19.02.2013 11:21

Šokējoši: Mālpilī skolā pazemo otrklasnieku. Direktore klusē

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gaisotne Mālpils vidusskolā ir saspringta. Paust savu viedokli pedagogi izvairās. Pašvaldības mācību iestādes darbs, pēc atsevišķu mācību spēku izpratnes, nu kļuvis par konfidenciālu informāciju. Gaisotne Mālpils vidusskolā ir saspringta. Paust savu viedokli pedagogi izvairās. Pašvaldības mācību iestādes darbs, pēc atsevišķu mācību spēku izpratnes, nu kļuvis par konfidenciālu informāciju. Krišjānis Grantiņš

"Gadījums, kad skolas direktores neizdarība novedusi pie tik smagām sekām, manā praksē ir pirmo reizi," sākot izmeklēšanu iespējamā administratīvā pārkāpuma lietā pret Mālpils vidusskolas direktori Solvitu Lapiņu, komentē Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča.

Neapskaužamā situācijā nokļuvusi Mālpils vidusskolas direktore – rūpīgi nepārbaudot skolotājas pagātni Sodu reģistrā, S. Lapiņa darbā pieņēmusi angļu valodas skolotāju Sandru Šteinbergu, kura iepriekš no amata pienākumu pildīšanas kādā citā skolā atbrīvota par bērnu tiesību pārkāpšanu.

Direktore var zaudēt amatu

Taču sods nav bijusi gana laba mācība, un no pedagoģes neadekvātas rīcības atkal cietis skolēns – šoreiz 2. klases audzēknis. "Stundas laikā kādam zēnam kļuva slikti. Skolotāja lika bērnam izģērbties un ar savām drēbēm saslaucīt vēmekļus. Visiem otrās klases bērniem uz to vajadzēja noskatīties," televīzijas raidījumam "Bez Tabu" sašutuma pilnu vēstuli rakstījuši sasirgušā zēna klasesbiedru vecāki.

Pēcāk zēns ievests atpakaļ klasē ar drēbju maisu rokā un ģērbies vien apakšveļā. Pēc televīzijas sižeta vienaldzīgi nav spējusi palikt Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un IKVD, kas nekavējoties sāka izmeklēšanu, cik adekvāta bijusi mācību spēku rīcība, nesniedzot medicīnisko palīdzību zēnam, kā arī par izglītības iestādes vadītājas pienākumu nepildīšanu – skolotājas pagātnes pārbaudīšana pirms pieņemšanas darbā bija direktores tiešais darba pienākums. IKVD vadītāja atklāja, ka viņi ir tiesīgi rosināt Mālpils skolas direktori atbrīvot no amata.

Direktore spītīgi klusē

"Šis gadījums atstāj iespaidu ne tikai uz mums, bet arī bērniem, ģimenēm un skolu. Komentārus nesniegšu. Lai komentē pārbaudes dienesti," lūgta paskaidrot notikušā iemeslus, kāpēc sākta izmeklēšana par tik nopietniem pārkāpumiem, telefonsarunā strupi atbildēja direktore.

Arī tiekoties ar S. Lapiņu Mālpils vidusskolā, saruna nevedās. "Nevajag cilāt šo lietu, kamēr nav zināmi izmeklēšanas rezultāti. Inspekcijas ziņojums būs divu nedēļu laikā," vairākas reizes atkārtojot, uzsvēra direktore un atklāja vien to, ka angļu valodas skolotāja no darba atlaista jau aizvadītajā nedēļā. "Saskatīju pārkāpumu, tāpēc arī skolotāju atlaidu."

Kāds, pēc direktores domām, bijis skolotājas pārkāpums, direktore nevēlējās atklāt, vien piebilda, ka iepriekš par skolotājas darbu nav bijušas sūdzības. Arī par turpmākajiem iespējamajiem uzlabojumiem skolas iekšējās kārtības noteikumos direktore nevēlējās izteikties. "Kad būs inspekcijas rezultāti, uzzināsim, kas ir jāpilnveido."

