10.07.2012 09:25

A. Priede: "Es turēju aiz pautiem viņus, viņi mani"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
A. Priede: "Es turēju aiz pautiem viņus, viņi mani" Krišjānis Grantiņš

Steidzoties pirmsdzemdību atvaļinājumā, prokurore Viktorija Šumska izbeigusi lietu pret skandalozo Baltezera pseidoaizstāvi Artūru Priedi. Tikmēr viņš daiļrunīgi komentē notikušo un nedaudz ieskicē nākotnes plānus.

Nodarījums ir noticis, taču no soda vainīgajam izvairīties ļāvis dziedātājas Olgas Rajeckas sniegtais labais raksturojums un fakts, ka nav iepriekšējas sodāmības, raksta nra.lv.

Elksniņš prasa paskaidrojumus

 

Plašāki skaidrojumi no tiesībsargājošo iestāžu puses izpaliek, un, tā kā lieta tagad tiesā nenonāks, sabiedrība var neuzzināt tās patiesos apstākļus. Kā nepieņemamu šādu situāciju vērtē Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš. Jo arī korupcijā pieķertās valsts amatpersonas kā likums nekad iepriekš nav sodītas un kolēģi labi atsaucas. Taču viņām tiek piemēroti bargi sodi, jo korupcija ir sevišķi smags noziegums. "Tad kāpēc Priede ir kaut kāds izredzētais?" ar šo un citiem jautājumiem deputāts vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pēc skaidrojuma. Teorētiski iespējams, ka izmeklēšana tiks atjaunota.

Jāatgādina, ka atbilstoši policijas izplatītajai versijai A. Priede nav nekāds vides aizstāvis. Vienkārši, maskējoties ar zaļām idejām, viņš par tādu izlicies, lai izspiestu naudu no uzņēmuma "New Europe" (tas saistīts ar bijušo politiķi Gundaru Bojāru), kas Mazā Baltezera malā būvē ekskluzīvu dzīvokļu māju "Pērle". Zaļā šantāža izpaudusies ar sistemātisku projekta sabotēšanu un apstrīdēšanu – iesniegumiem, sūdzībām pašvaldībām, ministrijām, tiesām. Tas turpinājies līdz brīdim, kad A. Priedes rokās nonāca mapīte ar 50 000 iezīmētu eiro, un policija viņu arestēja, iegūstot neapstrīdamus pierādījumus par viņa patiesajiem nolūkiem.

Kurš kuru aiz kā turēja?

Drīz vien sekoja pirmie pārsteigumi šajā lietā. Tiesa divas reizes noraidīja policijas prasīto drošības līdzekli, un A. Priede, atstāts uz brīvām kājām, turpināja iespaidot sabiedrisko domu, pat sasauca preses konferenci, lai paziņotu, ka viņu kāds draud nogalināt. Masu saziņas līdzekļos nopludināto sarunu ierakstus, kuros nepārprotami tiek runāts par veidu, kā uzņēmējs var iegūt A. Priedes vadītās organizācijas labvēlību, viņš nodēvēja par "lomu spēlēm". Pēc tam uzraugošā prokurore policijai lika pārkvalificēt apsūdzības pantu no izspiešanas uz krietni maigāko – neatļautu labumu pieņemšanu.

Bet pamatīgs šoks un sašutums policijā iestājās pagājušajā nedēļā, kad lieta piepeši tika izbeigta. Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga skaidro, ka A. Priede iepriekš nav bijis sodīts un atzinis vainu. Pants, pēc kura celta apsūdzība, ir mazāk smags, nauda atdota cietušajiem. Tāpat no svara bijis A. Priedes pozitīvais raksturojums. Pieņēmusi lēmumu izbeigt lietu, no vakardienas prokurore V. Šumska jau ir devusies pirmsdzemdību atvaļinājumā un nekādus komentārus presei nesniegs.

Izpaliekot sodam, arī rotaļāšanās sajūta avantūristu A. Priedi nav pametusi. Ar projekta "Pērle" attīstītājiem viņš noslēdzis mierizlīgumu un "Neatkarīgajai" to skaidro šādi: "Viņi mani ar policijas palīdzību turēja aiz pautiem, es ar administratīvās tiesas lēmumu turēju aiz pautiem viņus. Beigās atlaidām viens otru vaļā, lai abi nenoasiņotu." Par kādu tiesas lēmumu ir runa, A. Priede stāstīšot rudenī, un izklausās, ka tas ir kārtējais mājiens potenciālajiem upuriem vai rotaļu biedriem.

Kaitējums vides aizstāvjiem

Tā kā aizliegums vadīt biedrību atcelts, A. Priede plāno jaunas aktivitātes zaļajā frontē – īpaši ūdeņu aizsargjoslās. Jāpiesargās Garkalnes novadam. Par šādu cīņu biedru nebūt nepriecājas Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa: "Tas Priede ir diskreditējis visu mūsu zaļo fronti! Mēs ar viņu noteikti vairs nesadarbosimies." Šaubas arī izraisot motivācija, ar kādu pārtraukta izmeklēšana: "Iznāk, lieta izbeigta, jo viņš naudu ņēma ar smaidu sejā. Nu kas tad tas par argumentu!"

Savdabīgi, ka A. Priedes raksturojumu prokurore prasījusi viņa līdzzinātājai – dziedātājai Olgai Rajeckai, kas organizācijā "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" ir otra valdes locekle. Tiesa gan, sarunā ar "Neatkarīgo" viņa no A. Priedes organizētajām spēlītēm pilnībā norobežojas: "Es tajā visā nepiedalos, kas ar Bojāru savārīts. Jautājiet pašam Priedem."