18.03.2013 16:17

Mālpils vidusskolas direktorei uzliek naudas sodu; skolā atklāti vēl citi pārkāpumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mālpils vidusskola. Mālpils vidusskola. Krišjānis Grantiņš

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) pēc veiktajām pārbaudēm un konstatētajiem pārkāpumiem Mālpils vidusskolā piemērojis skolas direktorei Solvitai Lapiņai naudas sodu un ierosinājis Mālpils novada domei izvērtēt viņas atbilstību ieņemamajam amatam.

IKVD Uzraudzības departamenta direktors Normunds Venžega informēja, ka, izvērtējot veiktās pārbaudes rezultātus Mālpils vidusskolā, konstatēts, ka vidusskolas direktore laikā no 2011. gada 7. novembra līdz pagājušā gada 24. septembrim, nepieprasot no Soda reģistra izziņu par pedagogu sodāmību, ir nodibinājusi darba tiesiskās attiecības ar sešām personām, tostarp arī ar bijušo Mālpils vidusskolas pedagoģi Sandru Šteinbergu, vēsta aģentūra LETA.

Tādējādi netika laikus konstatēta S. Šteinbergas administratīvā sodāmība par fiziskas un emocionālas vardarbības pielietošanu pret bērnu un pieļauts, ka viņa strādā izglītības iestādē, akcentē N. Venžega.

Kvalitātes dienests pārbaudē atklāja, ka Mālpils vidusskolas direktores vietnieces izglītības jomā papildu pedagoģiskā darba apjoms pārsniedz normatīvajos aktos noteikto 1,3 darba likmes. Vienlaikus tika konstatēts, ka Mālpils vidusskolas direktores vietniecei izglītības jomā ir iegūta augstākā akadēmiskā izglītība, bet nav iegūta normatīvajos aktos noteiktā augstākā pedagoģiskā izglītība.

IKVD Mālpils vidusskolas direktores Lapiņas darbībā konstatēja administratīvā pārkāpuma pazīmes atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam, proti, par pedagoga, kura izglītība un profesionālā kvalifikācija neatbilst prasībām, pieņemšanu darbā un darba tiesisko attiecību turpināšanu ar šādu pedagogu, un par izglītības iestādes vai izglītības institūcijas vadītāja pienākumu nepildīšanu.

Kā norādīja Vengaža, pieņemts lēmums Lapiņai atbilstoši konstatētajiem pārkāpumiem piemērot naudas sodu. Savukārt, ņemot vērā Mālpils vidusskolas direktores Lapiņas darbībā konstatētos normatīvo aktu pārkāpumus, IKVD, ievērojot pašvaldību kompetenci izglītībā un apstākli, ka vispārējās izglītības iestādes vadītāju pieņem darbā un atbrīvo no darba attiecīgās izglītības iestādes dibinātājs, ir ierosinājis Mālpils novada domei izvērtēt Mālpils vidusskolas direktores Lapiņas atbilstību ieņemamajam amatam. Gan jāpiebilst, ka mācību iestādei jau tiek meklēts jauns direktors.

Jau vēstīts, ka IKVD sāka administratīvā pārkāpuma lietu pret Mālpils vidusskolas direktori Solvitu Lapiņu par izglītības iestādes vadītājas pienākumu nepildīšanu.

Kvalitātes dienests ir konstatējis, ka Mālpils vidusskolas direktore pirms vairāku pedagogu pieņemšanas darbā nav pieprasījusi attiecīgās izziņas no Sodu reģistra par šo personu sodāmību. Šo pedagogu vidū esot arī skolotāja, kuras rīcība attiecībā pret sākumskolas skolēnu, kuram angļu valodas stundā bija palicis slikti, ir vērtējama kā prettiesiska un situācijai neatbilstoša.

Skolas direktorei varēja piemērot soda naudu no 50 līdz 200 latiem, kā arī IKVD, informējot pašvaldību par administratīvās lietas izvērtēšanu, var ieteikt pašvaldībai izvērtēt pārtraukt darba attiecības ar skolas direktori.

Iepriekš:
Šokējoši: Mālpilī skolā pazemo otrklasnieku. Direktore klusē