20.06.2013 12:08

Arī Ropažos ievēlēts mērs no Vidzemes partijas; vēlēšanu uzvarētāji paliek opozīcijā (pievienota fotogalerija)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunais Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus. Jaunais Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus. Krišjānis Grantiņš

Tāpat kā Ķekava, arī Ropažu novada dome šodien, 20. jūnijā, notikušajā pirmajā domes sēdē pēc pašvaldību vēlēšanām tikusi pie jauna priekšsēdētāja.

Proti, ar 8 balsojumiem "par" un 6 "pret" par Ropažu novada domes jauno priekšsēdētāju kļuvis Zigurds Blaus (Vidzemes partija).

"Lai jau cilvēki izpaužas, kā grib. Man uzskats gan ir tāds, ka deputātiem vajadzētu būt vērstiem uz sadarbību, nevis atrast sīkas nebūšanas un izlikties gudrākiem," kolēģu kritiku par pienācīgu nesagatavošanos domes sēdei komentēja jaunievēlētais novada mērs.

Savukārt vaicāts, ar ko pārliecinājis kolēģus par savas kandidatūras atbilstību novada vadītāja amatam, Z. Blaus atzina, ka tā ir uzticība. "Viņi zina, ko varu es, es zinu, ko var viņi." Politiķis neslēpj, ka sadarbība ar deputātiem, kuri balsoja par otru mēra kandidātu Valdi Vucenu ("Vienotība"), nebūs viegla. "Jau vēlēšanu kampaņu laikā "Vienotība" mūs apmeloja un mēģināja kompromitēt, un jūtu, ka tas turpināsies arī tagad. Taču mēģināsim to risināt un domāju, ka ar laiku viss nostāsies savās vietās."

Šādu jaunā sasaukuma domes pirmās sēdes rezultātu prognozējis arī pats V. Vucens, kurš uz novada priekšsēdētāja krēslu pretendēja pirmo reizi. "Rezultāts ir ļoti vienkāršs. Iedzīvotāji mums deva uzticības kredītu ar 703 balsīm. Tas nozīmē, ka mums bija jāveido vadība. Diemžēl visam pa priekšu iet nevis iedzīvotāji, bet politika, iepriekšējās vienošanās," viņš atzīst un uzsver, ka nav godīgi, ka partija, kas vēlēšanās novadā ar 143 vēlētāju balsīm ieņēma otro vietu, uz valdības veidošanu nav aicinājusi vēlēšanu uzvarētājus. "Mūs pat neaicināja uz dialogu, bet priekšvēlēšanu kampaņā uzsvēra, ka ir par atklātu sadarbību..."

Vienīgais abu izvirzīto kandidātu atbilstību novada priekšsēdētājam noraidīja Vladislavs Šlēgelmilhs (Latvijas Zaļā partija). "Ja nezinātu to, kā tālāk tiks veidota komanda, būtu balsojis par Blauu. Savukārt otrs kandidāts samelojās savā runā," izvēli no vēlēšanu zīmēm izsvītrot kā Z. Blauu, tā V. Vucenu pamatoja V. Šlēgelmilhs. "Es jau Blaua kungu brīdināju, ka komandu vajag veidot plašāku, taču viņš nolēma, ka pietiek ar šauru komandu." Tāpat deputāts atzīst, ka turpmākais darbs pašvaldībā nevieš lielu optimismu: "Nezinu, kāda var būt nākotne, ka ir uzstādījums "kā būs, tā būs"."

Savukārt bijušais, pērn atstādinātais, Ropažu novada domes priekšsēdētājs Ivars Gailītis ("Vienotība") neslēpa, ka šāds vēlēšanu rezultāts bija paredzams jau 2. jūnijā. Cik ražīgs izrādīsies jaunā sasaukuma darbs, rādīšot laiks, taču I. Gailītis ir pārliecināts, ka Vidzemes partija un "Reģionu alianse" varēšot vienoties jebkurā jautājumā. Taču, runājot par novada attīstību, deputāts ir lakonisks: "Attīstība, ja to tā var nosaukt, būs tādi pati kā līdzšinējos 20 gadus." Savukārt V. Vucens piemetina: "Esam pārliecināti, ja būsim konstruktīvi, tad kā opozīcija diezgan ātri kļūsim par pozīciju!"

Iepriekš:
"Vienotība" plāno pieteikt savu kandidātu mēra krēslam Ropažu novadā
Ropažu mērs savā vietā varētu atbalstīt Vidzemes partijas kandidātu; pārējie izvairīgi par savām kandidatūrām