotrā rosīsies pētnieki vai izklaidēties kārojošie?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils kodolreaktors. Salaspils kodolreaktors. www.foto.lu.lv

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centram (LVĢMC) nav nepieciešamas visas īpašumā esošās ēkas, un atsevišķas no tām ir iespējams izmantot citiem saimnieciskiem mērķiem, piemēram, ierīkojot atpūtas kompleksu vai viesu māju.

Šādus iespējamos izmantošanas variantus paredz LVĢMC izstrādātā nekustamo īpašumu stratēģija. Tajā minēts, ka no visām meteoroloģisko staciju ēkām, kas ir LVĢMC īpašumā, ilgtermiņā funkciju nodrošināšanai ir nepieciešamas ēkas Alūksnē, Dobelē un Skrīveros, savukārt ēkas Liepājā un Kolkā ir izmantojamas cita veida saimnieciskajai darbībai vai arī atsavināmas, vēsta aģentūra LETA.

Dokumentā arī paredzēta atbrīvošanās no vairākiem citiem LVĢMC īpašumiem, piemēram, Salaspils kodolreaktora un Olaines bīstamo atkritumu novietnes. "Latvijas Radio" aizgājušā gada izskaņā ziņoja, ka kodolreaktors varētu nonākt Latvijas Universitātes īpašumā. Par to esot interese gan vietējiem pētniekiem, gan no citām augstskolām par kopīgiem projektiem, jo Salaspilī varētu tikt izveidots zinātnes centrs. Latvijas Universitātes prorektors Indriķis Muižnieks intervijā "Latvijas Radio" toreiz teica, ka savulaik teritorijā jau bijusi pētījumu bāze, tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka universitāte var to izmantot atkal.

Tāpat tajā izskatīta iespēja par LVĢMC centrālās ēkas Maskavas ielā pārdošanu par tās bilances vērtību, kas ir 1,43 miljoni latu, taču ir maz cerību, ka to kāds vēlētos pirkt par tādu summu. Problēmas būšot arī ar ēkas pārdošanu Jūrmalā, Gulbju ielā, jo tā citiem mērķiem nav paredzēta – tikai meteoroloģiskām darbībām.

Stratēģijā ir atrodama informācija par jaunas ēkas celtniecību Gulbju ielā. Jaunas ēkas būvniecība atbilstoši esošajām tirgus cenām, kas ir 500 latu par kvadrātmetru, izmaksātu nedaudz vairāk par miljonu latu, un tas atmaksātos 23 gadu laikā. Speciālisti aprēķinājuši, ka pēc jaunas ēkas uzcelšanas ikgadējā ekonomija būs 84 115 latu gadā. Tomēr ieguldījumi ir visai prāvi – vairāk nekā 1,3 miljardi latu. Daļu no līdzekļiem šāda scenārija īstenošanas gadījumā varētu gūt, pārdodot īpašumus Jūrmalā un Maskavas ielā, par to saņemot 2,08 miljonus latu. Stratēģijā paredzēts, ka izvērtējums par šādu rīcību taps līdz jūnija beigām.