28.01.2014 17:18

FOTO: Tikai aptuveni pusgadu pēc pašvaldību vēlēšanām Ādažos gāž mēru (papildināta plkst. 21.58)

Autors  Kristīne Jančevska, Rolands Bartaševics
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
28. janvārī Ādažu novada domei tika ievēlēts jauns priekšsēdētājs – Normunds Zviedris, kurš pašvaldību vēlēšanās ievēlēts no partijas "Vienotība" saraksta. 28. janvārī Ādažu novada domei tika ievēlēts jauns priekšsēdētājs – Normunds Zviedris, kurš pašvaldību vēlēšanās ievēlēts no partijas "Vienotība" saraksta. Krišjānis Grantiņš

28. janvārī notikušajā šī gada pirmajā Ādažu novada domes sēdē deputāti lēma par diviem pašvaldībai ļoti nozīmīgiem jautājumiem – 2014. gada budžetu un jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanu.

Papildināts viss teksts.

Ja par budžetu viss domes sasaukums vienojās "draudzīgi", proti, par lēmumprojektu nobalsoja visi 15 domnieki, tad par šodienas lielāko pārsteigumu – pērn ievēlētā Ādažu mēra Māra Sprindžuka ("Zaļo un zemnieku savienība") atstādināšanu no amata – bija tikai vienas balss pārsvars: astoņi deputāti no koalīcijas partneriem balsoja par to, bet seši no opozīcijas, visi "Reģionu alianses" deputāti, un pats M. Sprindžuks, bija likumsakarīgi pret to.

Līdz ar to Ādažu novada domei tika izvēlēts jauns priekšsēdētājs – Normunds Zviedris, kurš pašvaldību vēlēšanās ievēlēts no partijas "Vienotība" saraksta un kuru mēra kandidatūrai izvirzīja koalīcijas, M. Sprindžuka, nu jau bijušie partneri: Artis Brūvers ("Sadarbība"), Karina Tinamagomedova un Juris Antonovs (abi – "Saskaņas centrs"), Ilze Pētersone ("Vienotība"), Adrija Keiša ("Visu Latvijai!"/"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"), Uģis Dambis un Edvīns Šēpers (abi – Zaļo un zemnieku savienība). Savukārt no "Reģionu alianses" ievēlētie deputāti – Pēteris Balzāns, Pēteris Pultraks, Liāna Pumpure, Valērijs Bulāns, Jānis Ruks un Kerola Dāvidsone – mēra krēslā vēlējās redzēt līdzšinējo pašvaldības vadītāju M. Sprindžuku, tādēļ izvirzīja viņa kandidatūru.

"Civilizētā pasaulē parasti balsojums par budžetu nozīmē uzticības apliecinājumu pašvaldības vai valsts vadītājam," pēc sēdes atzina M. Sprindžuks, norādot, ka tādēļ sanāk visai paradoksāli, ka šodien visi vienbalsīgi apstiprināja budžetu, bet pēc tam lēma par domes vadītāja atstādināšanu.

Koalīcijas partneri, kuri rosināja M. Sprindžuka atstādināšanu, norādīja, ka viņš zaudējis partneru uzticību, jo sācis sadarbību ar opozīciju.

Par iemesliem, kādēļ tā notika, savukārt nu jau bijušais Ādažu mērs min divus galvenos. Pirmais esot bijis koalīcijas partneru izdarītais spiediens par to, ka kanalizācijas savienojuma izbūve notikusi gar viņa tēva īpašumu. Pats M. Sprindžuks ierosinājis sniegt konkrētus un atklātus paskaidrojumus, lai izskaustu interešu konflikta iespējamību, taču pārējos tas neinteresējis. Pēc viņa sacītā, notekūdeņu sistēmas izbūvi konkrētajā vietā nepieciešams veikt tikai un vienīgi tādēļ, ka tās pieslēgšana Ādažu attīrīšanas iekārtām izmaksātu daudzkārt mazāk nekā savienojums ar Rīgas kanalizācijas tīklu.

Otrajā gadījumā M. Sprindžuks iebildis pret to, ka Ādažu Kultūras centra telpu uzkopšanu uzņēmums "Ādažu namsainieks" uzticējis veikt kādam deputātam pietuvinātai firmai, kas savukārt izraisījis koalīcijas partneru nepatiku, kamēr Ādažu mēram tas šķitis nepieņemami. "Ādažnieki mūs nesapratīs. Ādaži ir mazs miests, kur visi viens otru zina, tādēļ šāda situācija nav pieļaujama, ja vēlamies, lai vēlētāji mums uzticas un mēs attaisnotu mums doto mandātu," pauda eksmērs.

