29.05.2013 15:22

Četrgade Carnikavā: jauns bērnudārzs un autostāvvietas, piemineklis "nekurienē" un pārmērīgi dārgais tilts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Neapšaubāmi, ka visapspriestākais temats carnikaviešiem ir jaunā gājēju tilta pār Gauju plānotā būvniecība, kas vienā daļā iedzīvotāju izsaukusi neapmierinātību dārgo izmaksu dēļ, kamēr otri to atbalsta, jo citādi upes šķērsošana pār dzelzceļa tiltu ir dzīvībai bīstama. Neapšaubāmi, ka visapspriestākais temats carnikaviešiem ir jaunā gājēju tilta pār Gauju plānotā būvniecība, kas vienā daļā iedzīvotāju izsaukusi neapmierinātību dārgo izmaksu dēļ, kamēr otri to atbalsta, jo citādi upes šķērsošana pār dzelzceļa tiltu ir dzīvībai bīstama. jaunā tilta vizualizācija

Visaktīvākie dalībnieki no Pierīgas portāla www.lsm.lv veiktajā aptaujā "Cik laba ir tava pašvaldība?" bijuši Carnikavas iedzīvotāji.

Esam apkopojuši aptaujā norādītās labās lietas un pozitīvos notikumus, kas, pēc iedzīvotāju prāta, bijuši pēdējos četros gados, kā arī visvairāk kritizēto.*

Augšgalā – jaunais bērnudārzs, autostāvvietas un kultūras, sporta dzīve

Parka sakārtošana, bērnudārza piebūves celšana, kultūras nama sakopšana, uzcelta jauna bērnudārza ēka centrā, sakārtota infrastruktūra, izklaides pasākumi, sportošanas iespējas, senioru klubi.

Vizuāli novads tiek uzfrišināts diezgan labi. Tas ir sakoptāks, samērā bieži ir kultūras pasākumi, sporta nodarbības bērniem Carnikavas pamatskolā ir bez maksas, izveidotas stāvvietas Garciemā.

Ir nomainījusies vadība, kurā strādā kompetenti cilvēki. Jūtams, ka novads ir sakoptāks un par cilvēkiem rūpējas. Arī pašā domē valda patīkama atmosfēra. Varu teikt tikai to labāko!

Nodota ekspluatācijā bērnudārza piebūve, gan neanalizējot ventilācijas sistēmas darbību.

Iegādāts stadions, uzbūvēts muzejs, izveidoti stāvlaukumi, Kalngalē izveidots centrs "Kadiķis", iegādāta "pasta" ēka Carnikavā domes funkciju vajadzībām, izveidota Pašvaldības policija, paplašināts bērnudārzs (160 vietas), labi strādā Klientu apkalpošanas centrs, TIC, realizēti ļoti daudz projekti, piesaistot Eiropas līdzekļus utt.

Uzcelta bērnudārza piebūve. Vizuāli novads ir palicis smukāks. Novadpētniecības muzejs, stāvvietas pie jūras, sports. Atgūts sporta komplekss, izveidots Sporta centrs, iesākti daudzi jauni lieli un mazi projekti. Daudzas lietas attīstītas – uzbūvēts muzejs, jauna bērnudārza piebūve uzbūvēta, novads ir sakopts, es jūtos tā, ka par mani rūpējas.

Projekti, Novadpētniecības centra izveide, veloceliņa ieceres apstiprinājums, pasākumi, tilta projekts, tūrisma attīstība, starptautiskās attiecības uzlabojušās, skolēniem pusdienas par brīvu, lieliski sporta pasākumi.

Ir vērojama attīstība visos ciemos. Novadā tiek būvēti jauni objekti, kas domāti sabiedrības vajadzībām. Pašvaldības amatpersonu darbībā ir vērojama profesionalitāte un godprātība. Bērnudārza projektam rasts risinājums un uzcelts daudz ekonomiski izdevīgāks variants. Daļēji atgūts stadions, sakārtotas autostāvvietas pie jūras, aktivizējies sports.

Paplašināts bērnudārzs – lielāka iespēja bērniem tikt dārziņā jau no 1,5 gada vecuma. Palielinājies ārpusskolas nodarbību piedāvājums – gan sporta, gan kultūras ziņā. Pamatskolā visiem skolēniem pusdienas bez maksas.

