13.06.2014 14:01

Sprindžuks atgriežas Ādažu mēra amatā

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Piektdien Ādažu novada domes ārkārtas sēdē lēma par domes priekšsēdētāja Normunda Zviedra un viņa vietnieces Karīnas Sprūdes atstādināšanu no amata un jaunas vadības ievēlēšanu.

Kā zināms, astoņi Ādažu domes deputāti – seši "Reģionu alianses" (RA) deputāti Valērijs Bulāns, Jānis Ruks, Kerola Dāvidsone, Liāna Pumpure, Pēteris Balzāns un Pēteris Pultraks, kā arī no "Zaļo un zemnieku savienības" saraksta ievēlētais Māris Sprindžuks un Artis Brūvers ("Sadarbība") – trešdien bija parakstījuši un iesnieguši deputātu pieprasījumu par neuzticības izteikšanu pašreizējam Ādažu novada domes priekšsēdētājam un viņa vietniecei.

Ārkārtas sēdē piektdien, "par" balsojot astoņiem no klātesošajiem divpadsmit pašvaldības deputātiem, N. Zviedris tika atbrīvots no ieņemamā amata, un viņa vietā par domes priekšsēdētāju ievēlēts Māris Sprindžuks.

Neuzticība tika izteikta arī Karīnai Sprūdei, kuras vietu priekšsēdētāja vietnieka amatā turpmāk ieņems kādreizējais Ādažu mērs Pēteris Balzāns, turklāt zīmīgi, ka par P. Balzānu nobalsoja arī Normunds Zviedris. Neatbrīvotā domes priekšsēdētāja vietnieka amatā tika ievēlēts Artis Brūvers, kurš pašvaldības vadītāja pienākumus varētu pildīt priekšsēdētāja un vietnieka prombūtnē.

Vēl pirms sēdes Māris Sprindžuks portālam "Apriņķis.lv" atklāja neuzticības izteikšanas iemeslus priekšsēdētājas vietniecei Karīnai Sprūdei, kura pirms četriem mēnešiem balsoja par M. Sprindžuka atlaišanu no priekšsēdētāja amata.

"Kopš tā laika, kad mani nometa no amata, nekas nav mainījies. Man izdevās nostrādāt septiņus mēnešus, kaut ko šajā laikā mēs arī izdarījām – bija labs budžets, Ādaži "rāpās" ārā no savām problēmām. Bet nesaprašanās bija liela un situācija samilza. Man bija skaidrs, ka nekas jau nemainīsies, katrs tāpat rausies uz savu pusi, un personīgās ambīcijas dominēs pāri kopējai lietai. Taču pašvaldībai ir jāspēj kopēji vienoties, lemt, un ir taču arī kaut kādi orgāni, kur ir jālemj, – domes sēdes, komiteju sēdes. Bet viss deformējās, un lēmumus pieņēma kaut kur garāžās, sēdes kļuva tikai par balsotavu. Deformējas arī demokrātija. Un es teicu, ka es tā nedarīšu. Tā ir pamata problēma."

M. Sprindžuks uzskata, ka domes pašreizējai vadībai trūkst pieredzes: "Cilvēkam, lai viņš būtu augstos amatos – mēra vietnieks vai komitejas priekšsēdētājs –, jābūt kaut kādai vadības pieredzei. Vēlams, lai viņš būtu kādreiz strādājis publiskā sektorā, lai būtu sapratne par tiesisko vidi, budžeta vadību, par lēmējvaru, izpildvaru. Manuprāt, problēma bija, ka vienam otram bija augstas ambīcijas, bet trūka pieredzes. Kad mani nometa, aizgāja vēl viens deputāts, jo to visu neizturēja. Mums ir deputāti ar ilggadēju pieredzi pašvaldības darbā. Tā ir stabilāka koalīcija ar 40 % vēlēšanās ieguvušām balsīm. Bet, ja būs tik traki, ka nevarēsim viens otram roku paspiest, tad ejam prom un taisām ārkārtas vēlēšanas. Paši esam kļūdījušies."

Jāatgādina, ka pērn pēc pašvaldību vēlēšanām tika izveidota koalīcija no piecām partijām, atstājot opozīcijā iepriekšējo novada vadību, un 20. jūnijā M. Sprindžuks tika ievēlēts par Ādažu novada domes priekšsēdētāju. Taču 28. janvārī viņš amatu zaudēja. un par jauno Ādažu mēru kļuva Normunds Zviedris. Toreiz koalīcijas partneri, kuri rosināja M. Sprindžuka atstādināšanu, norādīja, ka viņš zaudējis partneru uzticību, jo bija sācis sadarbību ar opozīciju.

2013. gada pašvaldību vēlēšanās Ādažos 40 procentu vēlētāju atbalstu un sešus deputātu mandātus Ādažos ieguva "Reģionu alianse", 23,6 procentus un trīs mandātus – "Zaļo un zemnieku savienība", 11 procentus un divus mandātus – "Vienotība", gandrīz 10 procentus un divus mandātus – "Saskaņas centrs", deviņus procentus un vienu mandātu – nacionālā apvienība, savukārt piecus procentus un vienu mandātu – "Sadarbība".

Iepriekš:

Jaunais Ādažu mērs: "Ādažos bija pieprasījums pēc izmaiņām, un te nu es esmu"

Tikai aptuveni pusgadu pēc pašvaldību vēlēšanām Ādažos gāž mēru

"Reģionu alianses" deputāti izsaka neuzticību Ādažu mēram, vēlas Sprindžuka atgriešanos

Tikai aptuveni pusgadu pēc pašvaldību vēlēšanām Ādažos gāž mēru