06.02.2014 13:55

Ādažu deputāte Keiša: "Nekad neesmu bijusi koalīciju partiju sarakstā"

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no variantiem, pirms Ādažu novada domes deputāte Adrija Keiša (pa labi) izstājās no Nacioanālās apvienības rindām, paredzēja – ja dienas kārtībā parādītos jautājums par Ādažu novada priekšsēdētāja vietnieces no "Saskaņas centra" Karinas Tinamagomedovas (pa kreisi) atcelšanu no ieņemamā amata, tad viņai saskaņā ar 2013. gada pavasarī Nacionālās apvienības valdē pieņemto lēmumu ("Par pašvaldības koalīcijām") būtu jābalso "par" SC deputātes atcelšanu no priekšsēdētāja vietnieces amata. Viens no variantiem, pirms Ādažu novada domes deputāte Adrija Keiša (pa labi) izstājās no Nacioanālās apvienības rindām, paredzēja – ja dienas kārtībā parādītos jautājums par Ādažu novada priekšsēdētāja vietnieces no "Saskaņas centra" Karinas Tinamagomedovas (pa kreisi) atcelšanu no ieņemamā amata, tad viņai saskaņā ar 2013. gada pavasarī Nacionālās apvienības valdē pieņemto lēmumu ("Par pašvaldības koalīcijām") būtu jābalso "par" SC deputātes atcelšanu no priekšsēdētāja vietnieces amata. Krišjānis Grantiņš

Nesenās politiskās pārmaiņas Ādažu domes vadībā izsaukušas rezonansi arī citos politiskajos spēkos.

Ja reiz esi izvēlējies būt partijā, tad ir jāievēro piedāvātie noteikumi, lai arī cik pareizi vai nepareizi tie šķistu, vai dažreiz – galīgi nepiemēroti esošai situācijai. Tā gadījās arī Ādažu novada domes deputātei Adrijai Keišai, kura "pacēla roku" pēc nepareiza uzaicinājuma.

Šajā sasaukumā deputāte Adrija Keiša Ādažu novada domē tika ievēlēta no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai" – "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta. Nacionālās apvienības valde pagājušajā vasarā nolēma, ka pašvaldību deputātiem, kuri 2013. gada 1. jūnija pašvaldību vēlēšanās ievēlēti no Nacionālās apvienības saraksta, visā domes sasaukuma laikā aizliegts veidot valdošo koalīciju ar deputātiem, kas pārstāv partiju "Saskaņas centrs" (SC), partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), Vladimira Lindermana partiju vai "jebkuru citu prokremlisku partiju". Nacionālā apvienība uzskata, ka A. Keiša, strādājot vienā koalīcijā ar SC, ir pārkāpusi partijas valdes lemto.

Nacionālās apvienības valdes loceklis Saeimas deputāts Jānis Dombrava notikušo skaidro šādi: "Ādažos notika Nacionālās apvienības nodaļas sapulce, kur tika apspriests jautājums par Adrijas Keišas tālāko darbību partijā un Ādažu novada domē. Sēdē, kurā piedalījās arī A. Keiša, tika diskutēts par iespējamiem rīcības variantiem pirms pirmdienas valdes sēdes, kur dienas kārtībā bija iekļauts jautājums par viņas izslēgšanu no Nacionālās apvienības par atrašanos vienā koalīcijā ar SC.

Ādažu nodaļas sēdē tika apskatīti trīs rīcības varianti. Ja pretēji biedru vairākumu viedoklim A. Keiša personīgi uzskata par pieņemamu atrašanos koalīcijā ar SC, tad vai nu mēs savstarpēji vienojamies, ka viņa pirms valdes sēdes pati izstājas no mūsu apvienības, vai arī valdes sēdē mēs lemjam par viņas izslēgšanu. Trešais variants, kas tika apskatīts nodaļas sēdē, paredzēja, ka A. Keiša kļūst par neatkarīgu deputāti, kura var brīvi atbalstīt pozīcijas un opozīcijas saimnieciska rakstura priekšlikumus, bet, piemēram, ja dienas kārtībā parādītos jautājums par Ādažu novada priekšsēdētāja vietnieces no SC atcelšanu no ieņemamā amata, tad viņai saskaņā ar 2013. gada pavasarī Nacionālās apvienības valdē pieņemto lēmumu ("Par pašvaldības koalīcijām") būtu jābalso "par" SC deputātes atcelšanu no priekšsēdētāja vietnieces amata."

J. Dombrava skaidro, ka nodaļas sēdes laikā vienošanās par konkrētu rīcības variantu netika panākta. Aptuveni stundu pirms valdes sēdes deputāte telefoniski informēja par savu lēmumu turpināt darbu esošās koalīcijas ietvaros un pati labprātīgi izstājās no Nacionālās apvienības. Pēc sarunas elektroniski tika atsūtīts iesniegums par izstāšanos, kuru NA valdes sēdē partijas valde apstiprināja.

