28.01.2014 10:35

Ādažos gatavojas mainīt mēru, varētu pat izveidoties jauna koalīcija (papildināta plkst. 11.44)

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Māris Sprindžuks pēc ievēlēšanas par mēru 2013. gada 20. jūnijā. Māris Sprindžuks pēc ievēlēšanas par mēru 2013. gada 20. jūnijā. Krišjānis Grantiņš

Kā liecina Ādažu novada domes 28. janvāra sēdes darba kārtība, pēdējie divi jautājumi ir par pašreizējā domes priekšsēdētāja Māra Sprindžuka ("Zaļo un zemnieku savienība") atsaukšanu un jauna mēra ievēlēšanu.

Pievienota 3., 6. un 7. rindkopa.

Pagaidām gan neviens īsti par to runāt nevēlas, lēmuprojektu ziņotāja, deputāte un domes priekšsēdētāja vietniece Karina Tinamagomedova ("Saskaņas centrs") vien norāda, ka galvenais iemesls mēra maiņai Ādažos esot koalīcijas līguma neievērošana un "visu parādīs deputātu balsojums".

Savukārt iepriekšējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs, tagad opozicionārs Pēteris Balzāns ("Reģionu alianse") teic, ka ne viņu, ne pārējos opozīcijas deputātus neviens nav informējis par pārvēlēšanas iemesliem. "Vien kaut ko dzirdējām, ka domes priekšsēdētājs nepilda vienošanos, taču tā vairāk izskatās pēc ecēšanās viņu pašu (pozīcijas – aut.) starpā. Viņi daudz ko grib mainīt, taču novadā taisīt lielu politiku nevajag, šeit nepieciešams veikt saimniecisko darbu tā attīstībai," norāda P. Balzāns.

Ar pašu domes priekšsēdētāju Māri Sprindžuku portālam "Apriņķis.lv" pagaidām neizdevās sazināties.

Edvīns Šēpers, M. Sprindžuka biedrs no pašvaldībā ievēlētā "Zaļo un zemnieku savienības" saraksta pastāstīja, ka galvenais iemesls pašreizējā domes priekšsēdētāja atsaukšanai no amata patiesi esot koalīcijas līguma noteikumu pārkāpšana, turklāt rupja: "Vairums vēlētāju balsoja par pārmaiņām novadā, tādēļ arī tika slēgts koalīcijas līgums starp vairākiem domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem, lai nomainītu teju jau 20 gadus Ādažos bijušo varu. Taču izveidojās situācija, ka Sprindžuka kungs sāka graut koalīcijas partneru vienošanos no iekšpuses, aicinot sadarboties ar opozīcijā esošo "Reģionu aliansi"."

Uz jautājumu, vai M. Sprindžuks to darījis vienpusēji un vai šajā bijis iesaistīts vēl kāds deputāts, viņš teic, ka opozicionārus uz sadarbību aicinājis tikai pats mērs, līdz ar to pozīcijai arī pietikšot kvorums, lai ievēlētu jaunu domes priekšsēdētāju. Atgādināms, ka koalīcijas līgumā ir apvienojušies deviņi deputāti, bet opozīcijā palikuši seši.

Savukārt "Reģionu alianses" Ādažu nodaļas vadītājs Juris Krūze atklāja, ka "Reģionu alianse" atbalsta M. Sprindžuku kā mēra kandidātu jeb viņa atstāšanu amatā, ja patiesi notiks jauna domes priekšsēdētāja vēlēšanas, kā noteikts sēdes darba kārtībā. "Neapmierinātību ar Sprindžuka kunga darbu izteikuši paši viņa partijas biedri, savukārt, ja būs tikai mēra atsaukšana no amata, neizslēdzam iespēju veikt pārrunas par jaunas koalīcijas veidošanu."

Tas nozīmē, ka M. Sprindžukam, sadarbojoties ar "Reģionu aliansi", jau ir septiņas balsis, bet pašreizējiem koalīcijas veidotājiem paliek astoņi deputāti. Pārrunas par sadarbību un jaunas koalīcijas veidošanu "Reģionu alianse" varētu veikt ar pašreizējo domes priekšsēdētāja vietnieku Uģi Dambi, kurš galvenokārt kūrējot "Zaļo un zemnieku savienības" intereses Ādažu novadā, norāda J. Krūze. U. Dambi arī pagaidām neizdevās sazvanīt.

Atgādināms, ka M. Sprindžuks par Ādažu novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts pērn 20. jūnijā, pirmajā jaunā deputātu sasaukuma domes sēdē. 1. jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās 40 procentu vēlētāju atbalstu un sešus deputātu mandātus ieguva "Reģionu alianse", 23,6 procentus un trīs mandātus – "Zaļo un zemnieku savienība", 11 procentus un divus mandātus – "Vienotība", gandrīz 10 procentus un divus mandātus – "Saskaņas centrs", deviņus procentus un vienu mandātu – nacionālā apvienība, savukārt piecus procentus un vienu mandātu – "Sadarbība".

Iepriekš:
Jaunais Ādažu mērs: Vairums balsoja par pārmaiņām
Negaidīts pavērsiens Ādažos: par mēru kļūst bijušais Šķēles biroja vadītājs Sprindžuks (pievienota fotogalerija)
Balzāns nealkstot atkārtoti kļūt par Ādažu mēru
Ādažos, Babītē un Stopiņos pārliecinošs vairākums "Reģionu aliansei" ar pašreizējiem mēriem