27.05.2013 16:09

Ķekaviešu prieks – aukļu dienests, sāpe – ceļi un sarežģītā birokrātija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekaviešu prieks – aukļu dienests, sāpe – ceļi un sarežģītā birokrātija www.kekava.lv

Šīs ir viena no aktuālākajām lietām, ko vairāki Ķekavas novada iedzīvotāji novērtējuši pozitīvi un negatīvi no pēdējos četros gados pašvaldībā notikušā.

Pirms pašvaldību vēlēšanām Latvijas Radio, Latvijas Televīzija un vienotais ziņu portāls www.lsm.lv veica iedzīvotāju aptauju, kā strādā pašvaldības. Vietnē izveidotajā anketā katrs varēja pastāstīt, kas labs vai slikts noticis pašvaldībā pēdējo četru gadu laikā. Daļa teiktā anonīmi atspoguļojusies Latvijas kartē, daļa informācijas pieejama tikai pašiem lietotājiem turpmāku stāstu veidošanai.


Kā vienu no vislabākajām lietām, kas notikusi Ķekavā, vairāki aptaujas dalībnieki min jaunizveidoto aukļu dienestu, lai mazinātu bērnu rindas uz dārziņiem, kā arī uzlieto jauno asfaltu uz Bauskas šosejas.

Savukārt no vissliktākajām lietām kāds iedzīvotājs min Rīgas Taksometra parka busiņus, "kas maršrutā Rīga-Ķekava bieži neierodas laikā, bieži ir pārbāzti, citreiz vispār neatnāk, bet vēl kādu reizi brauc pa sevis izvēlēto, nevis noteikto maršrutu".

Cits pozitīvi vērtē, ka novadā iekustējusies sabiedriskā un kultūras dzīve, būtiski uzlabojusies sadzīves pakalpojumu pieejamība, taču joprojām klibo infrastruktūras attīstība - gājēju un veloceliņi, autoceļa A 7 šķērsošana. Būtiska problēma ir sabiedriskā transporta nodrošinājums.

Tikmēr cits ķekavietis uz jautājumu, kas ir vislabākais, kas noticis tavā pašvaldībā pēdējo četru gadu laikā, atbild, ka personīgi to neesot jutis. No vissliktākā, kas noticis šajā periodā viņam gan ir dziļa sāpe: "Esmu saskāries ar vairākām pašvaldībām, bet tik daudz stulbību, ar cik esmu saskāries šajā novadā, neesmu piedzīvojis visā savā dzīvē kopumā! 1. Biju aizbraucis uz arhitektūras pārvaldi kādu stundu iepriekš pirms darba dienas beigām un pēkšņi 15 minūtes pirms pieciem man tika pateikts, ka pēc 15 minūtēm durvis tikšot aizslēgtas, tā ka lai "pendelējoties" ātrāk. Lieki piebilst, ka ne jau mana darbība aizņēma veselu stundu... 2. Ir tik ļoti smieklīgi (jāsaka gan, ka traģiski), ka 18 m2 pirtij jātaisa ne tikai ietekmes uz vidi novērtējums, bet arī energoaudits. 3. Nesaprotu, priekš kam strādā pašvaldības arhitektūras pārvalde, ja nekas netiek kontrolēts. Un tagadējie par tiem, kuri strādājuši iepriekš, vispār izsakās "ļoti labi". Tik dzirdami teksti, ka "Vot, tie bija baigie svo...", un tagad viss būs labāk. Bet realitātē viss turpinās un vainīgo nav. Arī "gudrinieku" vārdus, uzvārdus neviens negrib pateikt 4. Kur redzēts, ka blakus bērnu laukumam ir iekārtots veikals un puiši atpūšas ar pilnu krūti? Ko bērnam atbildēt uz visiem tiem jautājumiem - ko tas nozīmē? 5. Kur redzēts, ka cauri ciematam iet iela bez gājēju ietves? Ziemas laikā neviens ielu vairāk par divām lāpstām netīra un kur tad lai bērni pārvietojās? Zinot vēl, ka daži slimie ar "biezām mašīnām" neredz 20 km/h zīmi. Atbrauciet uz Katlakalnu un redzēsiet, kā notiek remontdarbi... Šobrīd jau ar mašīnu netiek savā mājā. Kur tas redzēts, ka jūras smilti uzber uz ceļa? Ja kāds grib izjust sajūtu būt līdz pusceļiem dubļos, tad laipni lūgti Katlakalnā. Sevišķi labi ir uz Avotu un Roņu ielas. Nu jau viss ir sasniedzis tādu līmeni, ka esmu gatavs arī publiski visu parādīt un pastāstīt. Kauns tādai novada vadībai!"

Vēl kāds aptaujas dalībnieks pie negatīvajiem piemēriem min krievu valodas nepratēju diskriminācija darba vietās. Cits savukārt norāda, ka no labiem piemēriem pašvaldībā viņam ir grūti kaut ko atcerēties, bet vissliktākais esot pašvaldības nevēlēšanās atbalstīt cilvēkus ar kustību traucējumiem.

Kādam vietējam patīk pabeigtie veloceliņa un skolas piebūves projekti Baložos, ko iesācis iepriekšējais domes sasaukums, bet no negatīvā tiek minēts nojauktais bērnu rotaļu laukums Titurgā, neremontētie, bedrainie pašvaldības īpašumā esošie ceļi Ķekavā un Baložos, domes vadības neizprotamā aizraušanās ar Turciju, tajā skaitā komandējumi, ES projektu pasīva un neefektīva izmantošana, neprofesionāli un nekompetenti pašvaldības SIA organizētā mājokļu siltināšana Baložos.

Cits ķekavietis min līdzīgu piemēru, proti, ka māju siltināšana tiekot uzspiesta, tādējādi mākslīgi samazinot siltumu mājām. Vēl esot nekopti ceļi ziemas laikā.

Līdzīgus piemērus ailītē gan pie pozitīvi vērtējamā, gan, metot akmeni pašvaldības lauciņā, atzīmējuši arī citi aptaujas dalībnieki.