Vissliktākais Carnikavā – piemineklis nevietā, plānotais tilts, katastrofāli sliktie ceļi un pašvaldības sliktā komunikācija ar iedzīvotājiem

Gājēju tilta pār Gauju projekta "stumšana", ignorējot sabiedrības lielākās daļas viedokli, tam paredzot 1,9 miljonus latu no novada budžeta.

Nelietderīga naudas līdzekļu izlietošana: 1. svētku parka ierīkošana; 2. pieminekļa uzstādīšana parkā; 3. gājēju tilta pār Gauju projektēšana un būvēšana tikai par pašvaldības līdzekļiem. Nesaku, ka to visu nevajag, bet tās nav pašlaik prioritātes.

Dome naudu tērē pilnīgi nevajadzīgiem projektiem (piemineklis pļavā), aizmirstot par vienu no svarīgākajām lietām – ielu un ceļu infrastruktūru, kas ir uz sabrukuma robežas. Pa Carnikavu iespējams pārvietoties tikai ar auto, sabiedriskā transporta izmantošana var kļūt par neiespējamo misiju, jo līdz tam bieži vien nevar tikt, nesabojājot apavus. Ak jā, protams, var jau uzvilkt gumijniekus, izbrist Carnikavas mūždien dubļainās, applūdušās un bedrainās ielas un tad autobusa pieturā vai stacijā pāraut birojam piemērotus apavus. Priekšvēlēšanu drudzī dome nupat ir aizlāpījusi bedres uz Zvejnieku ielas, bet lāpāmais materiāls izrādījies ne tas labākais, tāpēc pa Zvejnieku ielu labāk nepārvietoties, ja nevēlaties nosmakt automašīnu sacelto putekļu mākonī. Vēl nevar nepieminēt, ka šoziem februārī un martā visa Carnikava bija viena vienīga slidotava.

Notiek zādzības mazdārziņos, pašvaldības policija netiek ar šo galā.

Šķiet, ka ielas vispār nav labotas. Vai ir kāda jaunasfaltēta iela, neskaitot citu investīcijas? Novada vadības līmeņos pieņemti darbā cilvēki, kuriem maz interesē vietējo cilvēku rūpes un sāpes. Piemēram, izpilddirektors I. Pastors – biju aizgājusi ar savu problēmu, bet viņš nemaz nezina, kur tas atrodas. Nu jā, pēc kaimiņu sacītā, viņš laikam dzīvo kaut kur Ogres pusē.

Joprojām Garciemā nav atrisināts jautājums par gājēju ietvēm un apgaismojumu, bērniem un jauniešiem nav nekādu sportošanas iespēju, notiek konflikti par stāvēšanas zīmju ieviešanu. Sākotnēji tika ieviestas zīmes un tikai pēc tam izveidotas stāvvietas. Garciemā nav neviena Carnikavas pašvaldības finansēta rotaļu laukuma vai vismaz šūpoles. Pašvaldība ceļus ziemā kaisa un tīra tikai līdz pašvaldības vadītājas mājai Garciemā. Pašvaldībā tiek izbīdīti ārkārtīgi dārgi un iedzīvotāju vairākumam absolūti nepieņemami projekti (tilts pār Gauju, piemineklis u. tml.) bez ES līdzfinansējuma, tādējādi liedzot iespēju pašvaldības līdzekļus investēt citos, noderīgākos projektos.

Manī radīja neizpratni tas, ka opozīcija mēģināja šķelt mūsu sabiedrība un nodalīt vienus Gaujas krasta iedzīvotājus no otriem, apstrīdot tilta pār Gauju būvēšanas nepieciešamību.

Nesakopts dabas parks "Piejūra" un pludmale, vēlu vakaros (diennakts griezumā) tiek veikta ielu attīrīšana no sniega ziemas apstākļos, viens no dārgākajiem pakalpojumiem valstī atkritumu izvešanas jomā. Necaurspīdīga finanšu līdzekļu izlietošana sporta aktivitāšu uzturēšanā.

Katru gadu arvien mazāk naudas ceļu uzturēšanai, izniekota liela nauda piemineklim bomžu rajonā, uz pusi pieaudzis domes darbinieku skaits ar vienām no lielākajām algām Latvijā.