Arī A. Keiša saka, ka Nacionālā apvienība nepieprasīja izstāšanos no partijas, bet gan piedāvāja palikt tās rindās, pārtraucot vienošanās līgumu, kas slēgts starp trijām koalīcijas partijām. "Koalīcijas līgums ir noslēgts starp četru partiju – "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS), "Vienotība", "Sadarbība" un politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" – deputātiem, bet ar mani ir vienošanās līgums, kas noslēgts starp trijām partijām – ZZS, "Vienotību" un "Sadarbību". Vienošanās līgums, ko mēs noslēdzām, ir par vienotām politiskām interesēm, kas saistītas ar Ādažu attīstību un vadīšanu, par to, ka priekšsēdētāja amatā tiek ievēlēts Māris Sprindžuks, un par turpmāku atbalstu vienotu mērķu sasniegšanu. Tas viss saistīts ar Ādažu domes vadīšanu. Tādi ir vienošanās līguma punkti, kas tika noslēgti ar mani."

"Es nekad neesmu bijusi koalīciju partiju sarakstā. Esmu strādājusi ar vienošanās līgumu. Man vajadzēja pieņemt lēmumu, vai es palieku Nacionālajā apvienībā, bet tad man jāpārtrauc vienošanās līgums," turpina deputāte. "Šis līgums tiks publicēts Ādažu vietnē, lai ar to var iepazīties iedzīvotāji. Arī vēsturiski šīs bija ļoti interesantas vēlēšanas. Vēlēšanās piedalījās sešas partijas. No visām sešām partijām tika ievēlēti deputāti. Tas jau parāda vēlētāju noskaņojumu, ka viņi vēlas pārmaiņas. Es viena nevarēju pretendēt uz kaut kādu rīcību vai uzklausīšanu. Mani uzrunāja šīs trīs partijas un piedāvāja noslēgt vienošanos. Nacionālā apvienība to man pārmeta, jo partijas biedriem nedrīkst būt nekāda sakara ar partijām, kurām ir koalīcijas līgums ar SC," skaidro A. Keiša, piebilstot, ka nesaskaņas un pārpratumi saasinājās brīdī, kad Ādažu domes deputātiem vajadzēja balsot par Ādažu mēra Māra Sprindžuka noņemšanu no domes priekšsēdētāja amata.

"Redzot situāciju, kā pagājuši domes darba pēdējie septiņi mēneši pēc vēlēšanām, es piekritu, ka ir jāmaina domes priekšsēdētājs. Bet šo vēlmi ierosināja domes priekšsēdētāja pirmā vietniece, SC deputāte Karina Tinamagomedova. No Nacionālās apvienības pretenzijas ir sakarā ar to, ka es tam piekritu. Man nebija tiesību atbalstīt šo lēmumu," stāsta domniece.

Taču viņa uzskata, ka novados par deputātiem ievēl vietējos iedzīvotājus, nevis pēc partiju piederības, un novados nerisina valstiskus jautājumus, piemēram, par valodām un pilsonībām, bet gan saimnieciskos jautājumus. "Protams, jāskatās arī, kas tie ir par cilvēkiem, kas nāk no SC. Ja Ādažu domes SC deputāti būtu noskaņoti agresīvi, necienītu vietējo pamatnāciju vai kultūru, visu laiku nostātos opozīcijā, tad jebkurai partijai nekad neienāktu prātā koalīcijas līgumu slēgt ar šādiem cilvēkiem. SC deputāte Karina Tinamagomedova, kas jau ir deputāte otro termiņu, ir sevi parādījusi no labākās puses. Ar augstām darba spējām un rīcību novada labā. Viņa daudz strādā ar cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, sadarbojas ar sociālo dienestu, jo labi pazīst šos cilvēkus. Mums ir cilvēki, kas dzīvo neapsildāmās ēkās. Protams, tās ēkas ir privātīpašums, un dome nevar daudz iejaukties, taču Karina risina šos jautājumus," savu lēmumu pamato A. Keiša.

Tādēļ deputāte pieņēma lēmumu izstāties no Nacionālās apvienības, lai nepieviltu savus vēlētājus, kuri jau otro sasaukumu viņu ir ievēlējuši kā savu priekšstāvi. "Es arī Jānim Dombravam teicu, ka es pieņemšu lēmumu par izstāšanos, bet, lai patur prātā, ka mans patriotisms, mana mīlestība pret dzimteni nemazināsies, bet es nevaru pievilt savus vēlētājus, kas balsoja par mani un pārējām partijām. Deputāts ir darbs sabiedrības labā. Vienalga, kur tu esi – koalīcijā, opozīcijā vai neatkarīgs deputāts, darbam ir jābūt virzītam uz sabiedrības labumu, lai tu pats vari būt lepns par savu namu, savu ielu, ciemu un novadu," saka A. Keiša.

Iepriekš:
Ādažu novada domes deputāte Keiša pēc abpusējas vienošanās ar Nacionālo apvienību izstājas no tās rindām
Par sadarbību ar "Saskaņas centru" Nacionālā apvienība aicinās nolikt mandātu Ādažu deputātei Keišai
Ādažos gatavojas mainīt mēru, varētu pat izveidoties jauna koalīcija