Tāpat uz viņu izdarīts spiediens par konkrētu cilvēku iecelšanu amatā. M. Sprindžuks uzsvēra, ka tas viņam nav pieņemami. Nu jau bijušais Ādažu mērs debatēs par savu atstādināšanu atgādināja, ka pēc pašvaldību vēlēšanām tika izveidota koalīcija no piecām partijām, atstājot opozīcijā iepriekšējo novada vadību. Toreiz koalīcijas partiju lozungs bijis: "Mēs esam par pozitīvām pārmaiņām!" Turklāt deputātus vienojusi nevis ideoloģiska tuvība vai pozitīva sadarbības pieredze, bet gan pārliecība, ka par problēmām Ādažos ir atbildīga "Reģionu alianse", kas bija pie varas iepriekšējā sasaukumā. "Sešus no šiem deputātiem es redzēju pirmo reizi, es nezināju, kā būs ar viņiem sastrādāties," neslēpa M. Sprindžuks.

Viņš norādīja, ka deputātos arvien pastiprinājusies vēlme rezultātu panākt pēc iespējas ātrāk, nevis diskutējot, bet gan izmantojot balsošanas mašīnu. "Tā rodas sasteigti lēmumi, kas palielina politisko visatļautību. Biju konsekvents, ka tā nedrīkst darīt," uzsvēra M. Sprindžuks.

Bijušais Ādažu pašvaldības vadītājs sacīja, ka darbojies pēc labākās sirdsapziņas, viņš bijis atvērts gan deputātiem, gan domes darbiniekiem, gan iedzīvotājiem. "Ir, protams, bijušas kļūdas. Atzīstu, ka tā arī neesam raduši risinājumu bīstamajai gājēju pārejai uz šosejas un neesam panākuši, ka tur ierīko luksoforu," klātesošajiem Ādažu iedzīvotājiem atzina M. Sprindžuks.

Bijušais mērs uzsvēra, ka "šis nav balsojums par mani, bet par to, kā mēs saprotam domes darbu un vai esam par pozitīvām pārmaiņām".

"Reģionu alianses" pārstāvis un M. Sprindžuka priekštecis priekšsēdētāja amatā Pēteris Balzāns debatēs pauda pārsteigumu, ka pati koalīcija rosina sava mēra atstādināšanu. Viņš atgādināja, ka, lai arī "Reģionu alianse" skaitās opozīcija, tomēr visi deputāti darbojušies iedzīvotāju interesēs. "Mums ir svarīgi, lai pieņemtie lēmumi atbilstu likumam un ādažnieku interesēm," atgādināja P. Balzāns. Sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" domnieks prognozēja, ka koalīcija drīzumā atkal mēģinās mainīt Ādažu mēru, jo šo deputātu vidū nav vienprātības.

Savukārt domes priekšsēdētāja vietnieks Uģis Dambis, kurš kopā ar M. Sprindžuku tika ievēlēts no Zaļo un zemnieku saraksta, pēc nu jau atstādinātā mēra uzstāšanās paziņoja, ka "pēc tādas apmelnošanas es vairs nevēlos strādāt tavā padotībā".

Tikmēr jaunais Ādažu mērs Normunds Zviedris pēc ievēlēšanas ar domes sabiedrisko attiecību speciālistes Monikas Grieznes starpniecību paudis šādu viedokli: "Esmu pārsteigts. Līdz pēdējam brīdim tomēr neticēju, ka tā varētu notikt un ka tiešām kļūšu par priekšsēdētāju. Šādu piedāvājumu no koalīcijas partneriem saņēmu tikai vakar vakarā. Vēl šodien ar kolēģiem darbā daudz runāju par to, vai pieņemt šo piedāvājumu. Līdz pusdienas laikam vēl nebiju izlēmis. Es tiešām ļoti centīšos. Ceru, ka, balstoties uz godīgiem principiem, Ādažu novadā izdosies izveidot daudz ko skaistu un labu iedzīvotājiem par prieku. Tāpat gribētu sastrādāties ar visiem 15 deputātiem, nevis tikai daļu no viņiem. Man ir liela atbildības sajūta ādažnieku priekšā. Ceru, ka viss izdosies."

"Jaunais priekšsēdētājs ir inteliģents un godprātīgs cilvēks ar sirdsapziņu. Viņš pa naktīm ir tīrījis saskrāpēto ledu no jaunās slidotavas, arī pats piedalījies slidotavas izveidē aukstumā un salā. Līdz šim viņš pierādījis sevi reālos darbos, nevis runās," pašvaldības oficiālajā komentārā uzskata Ādažu pašvaldības deputāte un domes priekšsēdētāja vietniece Karina Tinamagomedova.

Kā liecina informācija "Vienotības" vietnē par jaunievēlēto Ādažu novada domes priekšsēdētāju, 1969. gadā dzimušais Normunds Zviedris 2011. gadā ieguvis sporta pedagoga izglītību Latvijas sporta pedagoģijas akadēmijā, un viņa profesionālā darbība saistīta ar uzņēmumiem SIA "Zviedri" un SIA "Centrs V", kuros viņš darbojas kā valdes loceklis. Savukārt aģentūras LETA arhīvs liecina, ka N. Zviedris 2009. gadā izcīnījis Latvijas čempiona titulu MTB riteņbraukšanā.

Iepriekš:
Ādažos gatavojas mainīt mēru, varētu pat izveidoties jauna koalīcija