Aizbildinoties ar laika trūkumu vai nevēlēšanos paust savu viedokli, ātrā solī skolas gaiteņos nozuda arī vairāki citi skolas mācību spēki. "Skandāls ir pārspīlēts un kārtējo reizi no mušas uzpūsts zilonis," vien nopūtās skolas apsardze un norādīja, ka bez direktores piekrišanas nevar atļaut tikties ar skolas pedagogiem. Atļauja no direktores netika saņemta. Tomēr mums izdevās satikt kādu skolotāju, kura apstiprināja, ka pārējie kolēģi nosoda nu jau no darba atbrīvotās angļu valodas skolotājas rīcību. Pedagoģe cer, ka šajā situācijā vērā tiks ņemts arī pārējo skolotāju viedokli: "Kāds tas ir, jājautā katram pašam, bet es uzskatu, ka arī direktorei ir ļoti jāpārdomā sava atbilstība amatam." Angļu valodas skolotāju S. Šteinbergu kolēģei bija grūti raksturot – pedagoģe Mālpils skolā strādājusi vien gadu. "Nekāda īpaša kontakta mums nebija."

Pašvaldība distancējas

Samērā atturīgi ažiotāžu ap Mālpils mācību spēku kompetenci komentēja arī novada domē. Gaidot atzinumu no speciālistiem un pārbaudes rezultātus, izsmeļošu viedokli atturējās paust arī pašvaldības izpilddirektors Agris Bukovskis. Līdz šim par direktori S. Lapiņu, kas savu amatu pilda nepilnus piecus gadus, sūdzības nav saņemtas, tāpat ne reizi neesot bijis iemesla izskatīt, vai viņa atbilst amatam.

"Saņēmām direktores paskaidrojumu. Ir saprotams, ka viņa nevēlas komentēt situāciju, pirms tā nav izpētīta. Viņa atzīst, ka pieļāvusi kļūdu, uzticoties Valsts izglītības informācijas sistēmas sniegtajiem datiem un nav pieprasījusi informāciju Sodu reģistrā, lai, pieņemot darbā, darbinieci pārbaudītu," skaidroja A. Bukovskis un pauda, ka skolēna saslimšana neesot nekas ārkārtējs un, iespējams, ar šo situāciju mācību iestādei bija jātiek galā pašai bez televīzijas iesaistīšanas. A. Bukovskis atklāja, ka šis gadījums nepaliks bez ievērības un jau tuvākajā komisijas sēdē tiks apspriests domē.

Par sodu vēl lems

Lai gan skolas administratīvos dokumentus un situāciju vēl analizē inspektors, I. Juhņēvica atklāja, ka gadījums ar angļu valodas skolotāju nebūt nav vienīgais pārkāpums – Izglītības un zinātnes ministrijas prasība pārbaudīt skolotāju datus Sodu reģistrā nav veikta vēl četriem pedagogiem. Ja laikus būtu noskaidrots, ka skolotāja nemaz nedrīkst strādāt skolā un klasē atrastos skolotājs, kurš pārzina iekšējās kārtības noteikumus un pirmās palīdzības sniegšanu, šāda situācija, iespējams, nebūtu notikusi.

"Ja skolotājs nerīkojās atbilstoši situācijai, acīmredzot problēmas ir." IKVD spēkos nav atbrīvot no amata direktori, taču soda sankciju varianti ir vairāki. "Viens variants ir brīdinājums. Šādā gadījumā direktoram būs jāveic nepieciešamie uzlabojumi. Pārkāpumu gadījumā piemērojams arī 50 latu naudas sods. Tāpat varam rosināt pašvaldību izvērtēt, vai direktors atbilst ieņemamajam amatam," norāda I. Juhņēvica.

"Tas ir pasniegts kā bērna tiesību pārkāpums, bet kā ir tagad, kad visa Latvija uzzina, ka skolēnam klasē kļuvis slikti un kā viss noticis tālāk?" pretrunīgo situāciju vērtē A. Bukovskis."Tas ir pasniegts kā bērna tiesību pārkāpums, bet kā ir tagad, kad visa Latvija uzzina, ka skolēnam klasē kļuvis slikti un kā viss noticis tālāk?" pretrunīgo situāciju vērtē A. Bukovskis.