07.06.2013 13:15

Ķekavā uz diviem krēsliem nevarēs sēdēt viens deputāts, par otru skaidrības nav

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
To, vai G. Ivanovs un I. Pihtovs strādās Ķekavas novada domē, uzzināsim pēc 1. jūlija. To, vai G. Ivanovs un I. Pihtovs strādās Ķekavas novada domē, uzzināsim pēc 1. jūlija. www.kekava.lv

Šī gada sākumā pieņemtās normas, kas aizliedz apvienot amatus pašvaldības iestāžu vadībā ar domes deputāta krēslu, liks izšķirties par to, uz kura sēdēt vismaz vienam jaunievēlētajam, par otru skaidrības vēl nav.

Uz diviem krēsliem nevarēs sēdēt Reģionālā pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Germans Ivanovs, kurš domē ievēlēts no "Saskaņas centra", jo to viņam liedz likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbā" 7. panta 4. apakšpunkts, kurā norādīts, ka ".. pašvaldības policijas priekšniekam un viņa vietniekam ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu tikai ar: pedagoga, zinātnieka, profesionāla sportista un radošo darbu," portālu "Apriņķis.lv" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Pats jaunievēlētais deputāts par šādu normu ir dzirdējis, taču to, uz kura krēsla palikt, neesot izlēmis. "Man ir laiks līdz augustam, jo norma stājas spēkā 1. jūlijā un 30 dienu laikā varu izdomāt. Par to vēl neesmu domājis, jo pašlaik ir ļoti daudz darba policijā," noteic G. Ivanovs. 

Atšķirībā no partijas biedra, SIA "Baložu komunālā saimniecība" izpilddirektors Ivans Pihtovs, kurš arī ievēlēts novada domē no politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs", uzskata, ka viņš darbu varēs turpināt abās vietās. "Uz mani amatu savienošanas aizliegums neattiecas, jo neesmu valdes loceklis," tā I. Pihtovs, kurš kā deputāts Ķekavas novada domē sabija arī šajā sasaukumā.

Citādākās domās gan ir KNAB. Lūgta izvērtēt šo gadījumu, Inta Šaboha, KNAB galvenā speciāliste sadarbībai ar presi, norāda, ka arī uz I. Pihtovu attiecas normas par amatu savienošanas aizliegumu, saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 38. pantu, kurā ir atsauce uz likumu "Par interešu konfliktu novēršanu valsts amatpersonu darbībā", jo viņš ir pašvaldības kapitālsabiedrības izpilddirektors.

To, vai I. Pihtovam būs jāizvēlas, uz kura krēsla sēdēt un viņš to arī darīs, manīs tikai pēc pirmā jūlija, kad norma stāsies spēkā. Ja šāda izvēle patiešām būšot jāizdara, tad I. Pihtovs palikšot strādāt domē kā deputāts. 

Savukārt norma par amatu savienošanu neattieksies uz kādu citu jaunievēlēto domes deputātu un Daugmales pamatskolas direktoru Andri Ceļmalnieku, kurš Ķekavas novada domē ievēlēts no partijas "Vienotība". Kā jau minēts iepriekš, jaunās izmaiņas likumā "Par pašvaldībām" nosaka izņēmuma gadījumus, kad amatus drīkst savienoti. Tas atļauts sporta, medicīnas, kultūras un izglītības iestāžu vadītājiem.

Iepriekš:
Lai saglabātu abus darbus, Carnikavā deputāts pazemina sevi amatā
Inčukalnā no jaunievēlētā deputāta amata gatava atteikties Sociālā dienesta vadītāja