Ielas ir tik bedrainas, ka grūti izbraukt. Kaut uz vēlēšanām tika solīts, ka ielas tiks sakārtotas, bet nekā. Grib te no pašvaldības budžeta tiltu būvēt, labāk ielas kaut vai Kalngalē sakārtotu. Ceļu uz jūru uztaisītu. Novadā ir jāsakārto sākumā skelets un tad miesa jāaudzē klāt.

Vasarā nelabotie un ziemā neattīrītie ceļi no sniega un ledus, trotuāri. Domes priekšsēdētājas autoritatīvais vadības stils.

Dome māna iedzīvotājus, saka, ka tiltu cels par ES naudu, tagad no pašu līdzekļiem, nekam citam var arī nepietikt.

"Latvijas Valsts ceļi" nerūpējas par ceļu kvalitāti, un to stāvoklis ir katastrofāls.

Tas, ka daudz zog.

Taisa viskautko, bet par ceļiem un apgaismojumu aizmirst, tā vietā apgaismots svētku laukums.

Priekšsēdētaja atlaida skolas direktori, salikti amatos visādi no svešiem novadiem.

"Valsts ceļi" nelabo lielo ceļu uz Rīgu!

Iztērēti lieli naudas līdzekļi dažādiem projektiem, kas noteikti nav pats nepieciešamākais novada iedzīvotājiem. Pilnīgi vienpersonīga domes vadīšana.

Man visaktuālākais ir jautājums par velo-gājēju tiltu. Publiskās apspriešanas notika, liela daļa bija pret, taču, neskatoties uz to, lēmumu dome pieņēma. Iedzīvotājiem tika stāstīts, ka tiltu būvēs no ES fondiem par 1,6 milj. latu, bet tagad tiek publiskots, ka tiks ņemts aizdevums, un tilts maksās 2,2 miljonus! Liekas, ka par iedzīvotājiem ņirgājas.

Nelietderīgi tērēta iedzīvotāju nauda, gigantiski projekti, kas tiek segti no pašvaldības naudas. Paņemti ļoti daudz kredīti, bet nav izdarītas iedzīvotājiem ļoti svarīgas lietas.

Uzblīdis domes štats, varas koncentrēšanās vienās rokās, nepārdomāti lēmumi, piemineklis nekurienē, koncentrēšanās uz lieliem naudīgiem projektiem un aizmirsts par ikdienišķām problēmām, nepārdomāti un nesaskaņotu ar iedzīvotajiem projektu virzīšana.

Pārtraukta jebkāda komunikācija starp domi un novada iedzīvotājiem. Novārtā atstāta novada ceļu saimniecība. Tiek realizēti iedzīvotājiem nevajadzīgi projekti (apgaismots piemineklis attālinātā pļavā). Nepārdomāta kājnieku tilta pār Gauju būvniecības plānošana, kas novada iedzīvotājiem trīs gadus uzliks papildus slogu 1,8 milj. latu apjomā. Domes darbinieku skaits palielināts līdz kritiskam.

Četru gadu laikā nav pilnīgi nekas mainījies atbalstā daudzbērnu ģimenēm! Varbūt NĪ nodokļa atlaide šai periodā ieviesta, bet tas attiecas tikai uz tiem, kam pieder NĪ. Domei būtu jādomā kā atbalstīt šīs te ģimenes - palīdzot segt bērnudārza ēdināšanas izmaksas, ārpusklašu pulciņu izmaksas u. tml. 2) Monopolīgā komunālpakalpojumu uzņēmuma "Carnikavas Komunālserviss" nesaprotamās cenas un pilnīgi "nekāds" dialogs ar iedzīvotājiem. 3) Domes nelabvēlība un nevēlēšanās pieņemt administratīvajā darbā stratēģiskos amatos Carnikavā dzīvojošos (t. i., tādus, kam rūp novadā notiekošais un pieņemtie likumi/lēmumi).

Iepriekš:
Stopiņu vietvaras labais darbs – jauns bērnudārzs, par pārējo aizmirsts
Ķekaviešu prieks – aukļu dienests, sāpe – ceļi un sarežģītā birokrātija

* Iedzīvotāju viedokļi apkopoti no minētās aptaujas, būtiski nemainot to saturu.