14.12.2012 09:35

Baltezera atmaskotājs Priede atgriezies sargāt vietu pie ezera

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baltezera atmaskotājs Priede atgriezies sargāt vietu pie ezera Krišjānis Grantiņš

Valsts vides dienestā uz pieņemšanu pie ģenerāldirektores Ingas Koļegovas trešdien bija ieradies kāds trokšņains un nepieklājīgs vīrietis, ko viņa gandrīz izlikusi aiz durvīm. Kaut kāds Artūrs.

Atnācis ar sūdzībām par Baltezera krastā iecerētu būvniecību. Galu galā izrādījies, ka iedzīvotāju vārdā vidi atkal ķēries aizstāvēt skandalozais Artūrs Priede – tas pats, kurš šovasar kļuva slavens ar jauna veida šantāžas shēmas ieviešanu Latvijā un paņemts ciet ar iezīmētu 50 000 latu kukuli, raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai". Tagad viņa rūpju lokā ir īpašums "Zvaigznīši", protams, lieliskā vietā pie ezera.

Vecā shēma

Pret A. Priedi rosinātajā kriminālprocesā konstatēts, ka noziegums ir noticis. Viņš mēģināja tikt pie naudas, šantažējot uzņēmumu "New Europe" un sabotējot daudzdzīvokļu mājas "Pērle" celtniecības ieceri Mazā Baltezera krastā. Tomēr lietu izbeidza. No cietuma A. Priede izspruka, pateicoties savas zaļo cīņu biedrenes – dziedātājas Olgas Rajeckas – sniegtajam labajam raksturojumam un faktam, ka līdz tam noziedzīgos nodarījumos viņš nav bijis pieķerts. Taču sašutusi par prokurores Viktorijas Šumskas lēmumu bija gan policija, gan atsevišķi politiķi, gan plašsaziņas līdzekļi. Un izmeklēšanu atjaunoja. Neraugoties uz to, Baltezera atmaskotājs turpina uzdarboties un, kā secina viņa upuri, – acīmredzot rimsies vien tad, kad tiks ielikts aiz restēm, bet varbūt pat tad ne.

A. Priedes shēma bija un, iespējams, ir joprojām šāda. Viņš izraugās vērtīgu gruntsgabalu ūdens tuvumā, kur kāds sataisījies kaut ko būvēt. Tad uzņemas aizstāvēt it kā vietējo iedzīvotāju intereses un uz visām atbildīgajām institūcijām sūta protestus, vāc iedzīvotāju parakstus. Lai izskatītos respektablāk, šim nolūkam nodibinājis biedrību "Par brīvu Lielā Baltezera krastu". Institūcijas sāk vērtēt pretenziju pamatotību, un projekts buksē. Tad tiek piedāvāts pārtraukt zaļos uzbrukumus apmaiņā pret naudu.

Būvatļaujas apturētas

Iedzīvotāju iebildumu dēļ Garkalnes novada dome apturējusi "Zvaigznīšu" īpašumam izsniegtās būvatļaujas. Te divu hektāru lielā īpašumā, kur ilgus gadus bijusi izgāztuve, iecerēts ievilkt komunikācijas, uzbūvēt ielu un četras mājas. Galvenais iebildumu cēlējs ir A. Priede, un scenārijs tāds pats kā iepriekš.

Īpašnieka pārstāvis Andris Roziņš apgalvo, ka arī no viņa tika prasīta maksa par vides problēmu atrisināšanu, taču līdz reālai došanai tā arī nenonāca. "Kamēr mēs domājām, vai viņam maksāt tos 50 000 vai ne, viņu paņēma ciet par citiem 50 000. Par "Pērli"." Tas notika vasarā. Taču "Pērli", kuras attīstītājs vienojās par mierizlīgumu ar A. Priedi, pēc visa šā skandāla pašlaik būvē, kamēr "Zvaigznīšos" nekas nenotiek. Iedzīvotāji ar A. Priedes laipnu gādību turpina protestēt, un viņiem ir savi iemesli.

Vietējās būvvaldes vadītājs Jānis Dambis prognozē, ka būvatļaujas tiks izdotas no jauna, kad tiks atrisinātas neskaidrības – par zemes augstumiem, par tauvas joslu, par iedzīvotāju pieeju ezeram utt. Visticamāk, pavasarī. Tomēr arī J. Dambis piekrīt, ka dziļākajā būtībā šī cīņa nav par vides saglabāšanu vai skrupulozu likumu ievērošanu: "Nu, iedomājieties, kā jūs reaģētu, ja dzīvotu pie ezera, un tur vēl kāds gribētu ievākties. Tie, kas te jau dzīvo, negrib te redzēt ne jaunas mājas, ne arī jaunu publiku."

Šādu viedokli apstiprina vietējā iedzīvotāja Akseļa Rubuļa teiktais: "Jā, man sāp galva par to, ko es teikšu savam mazbērnam, kad mums priekšā būs sabūvēti trīsstāvīgi monstri un mūsu mājas vērtība kritīsies divas reizes." Un cīnoties par šīm savām interesēm, viņš gatavs biedroties arī ar A. Priedi: "Ja es redzu kādu cilvēku, kas var palīdzē manam ciematam, man vienalga, ar ko iet kopā. Turklāt viņš taču nav notiesāts!"

Priede gandarīts

Sūdzēties uz Valsts vides dienestu viņi bija gājuši kopā. Dienesta ģenerāldirektore I. Koļegova pagaidām gan nesaskata, ka "Zvaigznīšos" ar izgāztuves likvidāciju un virs tās saaugušu koku nozāģēšanu videi būtu nodarīts kāds kaitējums, taču lietu vēl vērtē. Attiecībā uz būvatļauju apturēšanu drīzāk izskatās, ka pašvaldības atsaucībai varētu būt saistība ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Apmaiņā pret jaunienācēju patriekšanu – esošā domes vadība teorētiski varētu dabūt vairākus simtus cieminieku balsu.

Ar šā brīža situāciju puslīdz apmierināts šķiet arī pats galvenais protestu cēlējs A. Priede: "Man liekas, ka tas būs uz kādiem trim pieciem gadiem. Dažādi administratīvie procesi, un vēl kriminālprocess būvvaldes vadītājam." Policija apstiprina, ka patiešām uzsākusi izmeklēšanu pēc A. Priedes iesnieguma "par iespējamām nelikumīgām Garkalnes novada domes darbībām". Ne tāpēc, ka kāds būtu vainīgs, bet tāpēc, ka ir iesniegums. Tāda ir kārtība.

Iepriekš:
Būvatļaujas aptur, bet koki Baltezerā jau izcirsti
A. Priede: "Es turēju aiz pautiem viņus, viņi mani"

"Pērles" lieta - vai tuvojas noslēgums?